Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ολυμπιακή φλόγα στη Γαλλία: Ποια είναι η ιστορία του εντυπωσιακού «Le Belem»
ΕΛΛΑΔΑ

Ολυμπιακή φλόγα στη Γαλλία: Ποια είναι η ιστορία του εντυπωσιακού «Le Belem»

Ολυμπιακή φλόγα στη Γαλλία: Η φλόγα θα ταξιδέψει για πρώτη φορά με πλοίο μέχρι τη Μασσαλία

Με το ιστορικό πλοίο « Le Belem» επέλεξαν οι Γάλλοι να μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα στη χώρα τους, προκειμένου να ταξιδέψει εκεί από τους λαμπαδηδρόμους έως την έναρξη των Αγώνων στο Παρίσι. Είναι η πρώτη φορά που η φλόγα θα ταξιδέψει διά θαλάσσης. Το πλοίο Le Belem χαρακτηρίστηκε ως «Ιστορικό Μνημείο» και αποτελεί σύμβολο της ναυτικής παράδοσης της Γαλλίας. Πρόκειται για το τελευταίο τρικάταρτο ιστιοφόρο του γαλλικού εμπορικού ναυτικού, με τετράγωνα πανιά και χαλύβδινη γάστρα, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και παραμένει λειτουργικό μέχρι σήμερα.

Το εμπορικό πλοίο που είναι 127 ετών, είχε παραγγελθεί από τον εφοπλιστή και τραπεζίτης της Νάντης, τον Φερνάντ Κρουά, ο οποίος ήταν και ο ιδιοκτήτης του, και καθελκύστηκε το 1986. Το όνομά του σημαίνει Βηθλεέμ και το πήρε από την έδρα της εταιρείας του Κρουά, στη Βραζιλία. Το Μπελέμ ήταν η πρώτη Ευρωπαϊκή αποικία στον Αμαζόνιο που ιδρύθηκε το 1616 από το βασίλειο της Πορτογαλίας. Το πλοίο χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά εμπορεύματος από τη Βραζιλία με το κύριο φορτίο του να ήταν το κακάο, ενώ μπορούσε να μεταφέρει έως και 675 τόνους.

Το ταξίδι της Ολυμπιακής φλόγας

Ύστερα από την ολοκλήρωση της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία, η δάδα βρέθηκε στα χέρια του Στέφανου Ντούσκου, χρυσού Ολυμπιονίκη στην κωπηλασία στους αγώνες του Τόκιο το 2021. Η φλόγα ξεκινάει ένα ταξίδι 5.000 χιλιομέτρων σε όλη την Ελλάδα για 11 ημέρες, από το νησί της Κέρκυρας, στο Ιόνιο Πέλαγος, μέχρι τη Σαντορίνη στις Κυκλάδες και, μέσω Καστελλόριζου, στα νοτιοανατολικά της χώρας. Θα σκαρφαλώσει επίσης στον βράχο της Ακρόπολης, για να περάσει μια νύχτα κοντά στον Παρθενώνα. Στη συνέχεια, η Φλόγα θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτές στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, τον χώρο όπου διεξήχθησαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής το 1896.

Η Φλόγα θα διανυκτερεύσει στη Γαλλική Πρεσβεία και ακολούθως θα αναχωρήσει την επόμενη ημέρα (27/4) για τη Γαλλία. Από τον Πειραιά, θα επιβιβαστεί στο «Belem» όπου θα ταξιδέψει μέχρι τη Μασσαλία, στις 8 Μαΐου, την οποία θα διασχίσει από τη Νοτρ Νταμ ντε λα Γκαρντ, έως το στάδιο «Βελοντρόμ» την Πέμπτη 9 Μαΐου, την επόμενη της άφιξής της στη γαλλική πόλη. Στη συνέχεια θα συνεχίσει το ταξίδι της διασχίζοντας ολόκληρη τη Γαλλία, θα περάσει επίσης από τις Αντίλλες και τη Γαλλική Πολυνησία, για να φτάσει στο Παρίσι, το οποίο θα διασχίσει στις 14 – 15 Ιουλίου και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην ευρύτερη περιοχή για να επιστρέψει για την τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της, θα τη μεταφέρουν περίπου 10.000 λαμπαδηδρόμοι.

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις