Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απίστευτο: Ριφιφίδες έκλεψαν έξω από ΑΤ το… κλεμμένο τους όχημα που είχε κατασχεθεί
ΕΛΛΑΔΑ

Απίστευτο: Ριφιφίδες έκλεψαν έξω από ΑΤ το… κλεμμένο τους όχημα που είχε κατασχεθεί

Ξεπερνάει και την έννοια του απίστευτου.

Συμμορία «ριφιφίδων», που έβαζε στο στόχαστρό της κοσμηματοπωλεία σε πολλές περιοχές της χώρας, κατάφερε να κλέψει το αυτοκίνητο με το οποίο κινούνταν τα μέλη της, έξω από Αστυνομικό Τμήμα!!! Το «επιχειρησιακό» όχημα, είχε βρεθεί από τους αστυνομικούς καθώς είχε διαπιστωθεί ότι ήταν κλεμμένο και αναζητούνταν και φυλασσόταν εξωτερικά του Τμήματος της Σαλαμίνας προκειμένου να μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Υπηρεσιών για εξέταση.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Όπως αποκαλύπτεται τώρα, μετά τη σύλληψη πέντε μελών της συμμορίας, οι κακοποιοί, όταν το αντελήφθησαν, στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, πήγαν ώρα 3 τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις του Τμήματος, το αφαίρεσαν και το πυρπόλησαν σε άλλο σημείο για να εξαφανίσουν κάθε ίχνος, αποτύπωμα η στοιχείο DNA! Ωστόσο και αυτή η καταδρομική τους ενέργεια στο Αστυνομικό Κατάστημα δεν είχε το αποτέλεσμα, που επιθυμούσαν, καθώς οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πειραιά και της Σαλαμίνας, κατάφεραν να μπουν στα ίχνη των «ριφιφίδων» και να συλλάβουν πέντε εξ αυτών.

Αλβανοί και Τούρκος

Πρόκειται για τέσσερις Αλβανούς και έναν Τούρκο οι οποίοι οδηγούνται στη Δικαιοσύνη για σωρεία ληστρικών επιδρομών σε κοσμηματοπωλεία σε Πόρο, Δελφούς και άλλες περιοχές με «λεία», που αγγίζει τα 800.000 ευρώ! Η πενταμελής συμμορία ξεκίνησε τη δράση της τον Αύγουστο του 2023  και αυτή διήρκεσε έως τις αρχές Απριλίου. Η αρχή του τέλους της  δράσης της συμμορίας ήρθε  στις 2 Φεβρουαρίου 2024. Τα στοιχεία αναφέρουν ότι  αστυνομικοί του  Τμήματος Σαλαμίνας, εντόπισαν στην συμβολή των οδών Ελ. Βενιζέλου και Ύδρας, στα Παλούκια Σαλαμίνας, ένα αυτοκίνητο για το οποίο είχε   δηλωθεί η κλοπή από τον ιδιοκτήτη του,  στις 28 Σεπτεμβρίου 2023, στα Μελίσσια.

Πλαστές πινακίδες

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι έφερε  πλαστές πινακίδες οι οποίες αντιστοιχούσαν σε όχημα ίδιου μοντέλου και χρώματος, που  είχαν τοποθετηθεί από τους δράστες, για να παραπλανούν την Αστυνομία σε τυχόν έλεγχο. Στο εσωτερικό του, βρέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία, μία φιάλη μάρκας «PETROGAZ» των 10kg, μία φιάλη άγνωστης μάρκας με περιεχόμενο  πιθανόν οξυγόνο, ένα ηλεκτρικό δραπανοκατσάβιδο, γάντια, αδιάβροχα ρούχα. Το όχημα μεταφέρθηκε στο Α.Τ. Σαλαμίνας για φύλαξη στο Τμήμα.

Το πήραν από το Τμήμα

Λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα όμως, της επόμενης ημέρας, οι δράστες, χωρίς να γίνουν άμεσα αντιληπτοί από  τους αστυνομικούς,  κατάφεραν να προσεγγίσουν το Τμήμα, να αφαιρέσουν το όχημα και να διαφύγουν. Μισή ώρα μετά, οι αστυνομικοί βρήκαν το αυτοκίνητο πυρπολημένο, στην Πλατεία Σεληνίων Σαλαμίνας… Από αυτά τα στοιχεία ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα της ασφάλειας Πειραιά, οι αστυνομικοί της οποίας έλαβαν κάποια στιγμή την πληροφορία ότι το όχημα το οδηγούσε σε προηγούμενο χρόνο ένας από τους Αλβανούς, που πιάστηκαν, εν τέλει, για τη συμμορία. Ετσι άρχισε να ξετυλίγεται η συμμορία και να φθάσουν σε όλα τα μέλη της.

Επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ, για τον τρόπο δράσης τους: «Τα μέλη της οργάνωσης, είτε εισέρχονταν στα κοσμηματοπωλεία με τη μέθοδο «ριφιφί» από παρακείμενα εγκαταλελειμμένα οικήματα ή καταστήματα, είτε παραβίαζαν τις θύρες και τα ρολά ασφαλείας των καταστημάτων με εργαλεία που είχαν προμηθευτεί για το σκοπό αυτό.

Επίσης, είχαν προμηθευτεί κουκούλες τύπου «FULL FACE», μαντήλια, καπέλα και ζακέτες φούτερ με κουκούλα για να αποκρύπτουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, καθώς επίσης και γάντια για να μην αφήνουν ίχνη κατά την τέλεση των πράξεων. Στους τόπους των κοσμηματοπωλείων μετέβαιναν ως επί το πλείστον τρία μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων τα δύο προσέγγιζαν τους χώρους των καταστημάτων, ενώ το τρίτο ανέμενε στο όχημα επιτηρώντας τους χώρους γύρω από τους τόπους δράσης τους. Στα σημεία των κλοπών τα μέλη μετέβαιναν οδικώς ή ακτοπλοϊκώς κυρίως απογευματινές ώρες.

Επέστρεφαν αμέσως

Τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες διέπρατταν τις διαρρήξεις και έπειτα επέστρεφαν την ίδια ημέρα σε περιοχές της Αττικής όπου διέμεναν. Συνήθως, μία εβδομάδα περίπου πριν την τέλεση της κλοπής, φρόντιζαν να μεταβαίνουν στα σημεία και να κατοπτεύουν τους χώρους πέριξ των κοσμηματοπωλείων. Κατά τις μετακινήσεις τους ακτοπλοϊκώς, ως επί το πλείστον δήλωναν ψευδή στοιχεία για να δυσχεραίνεται η ταυτοποίησή τους. Οι επικοινωνίες μεταξύ των μελών της οργάνωσης γίνονταν ως επί το πλείστον με εφαρμογές διαδικτύου (viber και messenger)». Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται τα πάρα κάτω χτυπήματα.

Τα χτυπήματα

.​Διακεκριμένη περίπτωση κλοπής σε κοσμηματοπωλείο στον Πόρο Τροιζηνίας στις 22/08/2023.

.​Απόπειρα διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής με τη μέθοδο ¨Ριφιφί¨ σε κοσμηματοπωλείο στον Πόρο Τροιζηνίας στις 05-12-2023.

.​Απόπειρα διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής με τη μέθοδο ¨Ριφιφί¨ σε κοσμηματοπωλείο στους Δελφούς Φωκίδας στις 16-12-2023.

.​Απόπειρα διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής με τη μέθοδο ¨Ριφιφί¨ σε κοσμηματοπωλείο στους Δελφούς Φωκίδας στις 07-01-2024.

.​Κλοπή κατασχεθέντος Ι.Χ.Ε από το Α.Τ.  Σαλαμίνας και εμπρησμός του στις 03-02-2024.

.​Απόπειρα διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής με τη μέθοδο «Ριφιφί» σε κοσμηματοπωλείο στο  Αργοστόλι Κεφαλλονιάς στις 04-02-2024.

.​Απόπειρα διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής σε κοσμηματοπωλείο  στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς στις 17-03-2024.

.​Απόπειρα διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής σε κοσμηματοπωλείο στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς την 01-04-2024.

Στην κατοχή των συλληφθέντων αλλά και σε έρευνες οι οποίες διενεργήθηκαν στις οικίες αυτών, παρουσία εκπροσώπων Δικαστικής Αρχής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 6 οχήματα (5 Ι.Χ. και ένα δίκυκλο), 5 κινητά, κοσμήματα, διαρρηκτικά εργαλεία, ρούχα και παπούτσια, τα οποία τα μέλη της οργάνωσης φορούσαν κατά την τέλεση των αξιόποινων πράξεών τους και 1500 ευρώ. Ορισμένα από τα  κοσμήματα αναγνωρίστηκαν από τους παθόντες και τους αποδόθηκαν νομότυπα. Μέρος των λοιπών κατασχεθέντων θα αποσταλούν επιμέρους και αρμοδίως για την εκτίμηση της αξίας τους, καθώς και ως πειστήρια στις αρμόδιες Αρχές. Η συνολική αξία των αφαιρεθέντων ξεπερνά τις 800.000 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις