Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Συλλήψεις για λαθραία εισαγωγή φυτοφαρμάκων – Πώς μπορούν να αποβούν ολέθρια για την υγεία
ΕΛΛΑΔΑ

Συλλήψεις για λαθραία εισαγωγή φυτοφαρμάκων – Πώς μπορούν να αποβούν ολέθρια για την υγεία

Τι είναι τα φυτοφάρμακα, γιατί είναι επικίνδυνα

Κάτω από είδη ρουχισμού και υφάσματα, πολυμελής  συμμορία, από Έλληνες και Σέρβους, εισήγαγε λαθραία από την Τουρκία στην Ελλάδα, μεγάλες ποσότητες  φυτοφαρμάκων. Οι συσκευασίες δεν έφεραν  ετικέτα με ελληνική επιγραφή και οδηγίες χρήσης, ούτε αριθμό έγκρισης του προϊόντος και άδεια διάθεσης στην αγορά.

Πέτρος Καρσιώτης

Του Πέτρου Καρσιώτη

Καθώς η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί να αποβεί ολέθρια για την υγεία των καταναλωτών, αλλά και για τον υδροφόρο ορίζοντα, δείγματα από τις τεράστιες ποσότητες,   έχουν σταλεί στο Χημείο του Κράτους,  προκειμένου να γίνει γνωστή η ακριβής σύνθεσή τους. Η Ομάδα Δημόσιας Ασφάλειας Κιλκίς, μπήκε στα ίχνη της οργάνωσης και προχώρησε σε περιοχή της Ημαθίας, στη σύλληψη  επτά εμπλεκομένων, πέντε Ελλήνων και δύο Σέρβων. Οι μεν Σέρβοι είχαν αναλάβει την κρυφή εισαγωγή με φορτηγό των φυτοφαρμάκων από την Τουρκία οι δε Έλληνες, μετά από ραντεβού μαζί τους, εντοπίστηκαν να μεταφορτώνουν φυτοφάρμακα από το μεγάλο όχημα,  σε ΙΧΕ αυτοκίνητα, για την περαιτέρω διακίνησή τους στο εσωτερικό της χώρας. Σε βάρος και των επτά  σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και λαθρεμπορία.

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, βραδινές ώρες,  σε αγροτική περιοχή της Ημαθίας,  «εντοπίστηκαν», λέει η Αστυνομία  «οι συλληφθέντες, τη στιγμή που μεταφόρτωναν ποσότητες λαθραίων φυτοφαρμάκων από φορτηγό όχημα – που επέβαιναν οι 2 αλλοδαποί άνδρες – σε δύο Ι.Χ.Ε. οχήματα – που επέβαιναν οι 4 από τους ημεδαπούς άνδρες – οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Και ο… τσιλιαδόρος

Ο πέμπτος ημεδαπός άνδρας εντοπίστηκε σε κοντινό σημείο να επιβαίνει σε Ι.Χ.Ε. όχημα, εποπτεύοντας τον χώρο και στη θέα των αστυνομικών ανέπτυξε ταχύτητα προκειμένου να διαφύγει, ωστόσο λίγο αργότερα εντοπίστηκε και συνελήφθη». Στην έρευνα που έγινε στο φορτηγό όχημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 680 συσκευασίες και 318 δοχεία λαθραίων φυτοφαρμάκων και στα άλλα 2 Ι.Χ.Ε. οχήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 98 συσκευασίες με λαθραία φυτοφάρμακα. Συνολικά κατασχέθηκαν 778 κιλά και 306 λίτρα λαθραίων φυτοφαρμάκων. Στην κατοχή των  δύο ημεδαπών ανδρών και του ενός εκ των δύο Σέρβων βρέθηκε συνολικά και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 5.065 ευρώ. Επίσης κατασχέθηκαν και τα παραπάνω οχήματα.

Τι είναι τα φυτοφάρμακα

Φυτοφάρμακα είναι ουσίες που προορίζονται για τον έλεγχο των παρασίτων, συμπεριλαμβανομένων των ζιζανίων. Τα ζιζανιοκτόνα αντιπροσωπεύουν το 80% της χρήσης φυτοφαρμάκων και προστατεύουν τα φυτά (και τις καλλιέργειες) από ζιζάνια, μύκητες ή έντομα. Γενικά, ένα φυτοφάρμακο είναι μια χημική ουσία ή βιολογικός παράγοντας (όπως ιός, βακτήριο ή μύκητας) που καταστέλλει, εξουδετερώνει, σκοτώνει ή απλά αποθαρρύνει τα παράσιτα. Τα στοχευόμενα παράσιτα μπορεί να είναι έντομα, φυτικά παθογόνα, ζιζάνια, μαλάκια, πουλιά, θηλαστικά, ψάρια, νηματώδη (ασκαρίδες), και μικρόβια που φθείρουν την ιδιοκτησία, ενοχλούν, ή είναι φορείς μεταδοτικών ή μη νόσων.

Τα φυτοφάρμακα έχουν οφέλη, αλλά και  ορισμένα μειονεκτήματα, όπως πιθανή τοξικότητα για τον άνθρωπο και άλλα είδη. Η χρήση φυτοφαρμάκων έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Η εμφάνιση τοξικών εκδηλώσεων στον οργανισμό μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Στα συμπτώματα από έκθεση σε φυτοφάρμακα περιλαμβάνονται, απλός ερεθισμός του δέρματος και των ματιών, σοβαρές νευρολογικές διαταραχές, ενδοκρινικές επιδράσεις που επηρεάζουν την αναπαραγωγική ικανότητα και έχουν τερατογόνο και καρκινογόνα δράση.

Ορθολογική χρήση

Οι έρευνες δείχνουν ότι συσχετίζονται με μη-Hodgkin λέμφωμα και λευχαιμία οπότε η χρήση τους πρέπει να είναι ορθολογική. Η έκθεση σε οργανοφωσφορικά συσχετίζεται με χρόνιες νευροψυχιατρικές διαταραχές. Γενικά έχουν ηπατοτοξική και νεφροτοξική δράση, προκαλούν γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα και θάνατο του εμβρύου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις