Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μουσική και οφέλη στα παιδιά: Πώς βοηθά στην ανάπτυξή τους
PLUS

Μουσική και οφέλη στα παιδιά: Πώς βοηθά στην ανάπτυξή τους

Μουσική και οφέλη στα παιδιά: Τα οφέλη της μουσικής είναι τόσο σημαντικά, τόσο για ενήλικες, όσο και για την ανάπτυξη των παιδιών.

Έχει αποδειχτεί ότι η μουσική μόνο θετικά μπορεί να επιδράσει στη ψυχική κατάσταση των ανθρώπων, ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής μπορούν να χαρίσουν στον καθένα στιγμές ξεγνοιασιάς, γαλήνης και ηρεμίας. Συγκεκριμένα έχει αποδειχτεί επιστημονικά πόσο σημαντικά συμβάλει στην καλή υγεία του ανθρώπου. Αναλυτικά: Η μουσική αυξάνει την συγκέντρωση και την αντοχή, συμβάλλει σε καλύτερη ψυχική υγεία, και στη μείωση του στρες και  τέλος βοηθά στην ανάρρωση ασθενών. Η μουσική είναι το ερέθισμα εκείνο, που αγγίζει τις εσωτερικές χορδές του ανθρώπου και του διεγείρει συναισθήματα πηγαία.

Τα οφέλη της είναι τόσο σημαντικά, τόσο για ενήλικες, όσο και για την ανάπτυξη των παιδιών, ακόμα και στα έμβρυα. Όλο και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μουσική είναι απαραίτητη για τα παιδιά. Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο του Vermont, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου μπορεί να βελτιώσει την προσοχή των παιδιών, τον συναισθηματικό έλεγχο, αλλά μπορεί και να μειώσει το άγχος. Συγκεκριμένα οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η μουσική έχει 7 σημαντικά οφέλη για τα παιδιά.

1.Διεγείρει τον εγκέφαλο: Η μουσική μπορεί να οδηγήσει σε υψηλές ακαδημαϊκές επιτυχίες, αφού έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το διάβασμα, τα μαθηματικά και τη συναισθηματική ανάπτυξη.

2.Βελτιώνει την μνήμη: Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μουσική βελτιώνει όχι μόνο την ακαδημαϊκή πορεία ενός παιδιού αλλά και τη μνήμη.

3.Κοινωνικότητα: Τα παιδιά που μαθαίνουν να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο μαθαίνουν να έχουν υπομονή, να συνεργάζονται και να εκτιμούν, προσόντα που θα τα κάνει πιο κοινωνικά.

4.Αποκτούν αυτοπεποίθηση: Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, είναι μια διαδικασία που θα δείξει στα παιδιά ότι μπορούν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να δημιουργήσουν κάτι μόνα τους.

5.Υπομονή: Τα παιδιά θα χρειαστούν αρκετή υπομονή στην ενήλικη ζωή τους, για αυτό είναι καλό να μάθουν από νωρίς ότι για να δημιουργήσουν κάτι και να δουν τα αποτελέσματα θα πρέπει να δείξουν υπομονή.

6.Πειθαρχία: Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου απαιτεί πειθαρχία και συγκέντρωση. Τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα ότι για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να επιμείνουν και να μην τα παρατήσουν.

7.Δημιουργικότητα: Η μουσική καλλιεργεί τη δημιουργικότητα στα παιδιά, ένα απαραίτητο εφόδιο για την επαγγελματική  τους σταδιοδρομία αλλά και την προσωπική τους ευτυχία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις