Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

19

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΕΝΦΙΑ επιστροφή φόρου 2024: Μέχρι πότε μπορείτε να τη λάβετε άμεσα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ επιστροφή φόρου 2024: Μέχρι πότε μπορείτε να τη λάβετε άμεσα

ΕΝΦΙΑ επιστροφή φόρου 2024: Εκπνέει η προθεσμία εξόφλησης για όσους θέλουν ολόκληρη την επιστροφή φόρου.

Μέχρι αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου, είναι η προθεσμία, για όσους  φορολογούμενους πολίτες, αλλά και οι επιχειρήσεις  θέλουν να εξοφλήσουν  τον ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να εισπράξουν στο ακέραιο  την επιστροφή φόρου που δικαιούνται, προτού ξεκινήσει ο επόμενος μαζικός συμψηφισμός από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η ΑΑΔΕ  για περίπου ένα δεκαήμερο, έβαλε σε πάγο τους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου με οφειλές προς το Δημόσιο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να μπορέσουν να εισπράξουν ολόκληρη την όποια εκκρεμή επιστροφή.

ΈΧΡΙ

Ημερομηνίες εξόφλησης ΕΝΦΙΑ

Οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν άμεσα τα χρήματα της επιστροφής τους, εφόσον εξοφλήσουν τον φετινό φόρο ακινήτων έως:

  • Σήμερα 18/4 για πληρωμή μέσω web banking ή
  • Αύριο 19/4 για πληρωμή μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και του myAADEapp.

Έχουν πρόσβαση στα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στη διαδρομή: «Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ > Είσοδος στην εφαρμογή», επιλέγοντας Έτος 2024.

Προχωρήσουν σε πληρωμή της σχετική οφειλής μέσω:

  • της ψηφιακής πύλης myAADE, στη διαδρομή:
    Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές) > Οφειλές εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή, ή
  • της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ για κινητές συσκευές myAADEapp, στην επιλογή: Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές) > Οφειλές, Πληρωμές > Πληρωμή μη ρυθμισμένων οφειλών > Επόμενο > Επιλογή Τρόπου Πληρωμής (Μέσω IRIS ή Με κάρτα) > Συγκεντρωτική εικόνα ατομικών ανοικτών εκτός ρύθμισης.

11 μηνιαίες δόσεις ΕΝΦΙΑ

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ εξοφλείται σε 11 μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έως το τέλος Απριλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν προβλέπεται έκπτωση ενώ κάθε μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ. Πάντως υπάρχει και η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου σε έως και 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, εντάσσοντας την οφειλή στην πάγια ρύθμιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάθεση των ιδιοκτητών ακινήτων βρίσκεται και η εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για διορθώσεις λαθών στο Ε9.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις, εάν έχουν διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις σε θέματα ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ποσοστά συνιδιοκτησίας ή ακόμα και στον όροφο του ακινήτου, ταοποία μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Μετά την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης θα γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ «ξεφουσκώνοντας» έτσι το αρχικό εκκαθαριστικό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις