Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για γάμο: Τι δείχνουν οι έρευνες
PLUS

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για γάμο: Τι δείχνουν οι έρευνες

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για γάμο: Επστήμονες αναλύουν τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις σε έναν γάμο σε κάθε ηλικία και όλοι συνιστούν να μην γίνεται με βιασύνη, αλλά όποτε το άτομο νιώσει έτοιμο.

Ο γάμος είναι η ένωση μεταξύ δύο ανθρώπων με στόχο την κοινή πορεία στη ζωή τους, με κοινωνικές και προσωπικές διαστάσεις. Ένα τόσο σημαντικό βήμα για την εξέλιξη του ατόμου χρειάζεται να το σκεφτεί πολύ σοβαρά, πριν ακόμα προχωρήσει σε αυτό. Επιστήμονες αναλύουν τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις σε έναν γάμο σε κάθε ηλικία και όλοι συνιστούν να μην γίνεται με βιασύνη, αλλά όποτε το άτομο νιώσει έτοιμο. Έρευνες αναφέρουν ότι η ηλικία  ενός ατόμου όταν παντρεύεται μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ποιότητα του γάμου του, και προτείνουν ποια ηλικία είναι η κατάλληλη, έτσι ώστε ο γάμος να είναι μακροχρόνιος.

Συγκεκριμένα οι ειδικοί προτείνουν, ότι καλό είναι οι άνθρωποι να μην παντρεύονται μέχρι να γίνουν 25 ετών. Πριν από την ηλικία των 25 ετών, ο εγκέφαλος δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, οπότε ένα άτομο μπορεί να μην είναι ακόμα απόλυτα σίγουρο για το τι θέλει από έναν σύντροφο. Η ψυχολόγος Kέλσει Tόργκενσον υποστηρίζει, ότι πρέπει να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας να ωριμάσει πριν δεσμευτούμε σε μια σχέση. Σύμφωνα με την άποψή της, οι άνθρωποι θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τα 25 τους για να παντρευτούν. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα ζευγάρια να αναπτύξουν συμβατότητα και να ξεπεράσουν προκλήσεις μαζί.

Πώς δικαιολογείται αυτό

Πριν από την ηλικία των 25 ετών, ο εγκέφαλος δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, επομένως ένα άτομο μπορεί να μην είναι ακόμα απολύτως σίγουρο τι θέλει από έναν σύντροφο. Η αναμονή τουλάχιστον έως τα 25 μπορεί επίσης να δώσει χρόνο σε ένα νεαρό ζευγάρι για να βιώσουν μαζί προκλήσεις και να καταλάβουν είναι συμβατοί τόσο στις καλές όσο και στις κακές στιγμές. Από την πλευρά της η Weena Cullins, θεραπεύτρια που ειδικεύεται στη συμβουλευτική σχέσεων, δήλωσε στο Brides ότι στην κλινική της εμπειρία, οι 28χρονες νύφες είναι πιο προετοιμασμένες για έναν υγιή γάμο λόγω της αυτοπεποίθησης, της αυτογνωσίας και της εμπειρίας ζωής τους. Επίσης υπογραμμίζει, ότι καλύτερο για τους άντρες,είναι να παντρεύονται στα 32 τους, όταν έχουν ωριμάσει και έχουν κατασταλάξει σε μια καριέρα.

Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που παντρεύονται άνω των 25 ετών έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν μέσα σε πέντε χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τον Nicholas H. Wolfinger στο Ινστιτούτο Οικογενειακών Μελετών, τα ποσοστά διαζυγίων είναι χαμηλότερα για άτομα που παντρεύονται για πρώτη φορά σε ηλικία περίπου 30-34 ετών. Επίσης  έχουν  δείξει ότι ο γάμος μετά τα 25, μειώνει τις πιθανότητες διαζυγίου, ενώ η αναμονή μέχρι τα 35 και άνω μπορεί να συνδέεται με προσωπικά ή επαγγελματικά ζητήματα που επηρεάζουν τη σχέση.

Γάμος από τα 35 και πάνω, τι λένε οι ειδικοί

Ο Wolfinger υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που παντρεύονται για πρώτη φορά στα 35+ μπορεί να δυσκολεύτηκαν να βρουν σύντροφο λόγω διαπροσωπικών δυσκολιών και μπορεί να είναι πιο πιθανό να χωρίσουν για τον ίδιο λόγο. Ο κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Maryland, κ. Cohen, προβλέπει ότι οι γυναίκες που παντρεύονται μεταξύ των 45-49 ετών έχουν χαμηλότερο ποσοστό διαζυγίων, ενώ το επίπεδο εκπαίδευσης επηρεάζει σημαντικά την πιθανότητα διαζυγίου.

Οι οικογενειακές αξίες και η κοινωνική πίεση, μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ηλικία του γάμου. Η έρευνα δείχνει ότι οι οικογενειακές προσδοκίες μπορούν να προκαλέσουν πιο νωρίς ή πιο αργά δεσμευτικές αποφάσεις. Εν κατακλείδι η καλύτερη στιγμή για να παντρευτεί κάποιος είναι όταν νιώθει σίγουρα  έτοιμος για τη δέσμευση, λαμβάνοντας υπόψη του, τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική του κατάσταση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις