Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα: Πόσο βοηθά η δύναμη της θετικής σκέψης
PLUS

Απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα: Πόσο βοηθά η δύναμη της θετικής σκέψης

Απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα: Έρευνα δείχνει πως η δύναμη της θετικής σκέψης βοηθά στην απώλεια βάρους

Η σκέψη είναι μια νοητική λειτουργία του εγκεφάλου, με στόχο  να αποκωδικοποιήσουμε, να κατανοήσουμε και να ερμηνεύσουμε αυτό που βιώνουμε. Οι σκέψεις είναι οι φωνές που ακούμε μέσα μας και ζούμε στον κόσμο που αυτές διαμορφώνουν, καθώς επηρεάζουν τις εμπειρίες μας και έτσι βιώνουμε αυτό που εξαρχής είχαμε σκεφτεί. Η ποιότητα των σκέψεων μας εξαρτάται αποκλειστικά από τον καθένα, είναι ατομική ευθύνη. Αν δηλαδή σκεφτόμαστε θετικά ή αρνητικά αυτό οφείλεται αποκλειστικά από εμάς. Η ποιότητα των σκέψεων (θετικές ή αρνητικές)  θα φέρει και τα ανάλογα αποτελέσματα στη ζωή μας.

Μπορεί να παρατηρήσει κανείς, πόσο μεγάλη δύναμη έχει η σκέψη, αρκεί να ανατρέξει σε γεγονότα της ζωής του, που όταν σκεφτόταν αρνητικά (σκέψεις επικριτικές και καθόλου ενθαρρυντικές), ένιωθε πιθανόν συναισθήματα λύπης, φόβου κτλ. με ανάλογα γεγονότα. Αντίθετα όταν έκανε σκέψεις θετικές , αισιόδοξες και σκέψεις αγάπης, τότε θα ένιωθε πιθανόν χαρά και ευτυχία με αντίστοιχες περιστάσεις. Είμαστε αυτό που πιστεύουμε, λένε οι ειδικοί. Λόγω της νευροπλαστικότητας του εγκεφάλου, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, έχουμε την ικανότητα να εξασκήσουμε τον εγκέφαλο μας (η εξάσκηση μπορεί να ενισχύσει τις γνωστικές λειτουργίες του) να σκέφτεται θετικά και ειρηνικά, αρκεί να το επιθυμούμε, να το πιστέψουμε, έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στη ζωή μας.

Η δύναμη της θετικής σκέψης 

Έρευνα λοιπόν, που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Stanford, παρατήρησε πως η δύναμη της θετικής σκέψης, βοηθά κάποια άτομα να χάσουν περριτά κιλά. Σύμφωνα με την Alia Crum, την επικεφαλής του εργαστηρίου Mind & Body που πραγματοποίησε την έρευνα, και μόνο το να αλλάξεις το τι πιστεύεις για το πόσο ασκείσαι μέσα στην ημέρα, θα σε βοηθήσει να χάσεις κιλά. Πιο αναλυτικά, η έρευνα διεξήχθη σε 84 καμαριέρες ξενοδοχείων, οι περισσότερες από τις οποίες πίστευαν πως ασκούνταν πολύ λίγο έως καθόλου, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους το «τρέξιμο» της δουλειάς τους. Όταν οι ερευνητές μετά την πρώτη συνέντευξη τους εξήγησαν στις μισές από τις 84 γυναίκες, πως η φύση της δουλειάς τους ξεπερνούσε την ημερήσια 30λεπτη άσκηση που συστήνεται, εκείνες φάνηκε πως άλλαξαν γνώμη σχετικά με τη γυμναστική που πρα

Τα αποτελέσματα ήταν ότι έναν μήνα αργότερα, οι ίδιες γυναίκες είχαν αλλάξει πραγματικά νοοτροπία, πιστεύοντας πως ασκούνται περισσότερο από πριν, με αποτέλεσμα να χάσουν βάρος και λίπος από το σώμα, ενώ παράλληλα εμφάνισαν μικρότερα επίπεδα πίεσης, παρά το γεγονός πως στην ουσία δεν ασκούνταν περισσότερο από πριν. Η Crum, ωστόσο, ήθελε να πάει ένα βήμα παραπάνω τη σκέψη της, προχωρώντας σε μία μεγαλύτερη μελέτη μαζί με την επιστήμονα Octavia Zahrt.

Η δύναμη της πίστης

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνήτριες μελέτησαν το δείγμα 61.141 συμμετεχόντων, οι οποίοι απάντησαν στο αν πιστεύουν ότι ασκούνται όπως θα έπρεπε στην ηλικία της. Μάλιστα πολλοί από αυτούς φορούσαν συσκευές που έλεγχαν την ημερήσια φυσική δραστηριότητά τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Crum κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που πίστευαν πως ήταν λιγότερο ενεργοί, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας τους, αλλά και το βάρος τους.

Εν κατακλείδι, η ποιότητα των σκέψεων μας, επηρεάζει την καθημερινότητα και την εξέλιξη στη ζωή μας. Οι αρνητικές σκέψεις έχουν ως αποτέλεσμα να μας οδηγήσουν σε κατάστασεις και κακές συνήθειες που θα επιβαρύνουν την υγείας μας. Αντίθετα, η αισιοδοξία και η θετική σκέψη, ίσως συμβάλλει στην απώλεια του βάρους μας – αν αυτό είναι που επιθυμούμε – και σε μία πιο ευτυχισμένη ζωή. Αρκεί να επιλέξει κάποιος πως επιθυμεί να ζει και φυσικά  να το πιστέψει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις