Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Απαγόρευση social media – Φλόριντα: Από πότε ισχύει η νέα νομοθεσία
ΚΟΣΜΟΣ

Απαγόρευση social media – Φλόριντα: Από πότε ισχύει η νέα νομοθεσία

Απαγόρευση social media - Φλόριντα: Δεν θα μπορούν πλέον, από 1η Ιανουαρίου 2025, να δημιουργούν λογαριασμούς, ενώ θα πρέπει να διαγραφούν και οι ήδη υπάρχοντες

Η Φλόριντα είναι μια από τις αμερικανικές πολιτείες που αυστηροποιούν τη νομοθεσία για τη χρήση των social media από ανηλίκους. Μάλιστα, μόλις προχώρησε σε νέα απόφαση: Ο γερουσιαστής Ron DeSantis υπέγραψε ένα νέο νομοσχέδιο που απαγορεύει τη δημιουργία λογαριασμών από παιδιά και εφήβους κάτω των 14 ετών. Tο μέτρο απαιτεί από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να τερματίζουν τους λογαριασμούς ατόμων κάτω των 14 ετών και εκείνων των ατόμων κάτω των 16 ετών που δεν έχουν γονική συναίνεση. Απαιτεί από αυτούς να χρησιμοποιούν ένα σύστημα επαλήθευσης τρίτου μέρους για τον έλεγχο ανήλικων ατόμων.

Το νομοθετικό σώμα της πολιτείας υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών ενέκρινε νομοσχέδιο τον Φεβρουάριο που θα απαγόρευε εντελώς τα παιδιά κάτω των 16 ετών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο DeSantis, Ρεπουμπλικανός και ο ίδιος, άσκησε βέτο σε αυτό το νομοσχέδιο νωρίτερα αυτό το μήνα, λέγοντας ότι περιόριζε τα δικαιώματα των γονέων. Η τροποποιημένη έκδοση επιτρέπει στους γονείς να παρέχουν τη συγκατάθεσή τους για τα μεγαλύτερα παιδιά να συμμετέχουν σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος την 1η Ιανουαρίου 2025.

Σε περίπτωση παραβίασης

Σε κάθε περίπτωση, αν διαπιστωθεί παραβίαση, το πρόστιμο που έχει καθοριστεί για κάθε μία από αυτές ανέρχεται στα 10.000 δολάρια. Ειδικότερα, και ένας γονέας ή κηδεμόνας ανηλίκου θα μπορεί να ζητήσει από μια πλατφόρμα να διαγράψει έναν λογαριασμό, αίτημα που θα πρέπει να ικανοποιείται μέσα σε πέντε ημέρες. Στο πλαίσιο των περιορισμών στη χρήση των social media είναι και το νέο νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην προσπάθεια να πιέσει την ιδιοκτήτρια κινεζική εταιρεία του TikTok, ByteDance, να το πουλήσει, διαφορετικά θα κόψει την πρόσβασή του από αμερικανικά κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με νέο άρθρο του Time, πρόκειται απλά για ένα πρόσχημα για την απαγόρευση του TikTok, όπως επιβεβαίωσε και ο βουλευτής του Τέξας Dan Crenshaw. Ωστόσο, το περιοδικό σχολιάζει ότι μια τέτοια απόφαση θα στερούσε από εκατοντάδες εκατομμύρια Αμερικανούς μια πλατφόρμα μέσα από την οποία επικοινωνούν μεταξύ τους και με τον υπόλοιπο πλανήτη, εκφράζονται ελεύθερα και, κάποιοι από αυτούς, βιοπορίζονται.

=

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις