Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τζόνσον για Γλυπτά Παρθενώνα: «Πάρα πολύ δύσκολο ζήτημα»
ΕΛΛΑΔΑ

Τζόνσον για Γλυπτά Παρθενώνα: «Πάρα πολύ δύσκολο ζήτημα»

Τζόνσον για Γλυπτά Παρθενώνα: «Αν αρχίσουν, τα μουσεία, να απογυμνώνονται συστηματικά από τους θησαυρούς που έχουν πάρει από άλλες χώρες, τότε θα καταστραφούν μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας

Με στίχους της Ιλιάδας επέλεξε να απαντήσει ο Μπόρις Τζόνσον σε ερώτηση που του τέθηκε από Έλληνα φοιτητή σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Πολιτικής του Πανεπιστημίου Georgetown στην Ουάσιγκτον σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, ο Θανάσης Μπασιάκος, γιος του εκλιπόντος βουλευτή Βοιωτίας και υπουργού της ΝΔ, Βαγγέλη Μπασιάκου, βρέθηκε στην εκδήλωση με τίτλο «Ο Παγκόσμιος Αγώνας για τη Δημοκρατία με τον Μπόρις Τζόνσον».

Καθώς πήρε τον λόγο, ρώτησε τον πρώην βρετανό πρωθυπουργό την άποψή του για το ζήτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αρχικά, ο Μπόρις Τζόνσον αστειεύθηκε εκφράζοντας την επιθυμία του να αποκτήσει ένα σπίτι στην Ελλάδα και άρχισε να απαγγέλει τους στίχους από το προοίμιο της Ιλιάδας «Μῆνιν ἄειδε, θεά, Πηληϊάδεω Ἀχιλῆος οὐλομένην, ἥ μυρί’ Ἀχαιοῖς ἄλγε’ ἔθηκε, πολλάς δ’ ἰφθίμους ψυχάς Ἄϊδι προΐαψεν ἡρώων» προκαλώντας γέλιο στους παρευρισκόμενους στην αίθουσα.

«Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα»

«Δεν θέλω να το υποτιμήσω, αλλά είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα», είπε για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Αναλυτικά, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας απάντησε: «Η κύρια ανησυχία μου είναι το επιχείρημα των αρνητικών επιπτώσεων μετά από μία τέτοια κίνηση». Όπως επεσήμανε ο ίδιος, το βρετανικό αλλά και πολλά μητροπολιτικά μουσεία της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που δέχονται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες «είναι τα αποθετήρια των θησαυρών όλου του κόσμου» και «αν αρχίσουν να απογυμνώνονται συστηματικά από τους θησαυρούς που έχουν πάρει από άλλες χώρες, επιστρέφοντάς τους» τότε – σύμφωνα πάντα με τον Τζόνσον- «θα καταστρέφονταν μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που γρήγορα και φθηνά μπορούν να διδάξουν τους νέους» για τους πολιτισμούς της αρχαιότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις