Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μέχρι πότε ισχύει το χάρτινο δίπλωμα: Τι πρέπει να ξέρετε
ΕΛΛΑΔΑ

Μέχρι πότε ισχύει το χάρτινο δίπλωμα: Τι πρέπει να ξέρετε

Μέχρι πότε ισχύει το χάρτινο δίπλωμα: Ήδη έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, κατά την οποία θα καταργηθεί πλήρως.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει για την λήξη του χάρτινου διπλώματος οδήγησης. Με βάση τη νομοθεσία θα έχει ισχύ, μέχρι τον Ιανουάριο του 2033. Το ροζ τρίπτυχο δίπλωμα, γνωστό σε όλους τους οδηγούς, για πολλά χρόνια αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί εν μέρει, το απαραίτητο πιστοποιητικό, για να οδηγούνε με ασφάλεια και νομιμότητα.

Ενώ, εδώ και αρκετά χρόνια εκδίδονται οι άδειες οδήγησης με τη μορφή πλαστικοποιημένων καρτών, υπάρχουν αρκετοί που συνεχίζουν να κατέχουν το ροζ χάρτινο. Ωστόσο, ήδη έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, κατά την οποία θα καταργηθεί πλήρως.

Τέλος το χάρτινο δίπλωμα

Ειδικότερα, όπως ορίζει η νομοθεσία, το παλιό ροζ δίπλωμα οδήγησης έχει ισχύ μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033, κάτι που σημαίνει ότι την επόμενη μέρα όλοι οι οδηγοί, θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους, τη νέου τύπου άδεια οδήγησης. Μέχρι να φτάσουμε στις 19 Ιανουαρίου του 2033, τα χάρτινα διπλώματα οδήγησης θα είναι ελάχιστα, δεδομένου ότι όποιος οδηγός συμπληρώνει το 65ό έτος της ηλικίας του, πρέπει να το ανανεώσει, κάτι που σημαίνει ότι το νέο δίπλωμα οδήγησης που παίρνει στα χέρια του, έχει τη μορφή πλαστικοποιημένης κάρτας.

Ο λόγος που προωθείται το νέου τύπου δίπλωμα οδήγησης, έγκειται στο γεγονός ότι έχουν πολλές δικλείδες ασφαλείας που το προφυλάσσουν από πλαστογραφία, ενώ ευνοεί την χρήση του στο εξωτερικό διότι αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου και με λατινικούς χαρακτήρες. Επιπλέον, φέρει μοναδικό αύξοντα αριθμό στην πίσω όψη με τον οποίο αναζητείται από τις διωκτικές αρχές σε περίπτωση κλοπής.

Ψηφιοποίηση διπλωμάτων

Το μέλλον βέβαια για τις πλαστικοποιημένες κάρτες είναι αμφίβολο, δεδομένου ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός με όλα τα οφέλη του, φέρνουν στο προσκήνιο τα ψηφιακά διπλώματα οδήγησης. Αυτά ήδη έχουν πάρει θέση στα κινητά τηλέφωνα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων οδηγών, ενώ είναι πλήρως ισοδύναμα των φυσικών εγγράφων. Την ψηφιοποίηση των διπλωμάτων προωθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω ενός νέου διπλώματος που θα το έχουμε στα κινητά μας τηλέφωνα και θα αναγνωρίζεται σε ολόκληρη την ΕΕ, έτσι ώστε μεταξύ άλλων, να απλουστευθεί η αναγνώριση των αδειών οδήγησης μεταξύ των κρατών – μελών και να καταστεί απλούστερη η διαδικασία ανανέωσης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις