Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιά – Πιέρια Όρη: Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά – Πιέρια Όρη: Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς

Φωτιά - Πιέρια Όρη: Η μάχη της Πυροσβεστικής συνεχίζεται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα

Σε εξέλιξη παραμένει για τέταρτη ημέρα η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της περασμένης Κυριακής στα Πιέρια Όρη. Η Πυροσβεστική κάνει λόγο για βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς και δηλώνει πως είναι πιθανό να τεθεί σήμερα υπό πλήρη έλεγχο. Μέχρι στιγμής η πυρκαγιά έκαψε το «Λαπούσι», μία καταπράσινη κορυφή των Πιερίων που βρίσκεται στα 2.005 μέτρα και εξακολουθεί να καταστρέφει το πυκνό πευκόδασος. Ενεργά παραμένουν διάσπαρτα μέτωπα, ενώ στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 50 πυροσβέστες με 36 υδροφόρα οχήματα, εννέα πεζοπόρα τμήματα καθώς και εθελοντές. Από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις δύο ελικόπτερα.

Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής 31 Μαρτίου στην περιοχή Σαρακατσάνα σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες έφτασε έως την κορυφογραμμή στα 1.900 μέτρα. Έντονος είναι ο προβληματισμός των αρχών σχετικά με τους λόγους εξάπλωσης της πυρκαγιάς, καθώς πρόκειται για ένα πλούσιο δάσος με πυκνή βλάστηση, ενώ το παράξενο είναι πως χρειάστηκαν ακόμη και εκχιονιστικά έτσι ώστε να καθαρίσουν το δρόμο για να μπορέσει να προσεγγίσει το σημείο η Πυροσβεστική. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασάρχης Πιερίας Πέτρος Παπαπέτρου,  η φωτιά δεν έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή καθώς «είναι ως επί το πλείστον έρπουσα, που σημαίνει ότι είναι κάτω από τα δέντρα και καίει την παρεδάφια βλάστηση».

Τραυματισμός εθελοντή πυροσβέστη

Άμεση ήταν η κινητοποίηση εθελοντών πυροσβεστών από την περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Υλοτόμοι, κάτοικοι καθώς και οι δασικοί συνεταιρισμοί των όμορων οικισμών (Ρητίνη, Ελατοχώρι, Αγ. Δημήτριος, Λιβάδι κ.α.) συνέβαλαν στη διάνοιξη 3 αντιπυρικών ζωνών που δημιουργήθηκαν από τη Δασική Υπηρεσία μαζί με μηχανήματα έργου του Δήμου και της Περιφέρειας. Ένας εθελοντής τραυματίστηκε κατά την προσπάθειά του να κόψει κορμούς δέντρων με αλυσοπρίονο, στην προσπάθεια να περιοριστεί η φωτιά, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις