Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία – Ισραήλ: Εμπάργκο στην εξαγωγή προϊόντων λόγω μη κατάπαυσης του πυρός
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία – Ισραήλ: Εμπάργκο στην εξαγωγή προϊόντων λόγω μη κατάπαυσης του πυρός

Τουρκία - Ισραήλ: Σε 54 κατηγορίες προϊόντων θα απαγορευθεί η εξαγωγή προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Τούρκο υπ. Εξωτερικών

Μπλόκο στις εξαγωγές 54 κατηγοριών προϊόντων θα ασκήσει η Τουρκία κατά του Ισραήλ, εξαιτίας των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. Το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 9 Απριλίου, την απόφασή του να περιορίσει τις εξαγωγές ορισμένων προϊόντων έως ότου το Ισραήλ κηρύξει άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα και επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας «στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο». Μερικά από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο παράρτημα είναι κατασκευαστικά υλικά, όπως αλουμίνιο και χάλυβας, χρώματα, ηλεκτρικά καλώδια, δομικά υλικά, καύσιμα και άλλα υλικά. Επιπλέον, η Άγκυρα έχει υποστηρίξει ότι δεν επιτρέπει την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή υπηρεσίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς στο Ισραήλ.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, είχε δηλώσει στη χθεσινή συνέντευξη τύπου πως η Τουρκία θα επιβάλλει μία νέα σειρά κυρώσεων κατά του Ισραήλ, καθώς η κυβέρνηση , δεν επιτρέπει ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη. «Εδώ και αρκετό καιρό, η ανθρωπιστική βοήθεια παραδίδεται στη Γάζα με αλεξίπτωτα μέσω Ιορδανίας. Είχαμε υποβάλει το αίτημά μας να συμμετάσχουμε σε αυτή την επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας με τα φορτηγά αεροπλάνα της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Μάθαμε σήμερα ότι το αίτημα αυτό, το οποίο έγινε δεκτό με ικανοποίηση από τις ιορδανικές αρχές, απορρίφθηκε από το Ισραήλ». Υποστήριξε πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για τα εμπόδια του Ισραήλ στην προσπάθεια να παραδώσουν βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας και δήλωσε πως τα μέτρα θα εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση.

Στρατιωτική επέμβαση στη Ράφα

Την ίδια ώρα ο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε πως σχεδιάζει την άμεση στρατιωτική παρέμβαση στη νότια Λωρίδα της Γάζας και συγκεκριμένα στην πόλη Ράφα, στην οποία έχουν καταφύγει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας για να διαφύγουν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς . Όπως δηλώνει, «Δεν υπάρχει καμία δύναμη στον κόσμο που θα μας σταματήσει. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις που προσπαθούν να μας σταματήσουν, αλλά δεν θα το πετύχουν, αφού αυτός ο εχθρός, μετά από αυτό που έκανε, δεν θα το κάνει ποτέ ξανά». Στόχος της επίθεσης είναι η εξάλειψη και των τελευταίων ταξιαρχιών της Χαμάς, που θεωρείται πως είναι τέσσερις στην πόλη Ράφα και πως πρόκειται για το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς.

Μάλιστα, κυβερνητική πηγή ανακοίνωσε πως το Ισραήλ έχει ανοίξει διαγωνισμό σχετικά με προσφορές σκηνών που να μπορούν να φιλοξενήσουν μισό εκατομμύριο ανθρώπους ενόψει της επίθεσης. Η ανακοίνωση του δημόσιου διαγωνισμού δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας και αφορά στην αγορά 40.000 σκηνών με 12 θέσεις καθεμιά, δηλαδή 480.000 θέσεις. Παρά τις αντιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για ευρύτερες επιθέσεις από τις οποίες δεν θα προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε μόλις χθες πως έχει οριστεί η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η επίθεση.

&nbsp

;

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις