Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιές – Κικίλιας: Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, δείξτε υπευθυνότητα
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές – Κικίλιας: Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, δείξτε υπευθυνότητα

Φωτιές - Κικίλιας: Τονίζει πως «ο εμπρησμός από αμέλεια είναι το ίδιο καταστροφικός με τον εμπρησμό από πρόθεση»

Έκκληση προς τους αγρότες και όσους ασχολούνται αυτή την περίοδο με τη γη τους, να δείξουν υπευθυνότητα και να σεβαστούν το περιβάλλον, τις περιουσίες και τις ζωές των συμπολιτών τους, απευθύνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας μέσω ανάρτησης του στο X.

Ειδικότερα ο κ. Κικίλιας αναφέρει: «Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά ότι ο εμπρησμός από αμέλεια έχει το ίδιο καταστροφικό αποτέλεσμα με τον εμπρησμό από πρόθεση. Απευθύνομαι στους αγρότες και στους ανθρώπους που ασχολούνται αυτή την περίοδο με τη γη τους. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος πρόκλησης καταστροφικής πυρκαγιάς. Δείξτε υπευθυνότητα, σεβαστείτε το περιβάλλον, τις περιουσίες και τις ζωές των συμπολιτών μας».

«Καμπανάκι» της πυροσβεστικής για τις φωτιές – Τι προβλέπεται για τον καθαρισμό οικοπέδων

Η πυροσβεστική εφιστά την προσοχή στους πολίτες, προκειμένου να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας, με αφορμή τις πρόσφατες φωτιές.
Αρκετές δασικές και αγροτοδασικές φωτιές έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, κυρίως κατά την καύση φυτικής ύλης και υπολειμμάτων καλλιεργειών, επισημαίνει η πυροσβεστική σε ανακοίνωση.

Στόχος της ανακοίνωσης είναι «η εξάλειψη των κινδύνων, κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος, μέσω της μείωσης του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου, αλλά και ο περιορισμός των καμένων εκτάσεων».Σε αυτό το πλαίσιο, οι πολίτες καλούνται να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας, τα οποία προβλέπονται στη σχετική πυροσβεστική διάταξη, «σχετικά με ενέργειες, δραστηριότητες και εργασίες στην ύπαιθρο, που αφορούν το άναμμα, τη διατήρηση και τη χρήση πυρός, την εκτέλεση θερμών εργασιών, τη χρήση συσκευών που προκαλούν σπινθήρα, τη χρήση ειδών πυροτεχνίας ή βεγγαλικών, την τοποθέτηση, φύλαξη, απόρριψη ή εγκατάλειψη εύφλεκτων υλικών ή ουσιών, απορριμμάτων, ογκωδών αντικειμένων, λοιπών καυστών υλικών κλπ.».Ήδη, σημειώνει η πυροσβεστική, πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι και περιπολίες, για να διαπιστωθεί αν τηρούνται αυτά τα μέτρα. Σε περίπτωση που δεν τηρείται η εν λόγω διάταξη, προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα, υπενθυμίζει η ανακοίνωση.Πυροσβεστική: Τι περιλαμβάνει ο καθαρισμός των οικοπέδων

Παράλληλα, η πυροσβεστική σημειώνει ότι με διάταξη καθορίζονται τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας οικοπέδων και άλλων ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που είναι εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια αυτών των περιοχών, όπως και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα.

burning wood at night

Συγκεκριμένα, ο καθαρισμός περιλαμβάνει:

• Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

• Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

• Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

• Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

gray bridge

• Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

• Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Για την καύση φυτικής ύλης και υπολειμμάτων καλλιεργειών- έως την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου- οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες, προκειμένου να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες και άλλες πληροφορίες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις