Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης – Πρόταση Μομφής: Υπαινιγμοί για Μαρινάκη και επίθεση στον Κασσελάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Πρόταση Μομφής: Υπαινιγμοί για Μαρινάκη και επίθεση στον Κασσελάκη

«Το κάθε επιχειρηματικό συμφέρον μπορεί να διεκδικεί ό,τι θέλει», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής

Έμμεση επίθεση στον εκδότη της εφημερίδας το «ΒΗΜΑ» Βαγγέλη Μαρινάκη, χωρίς όμως να τον κατονομάσει, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης για την τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς. Αφού κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επιχείρησε να αποδομήσει τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα της Κυριακής περί «μονταζιέρας» στα Τέμπη επισημαίνοντας ότι ήταν «ένα δημοσίευμα που επανέλαβε αυτά που γνωρίζαμε εδώ και ένα χρόνο», στο τέλος της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε συγκεκαλυμμένη αναφορά στον επιχειρηματία – ιδιοκτήτη της εφημερίδας Βαγγέλη Μαρινάκη.

«Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο. Στο τιμόνι του τόπου θα είναι αυτοί που τους ψηφίζουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι ισχυροί. Αν κάποιος εκδότης μεγαλοεπιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα ο ίδιος. Όχι διά πληρεξουσίων», τόνισε μεταξύ άλλων «Το κάθε επιχειρηματικό συμφέρον μπορεί να διεκδικεί ό,τι θέλει. Ακόμα και να πέσει δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η πολιτική οφείλει να το συγκρατεί στο ρόλο του», κατέληξε.

Επίθεση στον Κασσελάκη

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε και κατά του Στέφανου Κασσελάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία έκλεισε η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας. «Να σταματήσει επιτέλους ο φαντάρος των 20 ημερών, κ. Κασσελάκης, τις ανιστόρητες ανοησίες περί παρατηρητών, νοθείας εκλογών και περί αποχώρησης της κυβέρνησης» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Ορκίζεται αύριο (σήμερα) και απολύεται, αντιλαμβάνομαι ότι ήταν κουραστική η θητεία του…», συμπλήρωσε δηκτικά ο πρωθυπουργός.

Ακολούθως, ο Κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε: «Ας μάθει ότι η Δημοκρατία μας γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής και κανείς δεν έχει διανοηθεί να αμφισβητήσει το μεγαλύτερο κεκτημένο της Μεταπολίτευσης: τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και την ομαλή μετάβαση της εξουσίας από τους ηττημένους στους νικητές. Αυτό το κεκτημένο δεν αμφισβητήθηκε ούτε το ’89-90, εποχές μεγάλης έντασης, ούτε το 2000, όταν η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή έχασε για 70.000, για να έρθει τώρα να το αμφισβητήσει ποιος; Ο κ. Κασσελάκης». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Κάθε μέρα εξακοντίζει και μια διαφορετική σαχλαμάρα. Μάλλον θέλει να δημιουργήσει ανοσία στην ανοησία».

Πρόταση δυσπιστίας για Τέμπη: 159 «όχι», 141 «ναι»

Καταψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την οποία κατέθεσαν την Τρίτη (26/3) από κοινού ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας για τα Τέμπη. Συγκεκριμένα υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 141 βουλευτές και κατά 159 βουλευτές, αφού ολοκληρώθηκε ο ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για μια «στυγνή εκμετάλλευση ενός συλλογικού πένθους για κομματικά οφέλη». «Θέλησαν να κάνουν κομματικό τους λάβαρο την πάνδημη οδύνη, να μετατρέψουν τον πόνο της κοινωνίας σε εργαλείο για να χτυπήσουν την κυβέρνηση, εμένα προσωπικά» δήλωσε, μεταξύ αλλων, ο πρωθυπουργός.

Εκτός των 158 βουλευτών της ΝΔ, την πρόταση δυσπιστίας καταψήφισε ο Χάρης Κατσιβαρδάς, ανεξάρτητος βουλευτής από τις 25 Ιανουαρίου 2024, εκλεγμένος με τους Σπαρτιάτες από τον Ιούνιο του 2023. Σημειώνεται πως μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να καταθέσει νέα πριν την πάροδο έξι μηνών. Κατά την τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας μίλησαν 163 βουλευτές, όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ενώ κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας τα βλέμματα στράφηκαν στην αιφνιαδιαστική παραίτηση των Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου, δύο εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Μητσοτάκη.






Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις