Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Συμμορίες πορτοφολάδων με… ζώνες επιρροής στις γραμμές του Μετρό – Πάνω από 200 μέλη δρούσαν στο κέντρο
ΕΛΛΑΔΑ

Συμμορίες πορτοφολάδων με… ζώνες επιρροής στις γραμμές του Μετρό – Πάνω από 200 μέλη δρούσαν στο κέντρο

Όταν ολοκλήρωναν το…ωράριο της «δουλειάς», έπαιρναν ταξί και πήγαιναν κατευθείαν στους κλεπταποδόχους

Απ’ όλα είχε ο εγκληματικός… μπαξές, στο κέντρο της Αθήνας! Κλοπές από «ταχυδακτυλουργούς επιβατών στο Μετρό και σε άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κλοπές τουριστών σε χώρους συνωστισμού, ιδιαίτερα αρχαιολογικούς, διακίνηση παντός είδους ναρκωτικού και κυκλοφορία παραχαραγμένων, πλαστών χαρτονομισμάτων.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Έξι εγκληματικές οργανώσεις, που δρούσαν σαν συγκοινωνούντα δοχεία και  αριθμούσαν πάνω από 200 μέλη, συνεργάζονταν, λέει η Αστυνομία και… συνεπικουρούνταν στη διάπραξη των αδικημάτων, με θύματα Έλληνες και ξένους επισκέπτες της Αθήνας. Ιδιαίτερα δύο από τις πολυάριθμες συμμορίες που «ειδικεύονταν» στην αρπαγή πορτοφολιών από επιβάτες των ΜΜΜ, αποκαλύπτει η ΕΛ.ΑΣ, ότι είχαν μοιράσει μεταξύ τους σε «ζώνες δράσης» τις γραμμές του Μετρό!!! Μία συμμορία δρούσε από Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έως το Αεροδρόμιο, άλλη στις υπόλοιπες γραμμές! Η συμφωνία μεταξύ των ηγετικών μελών των δύο οργανώσεων, προέβλεπε ότι δεν θα… μπερδευόταν η μία στα πόδια της άλλης! Και οι δύο, ωστόσο, δρούσαν οργανωμένα και συντονισμένα, καθώς ένας άρπαζε το πορτοφόλι, το πετούσε σε άλλον, εκείνος σε τρίτον, ο οποίος το έκρυβε σε κρυψώνα και ξαναγύριζε να τους βρει στις αποβάθρες!

Όταν ολοκλήρωναν το…ωράριο της «δουλειάς», έπαιρναν ταξί και πήγαιναν κατευθείαν στους κλεπταποδόχους να πουλήσουν ό,τι είχαν κλέψει σε ρολόγια, χρυσαφικά κλπ. Αν τύχαινε δε και στο πορτοφόλι, ο κάτοχός του είχε τοποθετημένη την κάρτα αναλήψεων κι έβρισκαν και τον κωδικό γραμμένο εκεί, τραβούσαν για το Α.Τ.Μ απ’ όπου έκαναν αμέσως ανάληψη!

Ο πιστολέρο στο Γκάζι

Πολύ σοβαρή επίσης η αποκάλυψη της ΕΛ.ΑΣ ότι μεταξύ των μελών των έξι εγκληματικών οργανώσεων, βρίσκονταν ένας αλλοδαπός που κατηγορείται και για δολοφονία άλλου αλλοδαποπου στο κέντρο, αλλά και ο καταζητούμενος, επικίνδυνος Αλβανός κακοποιός, ο οποίος πυροβόλησε στις 16 Ιανουαρίου τους τρεις Κρητικούς φίλους στο Γκάζι και εξαφανίστηκε! Ηταν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αθηνών, οι οποίοι, με επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής,  πέρασαν χειροπέδες  σε 50 άτομα, μέλη των έξι οργανώσεων.

Ψάχνουν άλλους 187

Επιπλέον ταυτοποιήθηκαν άλλα 187 μέλη, 6 εκ των οποίων είναι έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης, ενώ ένας εξ’ αυτών έχει εκδοθεί σε Αρχές της αλλοδαπής. Βάσει των στοιχείων της Ασφάλειας Αθηνών, εμπλέκονται σε περισσότερες από 480 κλοπές από τουρίστες και πολίτες, εντός Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και σε μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος και 120 κλοπές από το εσωτερικό αυτοκινήτων, διαθέτοντας το σύνολο των αφαιρεθέντων αντικειμένων.

Διακίνηση περισσότερων από 1.500 παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων.

Διάπραξη κλοπών από Μ.Μ.Μ και σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (δύο υποομάδες)

Πληροφορεί η ΕΛΑΣ:

Η μία εγκληματική υποομάδα, αποτελούμενη από 94 άτομα, κυρίως ρουμάνικης καταγωγής, δραστηριοποιούνταν στις κλοπές από τουρίστες και πολίτες, στα Μέσα Μαζικής Μεταφορά (τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους). «Για την εγκληματική τους δράση»,  αναφέρει η Αστυνομία «τα μέλη, διαμόρφωναν κατάλληλες συνθήκες, κατά τις οποίες δρούσαν οργανωμένα, αφαιρώντας πορτοφόλια, κινητά, ταξιδιωτικά έγγραφα και άλλα τιμαλφή από τα θύματά τους. Στη συνέχεια τοποθετούσαν τα κλοπιμαία σε κρυψώνες και επανέρχονταν για να συνεχίσουν τη δράση τους.

Όταν τα κλοπιμαία περιλάμβαναν κάρτες ανάληψης, διαφοροποιούσαν τη δράση τους και σε περίπτωση που ο κωδικός PIN βρισκόταν μέσα στο πορτοφόλι, προέβαιναν σε άμεση ανάληψη χρημάτων μέσω Α.Τ.Μ., ενώ σε διαφορετική περίπτωση αφαιρούσαν τα χρήματα μέσω μηχανημάτων POS που διατηρούσαν στις οικίες τους». Η άλλη υποομάδα, αποτελούμενη από 34 άτομα, κυρίως αλβανικής καταγωγής, δραστηριοποιούνταν ομοίως σε κλοπές στα Μ.Μ.Μ. και σε πολυσύχναστους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας.

Εξηγεί η Αστυνομία:

«Χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά τους ενοικιαζόμενα οχήματα, ενώ δραστηριοποιούνταν κυρίως στη γραμμή του μετρό Δημοτικό Θέατρο – Αεροδρόμιο, έχοντας τον πλήρη έλεγχο σε αυτή, αφού όποιος ήθελε να δραστηριοποιηθεί στη συγκεκριμένη γραμμή έπρεπε να λάβει την άδειά τους και να ακολουθήσει ποσόστωση στην αμοιβή τους.

Κλοπές από το εσωτερικό Ι.Χ. οχημάτων και οικιών

Στη συγκεκριμένη υποομάδα δραστηριοποιούνταν 19 μέλη, αραβικής καταγωγής, τα οποία χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό προέβαιναν σε κλοπές από το εσωτερικό Ι.Χ. αυτοκινήτων, καθώς και σε διαρρήξεις οικιών και χώρων εργασίας στο κέντρο της Αθήνας. Τα κλοπιμαία τα διέθεταν έναντι χρηματικού ποσού σε κλεπταποδόχους. Χαρακτηριστικό του εύρους της παράνομης δράσης τους, καταλήγει η ΕΛ.ΑΣ,  είναι ότι το παράνομο οικονομικό όφελος των εγκληματικών υποομάδων συνολικά ξεπερνάει τα 1.200.000 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις