Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γρίπη πτηνών: Προειδοποιεί ο ΠΟΥ για την εξέλιξη μετάδοσης της νόσου
ΚΟΣΜΟΣ

Γρίπη πτηνών: Προειδοποιεί ο ΠΟΥ για την εξέλιξη μετάδοσης της νόσου

Γρίπη πτηνών: Φόβοι για μετάλλαξη της νόσου και την εξάπλωσή της από άνθρωπο σε άνθρωπο

Σε σημερινή συνέντευξη του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στη Γενεύη, εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών (avian influenza) σε άλλα είδη, μεταξύ τους και ο άνθρωπος. Ο ιός Η5Ν1 φέρεται να έχει πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στους ανθρώπους που μεταδίδεται, αλλά μέχρι στιγμής τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί δείχνουν την επιμόλυνση του ανθρώπου από κάποιο άρρωστο ζώο και όχι από άλλον άνθρωπο. Εξαιρετική ανησυχία δήλωσε, ωστόσο, ο επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Τζέρεμι Φάραρ, ότι όπως εξελίσσεται η μεταδοτικότητα του ιού, αυτός δείχνει περισσότερο ανθεκτικός στη μετάδοση μεταξύ θηλαστικών, καθώς και στη μετάδοσή του σε ανθρώπους. Επομένως, είναι πιθανό να προσαρμοστεί και να είναι ικανός να μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Είναι τραγικό που το λέω, αλλά αν μολυνθώ από τον Η5Ν1 και πεθάνω, αυτό τελειώνει», δηλαδή σπάει η αλυσίδα μετάδοσης, επεσήμανε. «Αν κάνω τον γύρο της κοινότητας και μεταδώσω τον ιό σε άλλο άνθρωπο, ξεκινώ νέο κύκλο», τόνισε. Από την αρχή του 2023 ως την 1η Απριλίου 2024 ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι κατέγραψε σε 23 χώρες συνολικά 889 κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπου και 463 θανάτους, δηλαδή ποσοστό θνησιμότητας 52%. Πέρα από την παρακολούθηση των ανθρώπων που μολύνθηκαν από ζώα αγελάδες σε μια πρόσφατη περίπτωση στις ΗΠΑ «είναι ακόμη πιο σημαντικό να κατανοήσουμε πόσες μολύνσεις υπάρχουν σε ανθρώπους χωρίς να το γνωρίζουν, διότι με αυτό τον τρόπο θα γίνει η προσαρμογή» του ιού, εξήγησε ο Φάραρ.

Τι είναι η γρίπη των πτηνών και πως μεταδίδεται

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, η τρέχουσα επιδημία γρίπης των πτηνών ξεκίνησε το 2020 και έχει οδηγήσει στον θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων πουλερικών, με άγρια πτηνά επίσης μολυσμένα, καθώς και χερσαία και θαλάσσια θηλαστικά. Στις αρχές Απριλίου καταγράφηκε ένα κρούσμα της γρίπης των πτηνών από άρρωστη αγελάδα στο Τέξας των ΗΠΑ, ενώ ένα εννιάχρονο παιδί, φορέας του στελέχους Η5Ν1, πέθανε στην Καμπότζη τον Φεβρουάριο. Στην ίδια χώρα καταγράφηκαν το 2023 άλλοι τρεις θάνατοι από την ίδια ασθένεια. Τέσσερα συγκεκριμένα στελέχη του ιού έχουν δείξει πως αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο (Η5Ν1, Η7Ν9, Η5Ν7, Η5Ν8).

Η μετάδοση συνήθως γίνεται κατά την επαφή με κάποιο μολυσμένο πτηνό, είτε των περιττωμάτων του, ενώ έχει καταγραφή και η μετάδοση μέσω της χρήσης κάποιου μολυσμένου πουλερικού στη μαγειρική. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα συμπτώματα είναι κοινά μεταξύ αυτών της γρίπης, όπως βήχας, πυρετός, πονοκέφαλος, σωματικοί πόνοι και ρινική καταρροή. Λιγότερο συχνά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, ναυτία, έμετο ή επιληπτικές κρίσεις, ενώ καταγράφηκε και ως σύμπτωμα η εμφάνιση κόκκινων ματιών.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις