Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / ΑΕΚ – Ολυμπιακός 1 – 0 highlights: Το ποδόσφαιρο σε άλλο level
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 1 – 0 highlights: Το ποδόσφαιρο σε άλλο level

ΑΕΚ - Ολυμπιακός 1 - 0 highlights: Με ήρωα τον Νίκλας Ελίασον στο 90+1' του ντέρμπι, η ΑΕΚ νίκησε με 1-0 τον Ολυμπιακό στην OPAP Arena, παρέμεινε στην κορυφή και έβγαλε νοκ άουτ για τον τίτλο τους «ερυθρόλευκους»!

Η ΑΕΚ επικράτησε με σκορ 1-0 του Ολυμπιακού στην OPAP Arena, για την 2η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League. Σε ένα ματς γεμάτο ευκαιρίες και δυνατές μονομαχίες, η Ένωση είδε τον Ελίασον να σκοράρει στο 90’+1′ (είχε περάσει στον αγώνα ως αλλαγή στο 70′) και να την κρατά στην κορυφή του πρωταθλήματος. Μπορεί οι «ερυθρόλευκοι» να είχαν περισσότερες ευκαιρίες να βρουν γκολ στο ντέρμπι, ωστόσο, η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα ήταν αυτή που σκόραρε και πήρε ένα τεράστιας σημασίας τρίποντο.

Η εικόνα του αγώνα

Το πρώτο ημίχρονο κύλησε με κυριαρχία της ΑΕΚ, αλλά τον Ολυμπιακό να δημιουργεί και να χάνει τις δύο πολύ μεγάλες ευκαιρίες! Στο 9΄ από σέντρα του Φορτούνη μόνος στο δεύτερο δοκάρι ο Μασούρας έπιασε την κεφαλιά, αλλά ο Αθανασιάδης απέκρουσε με το δεξί χέρι. Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου (45+2΄) από λάθος του Ρότα, ο Ποντένσε πέρασε την ασίστ στον Ελ Κααμπί ο οποίος πλάσαρε, όμως και πάλι ο Αθανασιάδης ήταν εκεί, αυτή τη φορά με το αριστερό χέρι. Γίνεται σαφές ότι ο Έλληνας γκολκίπερ που έχει δεχθεί πολύ έντονη κριτική εφέτος, ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής και ο άνθρωπος στον οποίο οφειλόταν το «μηδέν» παθητικό της Ένωσης στο πρώτο 45λεπτο. Ο Αθανασιάδης βρέθηκε συγκυριακά στο αρχικό σχήμα, καθώς στην χθεσινή (Σάββατο) προπόνηση, ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς ένιωσε ενοχλήσεις και έμεινε εκτός αποστολής.

Στις ευκαιρίες αυτές η ΑΕΚ είχε να αντιπαρατάξει ένα ελεύθερο σουτ-άουτ του Γκατσίνοβιτς στο 26΄ μετά από εξαιρετική ομαδική προσπάθεια και μία-δύο περιπτώσεις στις οποίες θα μπορούσε να έχει πάρει καλύτερη απόφαση ο Πινέδα. Ωστόσο, ευκαιρία «καθαρή» δεν δημιουργήθηκε, ενώ η Ένωση είχε μείνει μακριά από τα γνωστά επιθετικά της στάνταρ με μόλις 3 τελικές προσπάθειες, οι δύο εντελώς ακίνδυνες. Στο β΄ ημίχρονο η εικόνα ήταν αντίστοιχη. Η ΑΕΚ κρατούσε τη μπάλα στην κατοχή της αλλά αδυνατούσε να δημιουργήσει την κλασική ευκαιρία. Στο 64΄με βαθιά μπαλιά ο Άμραμπατ προσπάθησε να αξιοποιήσει την ταχύτητα του Λιβάι, όμως ο Τζολάκης πρόλαβε τελευταία στιγμή με έξοδο τον στράικερ των γηπεδούχων. Η μεγάλη ευκαιρία ήταν και πάλι για τους παίκτες του Μεντιλίμπαρ με κεφαλιά του Ζέλσον Μαρτίνς από τη μικρή περιοχή να φεύγει ψηλά άουτ στο 65΄.

Ακόμα κι όταν ο Στίβεν Τσούμπερ σούταρε στο δοκάρι προ κενής εστίας από τη μικρή περιοχή (!) δεν θα μετρούσε το γκολ, καθώς ο Ελβετός βρισκόταν σε εμφανή θέση οφσάιντ. Αυτή η φάση έγινε στο 77΄ όταν ο Αλμέιδα πήρε το ρίσκο της ταυτόχρονης χρησιμοποίησης Πόνσε και Γκαρσία, μετατοπίζοντας τον Πινέδα στη θέση του δεξιού μπακ. Στο 82΄ ο Γιώργος Αθανασιάδης έσωσε ξανά την ΑΕΚ σε τετ-α-τετ με τον Τσικίνιο, ενώ στην επαναφορά ο Γιόβετιτς που πήρε το «ριμπάουντ» έστειλε τη μπάλα άουτ. Στο 88΄ το σουτ του Γιόβετιτς πέρασε ελάχιστα άουτ. Κόντρα στη ροή του παιχνιδιού, στο 90+1΄ ο Μάνταλος πέρασε έξοχη κάθετη στον Ελίασον, ο οποίος πλάσαρε υποδειγματικά τον Τζολάκη και διαμόρφωσε το τελικό 1-0. Το ντέρμπι έκριναν οι δύο αλλαγές του Αλμέιδα σε μία εξέλιξη που ίσως αποβεί κομβική για την έκβαση του πρωταθλήματος.

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Ρότα (77΄ Πόνσε), Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (71΄ Μάνταλος), Άμραμπατ (71΄ Τσούμπερ), Γιόνσον, Γκατσίνοβιτς (71΄ Γκατσίνοβιτς), Πινέδα, Γκαρσία (87΄ Λιούμπιτσιτς)

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουϊς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα, Έσε, Τσικίνιο (90+3΄ Ελ Αραμπί), Φορτούνης (77΄ Γιόβετιτς), Μασούρας (61΄ Ζέλσον), Ποντένσε, Ελ Κααμπί (61΄ Ναβάρο)

Μεντιλίμπαρ μετά την ήττα από την ΑΕΚ: «Ο τερματοφύλακάς τους ήταν πολύ αποτελεσμάτικός, δεν σταματάμε εδώ»

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με γκολ του Ελίασον στο 91′ από την ΑΕΚ και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ υποστήριξε πως οι “ερυθρόλευκοι” ήταν καλύτεροι αλλά βρήκαν απέναντι τους έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα, ενώ σημείωσε ότι παρά το γεγονός πως η ομάδα του βρέθηκε στο -8 θα συνεχίσει την προσπάθεια της για τον τίτλο. «Σήμερα είχαμε πολλές ευκαιρίες. Μπορούσαμε να είχαμε νικήσει. Και στα δύο ημίχρονα είχαμε ξεκάθαρες φάσεις για γκολ, ο τερματοφύλακας των αντιπάλων ήταν πολύ αποτελεσματικός, και εκείνοι πιο εύστοχοι στις προσπάθειές τους. Μπορούμε να πούμε συγχαρητήρια και στον αντίπαλο αλλά και σε εμάς για την εμφάνιση».

«Αυτό που μένει είναι το αποτέλεσμα, ωστόσο ήμασταν καλύτεροι με περισσότερες ευκαιρίες, όμως όταν δεν σκοράρεις αυτό μπορεί να συμβεί. Μπορεί να δεχθείς γκολ και να πρέπει μετά να ισοφαρίσεις. Δυστυχώς δεν το καταφέραμε ούτε αυτό. Δεν σταματάμε εδώ. Έχουμε πολλά παιχνίδια και θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας».

Το εάν θα υπάρξει κάποιος επαναπροσδιορισμός στόχων λόγω της Ευρώπης: «Προς το παρόν σκεφτόμαστε μόνο το παιχνίδι πρωταθλήματος της Τετάρτης, που θελουμε οπωσδήποτε να νικήσουμε. Έχουμε ακόμη 10 μέρες για το πρώτο μας ευρωπαϊκό ματς και ως τότε θα σκεφτόμαστε μόνο το Πρωτάθλημα».

– Πώς μπορεί να νιώθει ένας προπονητής όταν η αντίπαλη ομάδα έχει κορυφαίο τον τερματοφύλακά της και στο τέλος η δική σας ομάδα φεύγει ηττημένη από το γήπεδο;

Είναι ο Νόμος του ποδοσφαίρου. Όταν δε σκοράρεις να κινδυνεύεις να δεχτείς γκολ από τη μία ευκαιρία που μπορεί να σου κάνει ο αντίπαλος. Παρόλο που είχαμε πολλές ευκαιρίες δε σκοράραμε, αλλά αυτό που μένει στο τέλος είναι το γκολ. Όταν δε σκοράρεις δυστυχώς μπορεί να φύγεις ηττημένος. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο και αυτό συμβαίνει. Αυτό που θέλουμε είναι να συγχαρούμε τον αντίπαλο για τη νίκη, αλλά να συγχαρούμε τους ποδοσφαιριστές μας για το παιχνίδι και την προσπάθεια που έκαναν.

Αλμέιδα μετά τη νίκη επί του Ολυμπιακού: Ήταν ένα παιχνίδι ισοδύναμο που ανεβάζει το επίπεδο στο ελληνικό ποδόσφαιρo

Ο τεχνικός της ΑΕΚ, Ματίας Αλμέιδα στη συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη της Ένωσης επί του Ολυμπιακού αναφέρθηκε στις αλλαγές που έκαναν τη διαφορά και σχολίασε την εξαιρετική εμφάνιση του Γιώργου Αθανασιάδη. «Καλησπέρα σας. Η νίκη με κάνει χαρούμενο και για τους παίκτες αλλά και για τον πρόεδρο και τους φιλάθλους. Ήταν ένα παιχνίδι ισοδύναμο. Όπως παίχτηκε το παιχνίδι σήμερα με σπουδαίες ομάδες ανεβάζει το επίπεδο του πρωταθλήματος.Το ποδόσφαιρο όπως λέω αν το ερμηνεύσουμε σωστά ξέρουμε πως οι αλλαγές παίζουν σημαντικό ρόλο στον δικό μου τρόπο παιχνιδιού. Είχα πολλές αλλαγές και δεν ήξερα ποιον να βάλω. Είναι μία ομαδική δουλειά όπως και πέρσι. Ο Στάνκοβιτς τραυματίστηκε χθες αλλά ο Αθανασιάδης ήταν έτοιμος. Ποιος δεν κάνει λάθη, σήμερα το προηγούμενο λάθος του το πήρε πίσω. Ξέρει πως έχει την εμπιστοσύνη μου. Όλες οι ομάδες είναι δυνατές και θα συνεχίσουμε με σπουδαία παιχνίδια».

Αναλυτικά όσα είπε ο Ματίας Αλμέιδα στη συνέντευξη Τύπου μετά την επικράτηση της ΑΕΚ με 1-0 επί του Ολυμπιακού:

Ένα σχόλιο για το παιχνίδι και για το γεγονός ότι η ΑΕΚ είχε ουσία σήμερα και πήρε το ματς με λίγες φάσεις, εν αντιθέσει με ό,τι έκανε σε άλλα ντέρμπι αυτή τη διετία;

«Πρώτα απ’ όλα καλησπέρα. Η πρώτη ανάλυση σύντομη που μπορώ να κάνω, είναι πως ήταν ένα μεγάλο ντέρμπι που παίχθηκε καθαρά. Ετσι μετέτρεψε το παιχνίδι σε ένα ισοδύναμο. Είμαι χαρούμενος προφανώς για τη νίκη, αλλά δουλεύω στην Ελλάδα. Οπότε δεν μπορώ να μη βλέπω με αντικειμενικότητα. Αυτά τα ματς ανεβάζουν επίπεδο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ηταν ένα δύσκολο, σκληρό παιχνίδι που παίχθηκε πολύ καλά. Επιμείναμε να πάρουμε τη νίκη στο σημερινό παιχνίδι. Ο αντίπαλος έχει πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, ο τρόπος παιχνιδιού του έχει αλλάξει και παίζουν ένα πιο γρήγορο και ευθύ παιχνίδι. Πιστεύω ότι μπορέσαμε να το ερμηνεύσουμε και να προστατευτούμε. Μετά φάνηκε ότι θέλαμε να πάρουμε τη νίκη με τις αλλαγές. Θέλαμε τη νίκη και τους τρεις βαθμούς. Και μέχρι το τελικό σφύριγμα τα καταφέραμε».

Για τον Αθανασιάδη που αναδείχθηκε MVP;

«Ηδη εχω μιλήσει μαζί του. Συνεχώς μιλούσαμε. Πέρυσι με την παρουσία του κατακτήσαμε τίτλους. Πιστεύω ότι έτσι όπως είναι η εβδομάδα που περνάμε είναι να μας δίνει τρόπο να σκεφτούμε όλοι εμείς οι άνθρωποι. Δίκαιος είναι μόνο ένας. Και είναι εκεί… ψηλά. Ολοι οι υπόλοιποι κάνουμε λάθη. Εχουμε καλές και κακές στιγμές. Εμεις δουλεύουμε ως ομάδα. Ναι υπάρχουν λάθη, αλλά και πλεονεκτήματα. Με χαροποιεί πολύ όπως έπαιξε απόψε και τα πράγματα έρχονται φυσιολογικά. Χθες στην προπόνηση δουλεύαμε στις στατικές φάσεις και τραυματίστηκε ο Στάνκοβιτς. Δουλεύουμε με όλους τους παίκτες το ίδιο. Και είναι στην ευφυΐα του κάθε παίκτη πως θα κάνει προπόνηση. Ο Αθανασιάδης έδειχνε έτοιμος να παίξει και από χθες μέχρι σήμερα είχε μία ιδανική αντίδραση».

Για τις πολλές φάσεις που δέχθηκε η ΑΕΚ και αν αυτές οι φάσεις ήταν προϊόν του διαφορετικού παιχνιδιού του Ολυμπιακού ή από λάθη της ΑΕΚ;

«Όταν υπάρχουν κάποιες φάσεις για να σκοράρει πολλές φορές είναι επειδή το έχει δημιουργήσει η ομάδα ή λάθη της άλλης ομάδας. Είναι πολύ δύσκολο σε ένα ματς να μην υπάρχουν λάθη. Αυτοί οι παίκτες επέλεξαν να είναι τερματοφύλακες και θα πρέπει να είναι αντάξιοι να παίξουν όποτε πρέπει».

Για το πώς νιώθει που έχει πλέον όλους τους παίκτες στη διάθεσή του και έναν δυνατό πάγκο;

«Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος. Θα είμαι ακόμα χαρούμενος για άλλα… 40 λεπτά. Επειδή γενικά μετά τα ματς κοιμάμαι λίγες ώρες θα αρχίσω να βλέπω το επόμενο παιχνίδι. Ηταν ένα σημαντικό ματς. Πρώτα απ’ όλα επειδή ήταν ντέρμπι. Λόγω των συνθηκών, αλλά και ότι ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει. Ήταν πολλά και δώσαμε πολλές λύσεις. Η πλειοψηφία των παικτών έχει επανέλθει. Είναι καλά. Είμαστε πολλοί και ο καθένας θα πρέπει να υπερασπίζεται τις θέσεις που κληθεί να παίξει. Τοσο πέρυσι όσο και φέτος, προσωπικά, έχω προσπαθήσει να είμαι δίκαιος με τις επιλογές μου και να σκέφτομαι την ομάδα και όχι μόνο τα ονόματα. Αν δείτε τη σημερινή 11άδα ήταν διαφορετική από άλλες 11άδες. Εχει να κάνει με τη στρατηγική. Απόψε τα πράγματα πήγαν καλά, αν δεν πήγαιναν καλά οι ερωτήσεις θα ήταν διαφορετικές. Ολοι οι παίκτες είναι σημαντικοί. Κάνουμε προπόνηση που όλοι οι παίκτες μπορούν να δείξουν πράγματα. Δώσαμε ένα φιλικό για να δώσουμε χρόνο σε παιδιά που δεν είχαν πολύ χρόνο συμμετοχής. Μαζί μου όλοι ξέρουν ότι μπορούν να πάρουν ευκαιρίες και να είναι έτοιμοι».

Για τις πολλές αλλαγές που έκανε μέσα στο παιχνίδι για να αλλάξει η ΑΕΚ αγωνιστικό πρόσωπο κι αν είναι… γκραντ μετρ;

«Είναι πολλά πράγματα που τα είδατε στο παιχνίδι. Στα πρώτα λεπτά δεν ακολουθήσαμε το σωστό δρόμο, παίζοντας με μεγάλες μπαλιές και γνωρίζοντας ότι ο αντίπαλος θα προσπαθούσε να μειώσει το χώρο. Η αρχική 11άδα ήταν για να δώσουμε μια σωματική μάχη με τον Ολυμπιακό. Το κέντρο του ήταν δυνατό και θα έκαναν επιθέσεις από τα πλάγια. Καταφέραμε να τον μπλοκάρουμε, αλλά να μην παίξουμε μπάλα. Στο δεύτερο ημίχρονο το διορθώσαμε λίγο. Ηρθαν οι κίτρινες των Σιμάνσκι και Ρότα και παίζοντας ντέρμπι δεν ήθελα η ομάδα να παίξει με 10. Δεν είχα σκεφτεί πριν το ματς να παίξει ο Πινέδα μπακ.

Όταν βάζουμε τον Πόνσε με τον Γκαρσία, αρχίσαμε πάλι να χάσουμε το κέντρο. Εκεί πήρα την απόφαση να κάνω την αλλαγή και να βάλω τον Μάνταλο στη θέση που τον είχα νωρίτερα και να παίξει ο Λιούμπισιτς με τον Γιόνσον. Ηταν ένα είδος στρατηγικής που είχαμε. Να κουράσουμε τον αντίπαλο και μέσω τον αλλαγών να πάρει η ΑΕΚ οξυγόνο και ταχύτητα. Αυτό το κάναμε πέρυσι. Φέτος όχι. Και τώρα μου δόθηκε η ευκαιρία να πάρω τα ρίσκα. Πήραμε το ρίσκο και πήραμε το αποτέλεσμα που θέλαμε. Αν δεν κερδίζαμε θα ήταν αλλιώς και ίσως λέγαμε ότι βγήκαμε στην επίθεση και αφήσαμε χώρους πίσω. Δεν κάνω τίποτα όμως αν δεν το κάνω προηγουμένως προπόνηση».

Αν έχει άποψη για την ανατροπή του Ρέτσου στον Γκαρσία;

«Καληνύχτα…».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις