Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: 3.000 από τις 45.000 βόμβες δεν έχουν εκραγεί
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: 3.000 από τις 45.000 βόμβες δεν έχουν εκραγεί

Προειδοποιήσεις πως το γεγονός αποτελεί ύψιστο κίνδυνο για τον άμαχο πληθυσμό

Από τις 45.000 βόμβες που έχουν εκτοξευτεί από το Ισραήλ εναντίον Γάζας, οι 3.000 δεν έχουν εκραγεί. Ο αριθμός αυτός αποτελεί εκτίμηση της οργάνωσης Handicap International, με αξιωματούχο αυτής της ΜΚΟ που ειδικεύεται στη δράση κατά των ναρκών να προειδοποιεί πως το γεγονός αποτελεί ύψιστο κίνδυνο για τον άμαχο πληθυσμό. «Μεταξύ των 45.000 βομβών στη Γάζα, 3000 εξ αυτών δεν έχουν εκραγεί και είναι αυτές που θα προκαλέσουν, τη στιγμή των επιστροφών, τη στιγμή κατά την οποία η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να διανεμηθεί, έναν επιπλέον κίνδυνο, ιδίως για τους αμάχους», τόνισε στο Radio France internationale ο Ζαν Πιερ Ντελομιέρ.

Ο αριθμός αυτός είναι μία εκτίμηση για τις βόμβες που είναι ενεργές στην περιοχή για το διάστημα μεταξύ της 7ης Οκτωβρίου του 2023 και τα μέσα Ιανουαρίου του 2024, την ώρα που οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται καθημερινά στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ζαν Πιερ Ντελομιέρ, αναπληρωτής διευθυντής για τις διεθνείς επιχειρήσεις της Handicap International, πέρασε πολλές ημέρες στη Ράφα, όπου σχεδόν 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους εκτοπισμένοι, έχουν βρει καταφύγιο.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, μονάχα μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω «ορατότητα» στη Handicap International, προκειμένου να «ξεκινήσει εργασίες εξουδετέρωσης των ναρκών χωρίς φόβο και αποκατάστασης του εδάφους από τα εκρηκτικά κατάλοιπα πολέμου». Από τις αρχές του μήνα, η ΜΚΟ έστειλε για 15 ημέρες δύο ειδικούς προκειμένου να ξεκινήσουν να αξιολογούν τις ανάγκες εξουδετέρωσης ναρκών στη Λωρίδα της Γάζας. «Πέραν της πρόσβασης για τον άμαχο πληθυσμό, η αξιολόγηση αυτή θα «επιτρέψει επίσης σε άλλους ανθρωπιστικούς φορείς να μπορέσουν να αναπτυχθούν στις περιοχές στο βόρειο τμήμα (…) που παραμένουν αποκομμένες σήμερα από αυτήν την ανθρωπιστική βοήθεια», κατέληξε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις