Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς καθαρίζω το ξύλο κοπής: Ο σωστός τρόπος σύμφωνα με τους ειδικούς
PLUS

Πώς καθαρίζω το ξύλο κοπής: Ο σωστός τρόπος σύμφωνα με τους ειδικούς

Πώς καθαρίζω το ξύλο κοπής: O λόγος που δεν πρέπει να πλένετε το ξύλο κοπής μόνο με υγρό πιάτων.

Το ξύλο κοπής, πραγματικά είναι ένα πολύ χρήσιμο αξεσουάρ στην κουζίνα μας, κατά την διάρκεια της ετοιμασίας των φαγητών που θέλουμε να μαγειρέψουμε. Μπορούμε να κόψουμε πάνω στο ξύλο κοπής, διάφορα τρόφιμα της προτίμησης μας και φυσικά μας βοηθάει να μην λερώσουμε τον πάγκο της κουζίνας μας, από τα υπολείμματα που αφήνουν οι τροφές.

Πώς όμως μπορούμε να το καθαρίζουμε, μετά από κάθε χρήση του, καθώς κάποιες τροφές ( κρέας, πουλερικά). δεν επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή με κάποιες άλλες, λόγω βακτηρίων( λαχανικά, φρούτα). Όπως λένε οι ειδικοί, μόνο με νερό σκέτο, ή με το υγρό απορρυπαντικό πιάτων, δεν είναι τα καλύτερα καθαριστικά για το ξύλο κοπής, ειδικά αν το χρησιμοποιείται για διαφορετικά είδη τροφίμων.

Ζεστό νερό και σαπούνι

Ακόμα κι αν πιστεύετε πως, πλένοντας με ζεστό νερό και σαπούνι το ξύλο κοπής μετά το κόψιμο του κρέατος και πριν από τον τεμαχισμό των ωμών φρούτων ή λαχανικών, θα το έχετε απολυμάνει, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μάλιστα είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν ακόμα επιβλαβή βακτήρια στην επιφάνεια του ξύλου κοπής.

Η Stephanie C., υπεύθυνη του Expert Home Tips μιλώντας στη Mirror ανέφερε, πώς το υγρό σαπούνι πιάτων δεν μπορεί να εξουδετερώσει τα βακτήρια από τη σανίδα κοπής ακόμα κι αν χρησιμοποιήσετε βραστό νερό. Σύμφωνα με την ίδια, το υγρό απορρυπαντικό πιάτων είναι αποτελεσματικό στο πλύσιμο μαγειρικών σκευών, όχι όμως για τη σανίδα κοπής την οποία χρησιμοποιείται για ωμά κρέατα.

Καθαρισμός του ξύλου κοπής με χλωρίνη

Πολλοί ειδικοί , μεταξύ αυτών και η Stephanie C., συστήνουν τη χρήση χλωρίνης για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε αποτελεσματικά το ξύλο κοπής. Διαλύστε τη χλωρίνη ( περίπου μια κουταλιά της σούπας) σε ένα λίτρο νερού. Μουλιάστε το ξύλο για μερικά μόνο λεπτά στο μείγμα και στη συνέχεια σαπουνίστε το, και ξεπλύντε το καλά με άφθονο νερό. Με αυτό τον τρόπο τα βακτήρια θα εξουδετερωθούν και δεν θα μεταφερθούν σε άλλες τροφές.

Καθαρισμός με ξίδι

Αν θέλετε να αποφύγετε τη χλωρίνη, το ξίδι είναι ο πλέον οικολογικός και αποτελεσματικός τρόπος καθαρισμού του ξύλου κοπής. Μπορείτε να μουλιάζετε τη σανίδα σε νερό που έχετε προσθέσει δύο κουταλιές της σούπας ξίδι, ή να ρίξετε απευθείας ξίδι στη σανίδα κοπής τρίβοντας με ένα σφουγγάρι. Να θυμάστε ότι το ξίδι μπορεί να διαβρώσει το ξύλο οπότε δεν πρέπει να το αφήνετε παρά μόνο μερικά λεπτά στην ξύλινη επιφάνεια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις