Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Stop Bullying: Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς
ΕΛΛΑΔΑ

Stop Bullying: Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς

Stop Bullying: «Για να σπάσει ο κύκλος της σχολικής βίας πρέπει να μιλήσεις πρώτα εσύ»

Νέο βίντεο που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της καμπάνιας κατά του σχολικού εκφοβισμού, δίνει ένα ισχυρό μήνυμα στα παιδιά που είναι είτε θύματα, είτε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών, ώστε να μιλήσουν. Στο βίντεο δίνεται η λεζάντα «Για να σπάσει ο κύκλος της σχολικής βίας, πρέπει να μιλήσεις πρώτα εσύ» και προωθείται η πλατφόρμα του Υπουργείου, στην οποία μπορούν να δηλώνονται τέτοια περιστατικά. «Αν είσαι μαθητής/μαθήτρια ή γονέας μαθητή που βιώνει bullying στο σχολείο, μπες στο https://stop-bullying.gov.gr και κάνε αναφορά. Το σχολείο σου μαζί με μια ομάδα ειδικών θα διαχειριστούν το ζήτημα σου με ασφάλεια, μέχρι να επιλυθεί».

Στο βίντεο απεικονίζονται τρεις διαφορετικές οικογένειες που βλέπουν στις ειδήσεις ένα από τα χιλιάδες βίντεο που κυκλοφορούν με ξυλοδαρμό ανηλίκου από συνομήλικούς του. Κάθε παιδί από τις τρεις οικογένειες έχει και μία συμμετοχή στον ξυλοδαρμό με το ένα να είναι θύτης, το δεύτερο να γνωρίζει την κατάσταση και το τρίτο να είναι το θύμα. Και στις τρεις περιπτώσεις οι γονείς ρώτησαν τα παιδιά τους αν γνωρίζουν τίποτα, με το ένα μόνο παιδί – το θύμα- να απαντάει «Εμένα χτύπησαν», ενώ τα άλλα δύο να λένε πως δεν γνώριζαν. Με το βίντεο αυτό προβάλλεται η επιτακτική ανάγκη να υπάρχει ενημέρωση σχετικά με τα φαινόμενα βίας που υπάρχουν στα σχολεία, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα.

 Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ, κατά τα έτη 2015- 2023 σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών σωματικής βλάβης, εγκλήματος κατά της ιδιοκτησίας και κατά της γενετήσιας ελευθερίας οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής με ανήλικους δράστες. Μάλιστα, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε κατά τα έτη 2022 και 2023, δηλαδή τις χρονιές αμέσως μετά την πανδημία. Η εικόνα αυτή ανταποκρίνεται όμως μόνο στα καταγεγραμμένα περιστατικά, ενώ υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό περιστατικών βίας που δεν καταγγέλλεται στην Αστυνομία.

Αύξηση έχει παρατηρηθεί και στο φύλο των ανηλίκων παραβατών, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023, αποτελείται από 80% και 13% κορίτσια, όπως και ως προς την ηλικία με τα στοιχεία να δείχνουν πως ξεκινούν από τα 12 – 14 έτη. Μεγαλύτερη έξαρση έχει λάβει και η συγκρότηση ομάδων ανηλίκων, καθώς και εμπλοκή τους στην αθλητική και εξτρεμιστική βία. Η Αστυνομία έχει αντιμετωπίσει περιπτώσεις πολυπαραβατικών ανηλίκων, οι οποίοι έχουν ποινικό ιστορικό και απασχολούν συστηματικά τις Αρχές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις