Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Προγράμματα ΕΣΠΑ για νέες επιχειρήσεις 2024: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προγράμματα ΕΣΠΑ για νέες επιχειρήσεις 2024: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις

Προγράμματα ΕΣΠΑ για νέες επιχειρήσεις 2024: Ολοήμερη παράταση δόθηκε μέχρι την Τετάρτη 27/3/2024 για την υποβολή αιτήσεων σε δύο νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, μετά από παρέμβάσεις της ΚΕΕΕ και πολλών επιστολών Επιμελητηρίων-μελών

Ολοήμερη παράταση για τις αιτήσεις δύο νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ έχει δοθεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα η νέα παράταση για τις αιτήσεις, αφορά δύο νέα προγράμματα ΕΣΠΑ «Ενίσχυση της ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», Η  λήξη προθεμίας της νέας παράτασης για τις αιτήσεις, είναι  αύριο Τετάρτη 27 Μαρτίου  στις 3 μ.μ., μετά από δύο παρεμβάσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, καθώς και από επιστολές πολλών επιμελητηρίων-μελών, λόγω μεγάλης ζήτησης.

Η ανακοίνωση της ΚΕΕΕ αναφέρει πως : «Σειρά από ενδιαφερόμενους δεν κατάφεραν να καταθέσουν αιτήσεις, λόγω δυσχερειών τις οποίες αντιμετώπισαν από τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες. Για το ζήτημα, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος απέστειλε άμεσα επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νικόλαο Παπαθανάση, και προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Σκρέκα. Η θετική απόκριση στο αίτημα και η χορήγηση παράτασης θα διευκολύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις».

Οι δράσεις

  • «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων», με συνολική δημόσια δαπάνη 190.000.000 ευρώ. Δικαιούχοι είναι υπό ίδρυση και νεοσύστατες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει η αναλυτική πρόσκληση. Στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ενισχύονται αιτήσεις χρηματοδότησης ύψους (επιχορηγούμενος προϋπολογισμός) από 30.000 έως 400.000 ευρώ. Η επιχορήγηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί των υποβαλλόμενων δαπανών. Το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή σεισμόπληκτη περιοχή ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά. Και επιπλέον 5% με τη δήλωση κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης στόχου απασχόλησης τουλάχιστον μια ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.
  • «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων», με συνολική δημόσια δαπάνη 160.000.000 ευρώ. Δικαιούχοι είναι υπό ίδρυση και νεοσύστατες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει η αναλυτική πρόσκληση. Στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ενισχύονται αιτήσεις χρηματοδότησης ύψους (επιχορηγούμενος προϋπολογισμός) από 80.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ. Το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης ανέρχεται έως 45% του προϋπολογισμού της αίτησης χρηματοδότησης. Το ποσοστό ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή σεισμόπληκτη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και με επιπλέον 5%.
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις