Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τι πρέπει να κάνετε για μία ευτυχισμένη μακροχρόνια σχέση: Τα μυστικά σύμφωνα με τους ειδικούς
PLUS

Τι πρέπει να κάνετε για μία ευτυχισμένη μακροχρόνια σχέση: Τα μυστικά σύμφωνα με τους ειδικούς

Τι πρέπει να κάνετε για μια ευτυχισμένη μακροχρόνια σχέση: 9 πράγματα που πρέπει να κάνετε κάθε μέρα για μία ευτυχισμένη και μακροχρόνια σχέση.

Όλες οι σχέσεις μας  έχουν να κάνουν με τον τρόπο που σχετιζόμαστε, τόσο με τον ίδιο τον εαυτό μας, όσο και με τους άλλους.Όταν θέλουμε να αποκτήσουμε μια πιο υγιή σχέση με τον εαυτό μας  και του γύρω μας, χειάζεται να στραφούμε εκ των ένδον, δηλαδή να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε ουσιαστικά και έμπρακτα εμάς πρωτίστως . Όταν μας αγαπήσουμε αληθινά, τότε  έχουμε τα εφόδια να δώσουμε κι αυτήν την αγάπη σε όλους.

Η αυτογνωσία είναι πολύτιμη για την ίδια μας  τη ζωή, για την εξέλιξη μας και τη πρόοδο μας. Ως άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα,  θέλουμε να είμαστε σε επαφή με φίλους, γονείς, συναδέλφους, συντρόφους κτλ. Η ποιότητα όλων αυτών των σχέσεων, ξεκινά από τι τελικά επιθυμούμε να βιώνουμε μέσα από αυτές τις σχέσεις. Τι κάνουμε, πως συμπεριφερόμαστε, τι λέμε , πώς εκφραζόμαστε για να κρατήσουμε υπέροχες σχέσεις στη ζωή μας.

Η θέληση και η συνειδητοποίηση είναι το κλειδί

Στις συντροφικές σχέσεις, που εκεί είναι και η μεγαλύτερη τριβή και ειδικά στις μακροχρόνιες, όταν τα χρόνια περνάνε, μπορεί να κάνουν εμφανή τα  σημάδια κόπωσης και κούρασης της σχέσης. που είναι και φυσιολογικό αν δεν κάνουν κάτι για να προοδεύσει αυτή η σχέση. Γιατί μακροχρόνια σχέση μπορεί να υπάρχει, αλλά τελικά πόσο ευτυχισμένη και υγιής είναι, εξαρτάται σύμφωνα με την επιστήμη, από συγκεκριμένα πράγματα που χρειάζεται να υιοθετήσουν οι σύντροφοι.  Η κοινή θέληση και η συνειδητοποίηση και των συντρόφων είναι το κλειδί.

Η συνειδητοποίηση επομένως : η επίγνωση ότι, ο τρόπος που μιλάτε, επικοινωνείτε, τα πράγματα που επιλέγετε να κάνετε ή να μην κάνετε, κάνουν τη διαφορά. Η επιστήμη συμπεραίνει ότι κάθε υγιής και ευτυχισμένη σχέση  χαρακτηρίζεται από 9 συγκεκριμένες ενέργειες που κάνουν οι σύντροφοι.

9 πράγματα που πρέπει να κάνετε κάθε μέρα για μία ευτυχισμένη και μακροχρόνια σχέση

  • Δείξτε εκτίμηση και ευγνωμοσύνη
  • Ενεργητική ακρόαση
  • Ποιοτικός χρόνος
  • Εκφράστε την αγάπη στον μοναδικό κώδικα που έχετε με τον σύντροφό σας
  • Συγχωρήστε
  • Εκδηλώστε την αγάπη σας
  • Επικοινωνήστε ανοιχτά και ειλικρινά
  • Δείξτε σεβασμό
  • Καλλιεργήστε τη φιλία με το σύντροφό σας

Δείξτε εκτίμηση και ευγνωμοσύνη

Στο πεδίο των σχέσεων, λίγα έχουν την αξία της εκτίμησης προς τον σύντροφό σας. Αυτή δεν είναι μία απλή διατύπωση, αλλά μία επιστημονική διαπίστωση που λέει ότι, η έκφραση ευγνωμοσύνης είναι από τις σημαντικότερες ενέργειες στην καλλιέργεια μίας χαρούμενης, μακροχρόνιας σχέσης. Άλλωστε, όλοι θέλουμε να μας εκτιμούν, να γνωρίζουμε ότι οι προσπάθειες και η παρουσία μας αναγνωρίζονται, είναι επιθυμητές. Είτε πρόκειται για ένα απλό ευχαριστώ, ή για μία μεγαλόπρεπη χειρονομία ευγνωμοσύνης, η εκτίμηση προς τον σύντροφο πρέπει να γίνει καθημερινή συνήθεια. Σημασία όμως έχει η αυθεντικότητα, καθώς η ευγνωμοσύνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο χειραγώγησης, αλλά ως μία πηγαία, αυθόρμητη έκφραση ευχαρίστησης. Ξεκινήστε από σήμερα και θα δείτε πόσο θα ευνοήσει τη σχέση σας.

Ενεργητική ακρόαση

Οι ειδικοί τονίζουν τη σπουδαιότητα της ενεργητικής ακρόασης στις συντροφικές σχέσεις. Η επιστήμη εξηγεί ότι σημασία δεν έχει απλώς η φυσική παρουσία, αλλά κυρίως η νοητική και ψυχολογική συμμετοχή κατά τις συζητήσεις με τον σύντροφό σας. Δηλαδή, κυρίως έχει σημασία η κατανόηση, όχι μόνο η ακρόαση. Αν ο σύντροφός σας, σας περιγράφει ένα του πρόβλημα και μοιράζεται τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του, μην σπεύσετε να του προτείνετε λύσεις: εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία εκείνη τη στιγμή, είναι να τον αφουγκραστείτε, να τον καταλάβετε, να συμμεριστείτε τα συναισθήματά του. Η ενεργητική ακρόαση είναι αναγκαία για μία χαρούμενη και μακροχρόνια σχέση. Ακούστε όχι μόνο τα λόγια αλλά και τα συναισθήματα του συντρόφου σας, και αυτό θα είναι ίσως το σημαντικότερο πράγμα που θα κάνετε για τη σχέση σας.

Ποιοτικός χρόνος

Είναι γνωστό ότι, ο ποιοτικός χρόνος ενός ζευγαριού είναι ο θεμέλιος λίθος για την υγιή σχέση του. Σύμφωνα με σχετική μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, ζευγάρια που περνούν μαζί ποιοτικό χρόνο και κάνοντας ευχάριστες δραστηριότητες, αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από τη σχέση τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει κάθε ζευγάρι να σκέφτεται πρωτότυπους ή μεγαλόπρεπους τρόπους, όπως διακοπές ή ρομαντικά ραντεβού για να περνά τον χρόνο του. Αρκεί να μοιράζονται ουσιαστικό χρόνο, όπως, ο πρωινός καφές, το μαγείρεμα, γυμναστική.

Εκφράστε την αγάπη στον μοναδικό κώδικα που έχετε με τον σύντροφό σας

Τα ζευγάρια έχουν τον δικό τους, μοναδικό τρόπο να εκφράζουν την αγάπη τους, τη «γλώσσα της αγάπης», όπως τη διατύπωσε ο Δρ. Gary Chapman. Η κατανόηση και η υιοθέτηση του κοινού κώδικα του έρωτα μπορεί να βελτιώσει ουσιαστικά την ποιότητα της σχέσης σας. Αν ο σύντροφός σας έχει ανάγκη από λόγια επιβεβαίωσης, μην διστάζετε να τον πλημμυρίσετε με κομπλιμέντα και ενθαρρυντικές κουβέντες. Αν προτιμά τις πράξεις, κάντε για εκείνον μικρά και ουσιαστικά πράγματα, όπως το μαγείρεμα ή η μία δουλειά που δεν τους αρέσει να κάνει. Αν ο σύντροφός σας καταλαβαίνει ότι τον αγαπάτε με το να προσφέρετε τον χρόνο σας, χαρίστε του άφθονο ποιοτικό χρόνο και, αν κατανοεί την αγάπη μέσω της σωματικής επαφής και του αγγίγματος, χαϊδέψτε και αγκαλιάστε τον με την κάθε ευκαιρία.

Συγχωρήστε

Οι συγκρούσεις και οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες σε κάθε σχέση. Το να κρατήσεις μούτρα και κακία είναι όμως επιλογή. Η συγχώρεση έχει τη δύναμη να ενδυναμώνει τη σχέση και να την κάνει πιο χαρούμενη. Όταν οι σύντροφοι συγχωρούν, μπορούν να ξεχνούν την κακία, τον θυμό, τη ζήλεια και  τη θέληση για ανταπόδοση, κάθε φορά που ο σύντροφος κάνει ένα λάθος. Συγχώρεση δεν σημαίνει ότι θα προσπερνάτε σημαντικά λάθη ή ενέργειες που πληγώνουν τη σχέση. Σημαίνει απλώς ότι επιλέγετε να προχωρήσετε παρακάτω, βάζοντας προτεραιότητα τη σχέση σας. Άλλωστε, η συγχώρεση ευνοεί και τους δύο, αφού κατευνάζει τα πνεύματα και βοηθά την υπέρβαση του προβλήματος. Κάντε τη συγχώρεση συνήθεια στη σχέση σας και όχι μόνο για τα σημαντικά λάθη, αλλά και για τα μικρά και καθημερινά. Η σχέση σας θα δυναμώσει μέσα απ’ τη συγχώρεση.

Εκδηλώστε την αγάπη σας 

Η αγάπη δεν είναι για να μένει κρυφή και να εκφράζεται σε βαρύγδουπες και σπάνιες εξομολογήσεις. Η αγάπη είναι στα μικρά και καθημερινά πράγματα όπου εκφράζεις στον άλλον πόσο σημαντικός είναι για εσένα. Ένα γλυκό σημείωμα, το κράτημα του χεριού όταν βλέπετε τηλεόραση, το «σ’ αγαπάω» πριν πέσετε για ύπνο. Όλες οι μικρές πράξεις που δημιουργούν έναν ισχυρό δεσμό αγάπης και ενδιαφέροντος. Η αγάπη, εκτός από συναίσθημα, είναι η καθημερινή απόφαση να βάλεις σε προτεραιότητα τις ανάγκες του συντρόφου σου. Εκτός από τα λόγια, σημασία έχουν και οι πράξεις. Μην ξεχνάτε να επιβεβαιώνετε στον σύντροφό σας ότι είναι προτεραιότητά σας και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει πόσο τον αγαπάτε, τον εκτιμάτε και τον θέλετε. Αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον σύντροφό σας.

Επικοινωνήστε ανοιχτά και ειλικρινά

H επικοινωνία είναι θεμέλιος λίθος κάθε σχέσης και, χωρίς αυτή, δεν υπάρχει υγεία και ευτυχία στη σχέση. Η επικοινωνία είναι η γέφυρα που ενώνει τις καρδιές και τα μυαλά των συντρόφων. Συχνά, οι σύντροφοι, αντί να μιλήσουν ανοιχτά και να εκφράσουν τι τους ενοχλεί, ειδικά σε έναν καβγά ή μία διαφωνία, κλείνονται στον εαυτό τους και δεν μιλούν. Ωστόσο, η σιωπή δημιουργεί ένα χάσμα που, όσο περνά ο καιρός, θα γίνεται όλο και δυσκολότερο να γεφυρωθεί. Μην διστάσετε να σπάσετε τη σιωπή και να κουβεντιάζετε ανοιχτά με τον σύντροφό σας.  Η αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας είναι πάντα εγγυημένη.

Δείξτε σεβασμό

Δεν μπορεί να υπάρξει χαρούμενη και μακροχρόνια σχέση χωρίς σεβασμό, δηλαδή την εκτίμηση των συναισθημάτων, των σκέψεων, των αντιλήψεων του συντρόφου. Ο σεβασμός εκφράζεται όταν οι σύντροφοι ακούν ο ένας τον άλλο, ακόμη και αν διαφωνούν. Σεβασμός σημαίνει να μην παραβιάζετε τα όρια του συντρόφου, να εκτιμάτε τα κατορθώματα και τις επιτυχίες του, όταν στηρίζετε τους στόχους και τα όνειρά τους. Σεβασμός σημαίνει ότι συμπεριφέρεστε στον σύντροφό σας με την ευγένεια, το ενδιαφέρον και την εκτίμηση που θα θέλατε να εισπράττετε.

Καλλιεργήστε τη φιλία με τον σύντροφό σας

Η φιλία είναι η καρδιά κάθε υγιούς και ευτυχισμένης σχέσης. Η φιλία καταφέρνει να συγκρατεί τη συντροφική σχέση όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, επειδή, φιλία σημαίνει ότι επιλέγεις τον άλλον για το χιούμορ, τον χαρακτήρα του, τα κοινά σας ενδιαφέροντα, τις κοινές αναμνήσεις. Φιλία σημαίνει να συμπαραστέκεσαι στον άλλον, στα εύκολα και τα δύσκολα και, είναι η ουσιαστικότερη επένδυση στη συντροφική σχέση. Η αγάπη θέλει δύναμη. Την ίδια στιγμή, δεν είναι κάποιο μαγικό συναίσθημα που εμφανίζεται από το πουθενά. Η αγάπη απαιτεί προσπάθεια, είναι μία καθημερινή, συνειδητή επιλογή και εκφράζεται από τουλάχιστον εννέα συγκεκριμένες μας ενέργειες.

Ο διάσημος ψυχολόγος Δρ. John Gottman, γνωστός για το πρωτοποριακό του έργο και τη δουλειά του στη συζυγική πίστη και την πρόβλεψη των διαζυγίων έχει πει πως «Αγάπη είναι μίας μορφής δουλειά  ή κουράγιου. Αγάπη είναι η κατανόηση και ο σεβασμός του συντρόφου, το κουράγιο να τους συγχωρείς και να εκφράζεις τις αδυναμίες σου».Μην ξεχνάτε να κάνετε τα συναισθήματά σας πράξη, και να ξέρετε ότι, η αγάπη είναι μία διαρκής δέσμευση, όχι μόνο μεταξύ των συντρόφων αλλά και των συντρόφων προς τη σχέση. Να θυμάστε ότι, η αγάπη δεν είναι κάτι που νιώθουμε αλλά κάτι που κάνουμε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις