Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μήνυμα Μητσοτάκη στους γείτονες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μητσοτάκη στους γείτονες

«Παρά την ηρεμία δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις…»

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου η εκδήλωση για την παραλαβή τριών νέων ελικοπτέρων τύπου Romeo MH-60R Seahawk από το Πολεμικό Ναυτικό, στην Αεροπορική Βάση Κοτρωνίου στον Μαραθώνα. Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του τόνισε: «Τα ελικόπτερα αυτά ενισχύουν την αξία τους σε μια εποχή που δυστυχώς εντείνεται η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή μας. Παρά την ηρεμία που επικρατεί στο Αιγαίο, και οι εξ ανατολών γείτονες επιταχύνουν το εξοπλιστικό τους πρόγραμμα. Επιβάλλονται, συνεπώς, οι προσεγγίσεις, αλλά δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις. Όλοι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς, αλλά ποτέ αφελείς. Μένοντας προσηλωμένοι στην πυξίδα που δείχνει πάντα την ειρήνη, το Διεθνές Δίκαιο και τη συνεργασία».

Του Γιώργου Αυτιά 

«Η Ελλάδα γίνεται ακόμα πιο δυνατή» έγραψε στο X ο Νίκος Δένδιας με αφορμή την παραλαβή των τριών νέων ελικοπτέρων. «Παραλαμβάνουμε σήμερα (σ.σ. 20/3), στην τελετή παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βάση του Πολεμικού Ναυτικού στον Μαραθώνα, τα νέα ελικόπτερα MH-60 ROMEO. Η Ελλάδα ακόμη πιο δυνατή!».

Τα χαρακτηριστικά των MH-60R Seahawk

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές των συστημάτων αποστολών και αισθητήρων των τριών ελικοπτέρων MH-60R Seahawk (Romeo) του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Κάθε ελικόπτερο είναι έτοιμο να εκτελέσει όλες τις αποστολές του, ανθυποβρυχιακές ή επιφανείας, επιχειρώντας τόσο από πλοία όσο και από την ξηρά, προστίθεται στην ανακοίνωση. «Τα κοινά χαρακτηριστικά των ελληνικών MH-60R Seahawk με τα 330 MH-60R και 250 MH-60S Seahawk, καθώς και με τον παγκόσμιο στόλο ελικοπτέρων Black Hawk, επιτρέπουν στη Sikorsky και στο Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό να συνεχίσουν την υποστήριξη και εκσυγχρονισμό αυτής της δοκιμασμένης επιχειρησιακά πλατφόρμας, ώστε να διατηρούν στο μέγιστο τηv επιχειρησιακή τους διαθεσιμότητα και δυνατότητα αποτροπής απειλών» είχε αναφέρει πρόσφατα ο πρόεδρος της Sikorsky, Paul Lemmo.

Η Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα που παραλαμβάνει το ναυτικό ελικόπτερο του U.S. Navy ΜΗ-60R. Στην Ευρώπη, η Δανία επιχειρεί με 9 ΜΗ-60R. Το 2023 η Ισπανία και η Νορβηγία παρήγγειλαν συνολικά 14 ελικόπτερα MH-60R. Η Ελλάδα παρήγγειλε τα ελικόπτερα MH-60R σε δύο φάσεις. Τα τέσσερα παραγγέλθηκαν τον Ιούλιο του 2020 και τρία ακόμη τον Απρίλιο το 2021 μέσω διακρατικής συμφωνίας Foreign Military Sales (FMS) με την αμερικανική κυβέρνηση. Μέσα στο 2025 θα παραλάβει η Ελλάδα και τα υπόλοιπα τέσσερα, ολοκληρώνοντας την αγορά του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Τα ΜΗ-60R του Πολεμικού Ναυτικού θα προστεθούν στα 11 υπάρχοντα S-70B/B6 Seahawk στη βάση ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις