Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ενδοοικογενειακή βία Πάτρα: Τέσσερα περιστατικά το τελευταίο 24ωρο
ΕΛΛΑΔΑ

Ενδοοικογενειακή βία Πάτρα: Τέσσερα περιστατικά το τελευταίο 24ωρο

Ενδοοικογενειακή βία Πάτρα: Nέα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, εκ των οποίων τα δύο ιδιαίτερα σοβαρά, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί της Πάτρας, το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής - Οι επισημάνσεις του κ. Χρυσοχοΐδη

Τέσσερα νέα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, εκ των οποίων τα δύο ιδιαίτερα σοβαρά, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί της Πάτρας, το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής (04 – 05/04). Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε δύο συλλήψεις, μία άμεσα τη νύχτα και η δεύτερη σήμερα το πρωί στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Τα περιστατικά που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην αχαϊκή πρωτεύουσα προβληματίζουν με τις αστυνομικές Αρχές να επεμβαίνουν άμεσα για τα προβλεπόμενα. Στο μεταξύ, σαφείς οδηγίες για τη διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας έδωσε νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που ανακοίνωσε τέσσερις βασικές προσθήκες για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε σε πάνω από 2.500 αστυνομικούς μέσω τηλεδιάσκεψης για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, στον απόηχο της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής από τον σύντροφό της, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων και τους κάλεσε να διαχειρίζονται τα θύματα με ενσυναίσθηση και να τους παρέχουν κάθε υποστήριξη. Στο ίδιο πλαίσιο, ζήτησε από τους αστυνομικούς να πέφτουν πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων. «Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας υποχρεούμαστε να πράξουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής», τόνισε.

Για τη διαχείριση των περιστατικών

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία. Παράλληλα ανακοίνωσε τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:

1) Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.

2) Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείριση τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.

3) Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.

4) Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του, είτε σε αστυνομικό τμήμα είτε σε μισθωμένο ξενοδοχείο.

Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις