Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κακοποίηση ζώων – ενδοοικογενειακή βία: Σεμινάριο για δικαστικούς και εισαγγελείς θα πραγματοποιηθεί στις 11 & 12 Μαΐου
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοποίηση ζώων – ενδοοικογενειακή βία: Σεμινάριο για δικαστικούς και εισαγγελείς θα πραγματοποιηθεί στις 11 & 12 Μαΐου

Κακοποίηση ζώων - ενδοοικογενειακή βία: Τη σύνδεση μεταξύ των δύο φαινομένων επιδιώκει να αναλύσει το σεμινάριο με αναφορά στη νομοθεσία της χώρας

Σεμινάριο σχετικά με την κακοποίηση ζώων και τη σύνδεσή της με φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 11 και 12 Μαΐου. Το σεμινάριο απευθύνεται σε δικαστικούς και εισαγγελείς και στόχο έχει την ενημέρωση σχετικά με θέματα κακοποιήσεων και ενδοοικογενειακής βίας, ενώ παράλληλα θα γίνει ανταλλαγή επιστημονικών θέσεων. Τη διοργάνωση αναλαμβάνει η ΜΚΟ Zero Stray Pawject, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα για τη μείωση των αδέσποτων ζώων,  και τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με την συνδρομή του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αλλά και της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων.

Η θεματολογία του σεμιναρίου αφορά στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων καθώς και για τη σύνδεση της κακοποίησής τους με την ενδοοικογενειακή βία την κακοποίηση παιδιών αλλά ακόμη και το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία. Περισσότεροι από 13 ομιλητές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό και συγκεκριμένα τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα τοποθετηθούν, μεταξύ τους και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη και η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα που έχει την εποπτεία για την εφαρμογή του νόμου για την προστασία των ζώων. «Η δίωξή και η αντιμετώπιση φαινομένων κακοποίησης των ζώων μπορεί να προσφέρει με μια ασφαλέστερη κοινωνία για όλους», ανέφερε η διοργανώτρια εταιρεία.

Πώς συνδέεται η κακοποίηση ζώων με την ενδοοικογενειακή βία;

Η θεματολογία του σεμιναρίου έχει αναλυθεί ξανά στο παρελθόν με πανεπιστημιακούς, ερευνητές καθώς και αστυνομικούς οι οποίοι εντοπίζουν άμεση σύνδεση της κακοποιητικής συμπεριφοράς ενός ατόμου είτε προς ένα ζώο είτε προς έναν άνθρωπο. Μάλιστα, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το 2015 με θέμα «Ο κύκλος της βίας: από την κακοποίηση των ζώων στην ενδοοικογενειακή βία», οι Αμερικανοί Αξιωματούχοι που συμμετείχαν είχαν αναφέρει ότι σε όσα περιστατικά είχαν αντιμετωπίσει σχετικά με ενδοοικογενειακή βία, υπήρχε παράλληλα και βία εις βάρος ζώων. Μελέτες έχουν δείξει πως η σύνδεση μεταξύ των δύο είναι άμεση και φτάνει σε ποσοστό έως και 70%, ενώ η κακοποίηση ζώων θεωρείται ψυχοπαθολογική συμπεριφορά και αποτελεί καμπανάκι για τη βίαιη συμπεριφορά ανθρώπου σε άνθρωπο.

Στην Ελλάδα ο νόμος περί προστασίας των ζώων έχει γίνει περισσότερο αυστηρός τα τελευταία χρόνια, ενώ η κακοποίηση και ο βασανισμός ζώων αποτελούν αυτεπάγγελτο διωκόμενο έγκλημα, το οποίο μπορεί να διωχθεί και ως κακούργημα ακόμη και με ποινή φυλάκισης. Για την έγκυρη καταγγελία περιστατικών κακοποίησης υπάρχει η τηλεφωνική γραμμή 10410 του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και η δυνατότητα ανώνυμης καταγγελίας στην αστυνομία και στον εισαγγελέα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις