Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αστυνομία – έγκλημα: Στην εξάρθρωση έξι εγκληματικών οργανώσεων προχώρησε η Αστυνομία Αττικής
ΕΛΛΑΔΑ

Αστυνομία – έγκλημα: Στην εξάρθρωση έξι εγκληματικών οργανώσεων προχώρησε η Αστυνομία Αττικής

Αστυνομία - έγκλημα: Οι εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν ξεχωριστά υπό ενιαίο συντονισμό και δραστηριοποιούνταν κυρίως στο κέντρο της Αθήνας

Στην εξάρθρωση έξι εγκληματικών οργανώσεων- συμμοριών που δρούσαν στο κέντρο της Αθήνας προχώρησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ύστερα από ευρεία επιχείρηση στην περιοχή της Αττικής, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1η Απριλίου. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης  συνελήφθησαν συνολικά 50 άτομα, ενώ ταυτοποιήθηκαν 187 ακόμα μέλη των συμμοριών, έξι εκ των οποίων βρίσκονται έγκλειστα σε καταστήματα κράτησης ενώ ένα εκδόθηκε στις Αρχές της αλλοδαπής. Οι κατηγορίες σε βάρος των συλληφθέντων αφορούν στη σύσταση συμμορίας, διακεκριμένες κλοπές και απάτες, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, διακίνηση ναρκωτικών, κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων και όπλων. Η δράση τους επικεντρωνόταν κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, σε τουριστικές περιοχές καθώς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησε το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών σε πάνω από 120 χώρους, καθώς και ανάλυση και αξιολόγηση πληροφοριών, προέκυψε η ύπαρξη των εγκληματικών οργανώσεων τις οποίες αποτελούσαν πάνω από 237 μέλη,  είχαν διαχωρισμένες αρμοδιότητες αλλά λειτουργούσαν συντονισμένα. Η κάθε εγκληματική υποομάδα είχε συγκεκριμένο πεδίο δράσης και απαγορευόταν σε άλλη ομάδα να συμμετέχει και να πραγματοποιήσει κάποια πράξη εντός της περιοχής. Πιο αναλυτικά, τα πεδία δράσης των οργανώσεων ήταν: διακίνηση άνω των 16,5 κιλών κάνναβης, 1,5 κιλού κοκαΐνης και έτερων ναρκωτικών, με συνολικά 4.187 συναλλαγές ουσιών,
περισσότερες από 480 κλοπές από τουρίστες και πολίτες, εντός Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και σε μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος και 120 κλοπές από το εσωτερικό αυτοκινήτων, διαθέτοντας το σύνολο των αφαιρεθέντων αντικειμένων και διακίνηση περισσότερων από 1.500 παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων.

 

Πιο αναλυτικά:

Κλοπές σε Μ.Μ.Μ. και τουριστικά μέρη (δύο υποομάδες)

Μία ομάδα αποτελούμενη από 94 μέλη, κυρίως ρουμανικής καταγωγής, πραγματοποιούσε κλοπές τουριστών και πολιτών, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς και σε χώρους συνάθροισης στο κέντρο της πόλης. Διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες, δρούσαν οργανωμένα και αφαιρούσαν πολύτιμα τιμαλφή. Στη συνέχεια τα τοποθετούσαν σε κρυψώνες έως ότου ολοκληρωθεί η δράση τους και τέλος μετέβαιναν με ταξί στα σημεία συνάντησης με τους κλεπταποδόχους. Φορούσαν συγκεκριμένο ρουχισμό, ενώ άλλαζαν διαρκώς τόπο διαμονής γαι την αποφυγή ταυτοποίησής τους.

Μία δεύτερη υπομάδα αποτελούμενη από 34 μέλη, κυρίως αλβανικής καταγωγής, δραστηριοποιούνταν στα ΜΜΜ και κυρίως στη μπλε γραμμή του Μετρό, στην οποία ασκούσε πλήρη έλεγχο. Για να δραστηριοποιηθεί κάποιος σε αυτό το σημείο έπρεπε να πάρει την άδειά τους και να τους επιστρέφει κάποιο ποσοστό.

Διακίνηση ναρκωτικών – παραχαραγμένα χαρτονομίσματα

Στην ομάδα δραστηριοποιούνταν από 46 μέλη τα οποία διακινούσαν κυρίως κάνναβη και κοκαΐνη, ενώ κατά περίπτωση μερικά μέλη δραστηριοποιούνταν στην κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων. Η δράση τους γινόταν στην Αθήνα και την Ανατολική Αττική, ενώ λειτουργούσαν με συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία. Τα χαρτονομίσματα δίνονταν σε συγκεκριμένους «πελάτες» με ανάλογο αντίτιμο.

Κλοπές οχημάτων και οικιών

Η συγκεκριμένη υποομάδα αποτελούνταν από 19 μέλη αραβικής καταγωγής, τα οποία χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό προέβαιναν σε κλοπές από το εσωτερικό Ι.Χ. αυτοκινήτων, καθώς και σε διαρρήξεις οικιών και χώρων εργασίας στο κέντρο της Αθήνας. Τα κλοπιμαία τα διέθεταν έναντι χρηματικού ποσού σε κλεπταποδόχους.

Κλεπταποδόχοι οργάνωσης

Τα 24 μέλη της υποομάδας συντόνιζαν τη δράση του δικτύου και αναλάμβαναν την αποθήκευση των κλοπιμαίων σε σπίτια ή καταστήματα – βιτρίνες. Η εν λόγω υποομάδα, αποτελούμενη από 24 μέλη, συντόνιζε τη δράση όλου του εγκληματικού δικτύου, ενώ η δράση τους επικεντρωνόταν στην αποδοχή των κλοπιμαίων από τα υπόλοιπα μέλη, τα οποία αποθήκευαν είτε στις οικίες τους είτε σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – «βιτρίνες». Συγκεκριμένα μέλη της υποομάδας συντόνιζαν και τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

Το παράνομο οικονομικό όφελος των εγκληματικών υποομάδων συνολικά ξεπερνάει τα 1.200.000 ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, ενώ κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

725 ευρώ,
697 δολάρια,
τραπεζική επιταγή αξίας 000 ευρώ,
203 γραμμάρια κάνναβης,
159,35 γραμμάρια κοκαΐνης,
18,17 γραμμάρια ηρωίνης,
0,4 γραμμάρια κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης,
281 ναρκωτικά δισκία διαφόρων μαρκών,
7 ζυγαριές ακριβείας και τρίφτης,
3 όπλα και –3– καραμπίνες,
198 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
14 μαχαίρια, πτυσσόμενο γκλοπ, σιδερογροθιά, ξιφολόγχη και tazer,
3 αλεξίσφαιρα,
ασύρματος,
8 αυτοκίνητα και 8 μοτοσυκλέτες,
461 κινητά τηλέφωνα,
πλήθος καρτών SIM,
93 τάμπλετ, 17 λάπτοπ και 2 drone,
πλήθος συσκευών αποθήκευσης δεδομένων, εκτυπωτές, σκληροί δίσκοι, ψηφιακοί αναγνώστες κειμένου, οθόνες, πληκτρολόγια κ.τ.λ.,
4 φωτογραφικές μηχανές,
123 ταξιδιωτικά έγγραφα,
πλήθος από χαρτονομίσματα διάφορων ξένων χωρών,
425 χαρτονομίσματα του ευρώ καταφανώς πλαστά,
13 άδειες κυκλοφορίες οχημάτων,
45 ρολόγια,
πλήθος κοσμημάτων και τιμαλφών και
πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων.

Συνέχεια ερευνών

Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί και άλλες εκτεταμένες δράσεις για την εξάρθρωση των οργανώσεων κατά τις οποίες έχουν συλληφθεί πάνω από 80 άτομα, ενώ σε βάρος τουλάχιστον 60 εξ αυτών έχει γίνει διοικητική απέλαση. Μάλιστα, ταυτοποιήθηκε και μέλος των συμμοριών ως ο φυσικός αυτουργός της απόπειρας ανθρωποκτονίας τριών ημεδαπών, που έλαβε χώρα την 16/12/2023 στο Γκάζι, ενώ εξιχνιάστηκε και η η ανθρωποκτονία αλλοδαπού, που πραγματοποιήθηκε την 08/03/2023 στο κέντρο της Αθήνας, με έναν εκ των συλληφθέντων και ένα ταυτοποιημένο μέλος να έχουν εμπλακεί σε αυτή. Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται προκειμένου να εντοπιστούν και τα υπόλοιπα μέλη των συμμοριών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις