Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βιετνάμ μεγιστάνας καταδικάστηκε σε θάνατο: Η εσχάτη των ποινών στην Τρουόνγκ Μι Λαν
ΚΟΣΜΟΣ

Βιετνάμ μεγιστάνας καταδικάστηκε σε θάνατο: Η εσχάτη των ποινών στην Τρουόνγκ Μι Λαν

Η μεγιστάνας της αγοράς ακινήτων Τρουόνγκ Μι Λαν καταδικάστηκε με την εσχάτη των ποινών για δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων, παραβίαση κανονισμών και υπεξαίρεση 12 δισ. δολαρίων από τράπεζα

Η μεγιστάνας της αγοράς ακινήτων στο Βιετνάμ, Τρουόνγκ Μι Λαν, καταδικάστηκε την Πέμπτη σε θάνατο για απάτη «μαμούθ», σε βάρος μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Δικαστήριο στην πόλη Χο Τσι Μινχ καταδίκασε την Λαν, η οποία συνελήφθη το 2022, για δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων, παραβίαση τραπεζικών κανονισμών και υπεξαίρεση περισσότερων από 12 δισ. δολαρίων από την Saigon Commercial Bank. Η 67χρονη δισεκατομμυριούχος είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για οικονομικά εγκλήματα. Η Λαν ίδρυσε την εταιρεία Van Thinh Phat το 1992. Το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει ξενοδοχεία, όπως το Windsor Plaza Hotel στην πόλη Χο Τσι Μινχ, καθώς και πολυτελή συγκροτήματα διαμερισμάτων.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι η δίκη αποτελεί μία επίδειξη της αποφασιστικότητας του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος να πατάξει τη διαφθορά, στο πλαίσιο σχετικής καμπάνιας που υλοποιεί. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι η συνολική οικονομική ζημία στην υπόθεση ανήλθε σε 20 δισ. δολάρια, ή περίπου το 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Βιετνάμ, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Με βάση πληροφορίες που είδαν το «φως» της δημοσιότητας, στην δικαστική υπόθεση ενεπλάκησαν 10 εισαγγελείς και περίπου 200 δικηγόροι, ενώ περισσότερα από 2.500 άτομα κλήθηκαν να καταθέσουν.

Εκτός από την Τρουόνγκ Μι Λαν, η οποία αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση, 85 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι, εκ των οποίων τέσσερις καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Στους υπόλοιπους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από 20 έως 3 έτη με αναστολή. Ο σύζυγος και η ανιψιά της δισεκατομμυριούχου έλαβαν ποινές φυλάκισης 9 και 17 ετών αντίστοιχα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις