Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αναβίωση ρυθμίσεων οφειλών ΑΑΔΕ 2024: Νέος μηχανισμός τυποποιημένης παρακολούθησης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβίωση ρυθμίσεων οφειλών ΑΑΔΕ 2024: Νέος μηχανισμός τυποποιημένης παρακολούθησης

Αναβίωση ρυθμίσεων οφειλών ΑΑΔΕ 2024: Πώς θα ενταχθείτε στη χαμένη ρύθμιση οφειλών. Δεύτερη ευκαιρία για τους οφειλέτες.

Το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες ρυθμίσεων οφειλών στην Εφορία, προχωρά σε ένα νέο μηχανισμό τυποποιημένης ειδοποίησης των οφειλετών και σε ελαστικότερο πλαίσιο κριτηρίων. Με αυτόν τον τρόπο δίνει επίσης μια ακόμα ευκαρία στους οφειλέτες,να επανενταχθούν στις χαμένες ρυθμίσεις στην ΑΑΔΕ.

Το οικονομικό επιτελείο, προσπαθεί να βρεί τρόπους που θα μειώσουν τον αριθμό των χαμένων ρυθμίσεων. Η αύξηση του αριθμού των χαμένων ρυθμίσεων στις 232.000 ή 1,2 δισεκ. ευρώ σε όρους υπολοίπου, έχει σημάνει και οι επιπτώσεις είναι εμφανείς στα έσοδα του Δημοσίου.Από το σύνολο των περίπου 81 δισεκ. ευρώ, που είναι το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, μετά την αφαίρεση του ανεπίδεκτου είσπραξης των 26,6 δισ. ευρώ, έχει ρυθμιστεί μόλις το 5,8% (4,7 δισ. ευρώ).

Ρύθμιση παλιών οφειλών

Οι παλιές ρυθμίσεις οφειλών θα ανοίξουν ξανά υπό προϋποθέσεις μόλις ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών. Η αναβίωση αφορά όσους είχαν κάνει διακανονισμό και τον έχασαν. Εάν η εφορία κράτησε η κατάσχεσε χρήματα, ενώ η ρύθμιση είχε ήδη χαθεί, τα χρήματα αυτά θα πιστωθούν για να καλύψουν τις δόσεις που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Με τις νέες διατάξεις στον Κώδικα, παρέχεται η δυνατότητα αναβίωσης ρυθμίσεων που είχαν πρακτικά χαθεί προς τη φορολογική διοίκηση, με την αποπληρωμή των εκπρόθεσμων δόσεων, όσες και αν είναι αυτές, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου. Όμως, σε περίπτωση που έχει ήδη καταβληθεί μέρος των ανωτέρω δόσεων, τότε οι φορολογούμενοι αρκεί να αποπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό προκειμένου να αναβιώσουν τη ρύθμιση.

Νέο κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης

Το νέο κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των υποχρεώσεων των φορολογούμενων, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, θα ειδοποιεί τους οφειλέτες για επικείμενη απώλεια ρύθμισης και απειλή εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Ειδικότερα με το νέο μηχανισμό:

  • Θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά όλες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης
  • ⁠Σε περίπτωση που φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα και εάν δεν το κάνει η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ.

Παράλληλα με τις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών οι οφειλέτες που έχασαν παλαιές ευνοϊκές ρυθμίσεις των 72, 100 και 120 δόσεων έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Έχουν πληρώσει μαζεμένες όλες τις εκπρόθεσμες δόσεις της ρύθμισης
  • Έχουν υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Εάν η προθεσμία έχει παρέλθει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υποβάλουν 5 μήνες μετά, δηλαδή μέχρι 31 Μαΐου 2024.
  • Έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.

Με βάση το σημερινό καθεστώς η μη υποβολή των προβλεπόμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ ή η καθυστέρηση υποβολής τους ακόμη και για μία ημέρα έχει ως συνέπεια την απώλεια των ρυθμίσεων για άλλες οφειλές. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις