Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ευρωψηφοδέλτιο και συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωψηφοδέλτιο και συνέδριο

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η δημιουργία ενός πολυσυλλεκτικού ευρωψηφοδελτίου

Σε φουλ ρυθμούς κινείται η Νέα Δημοκρατία τόσο για την ανακοίνωση των ονομάτων του ευρωψηφοδελτίου, για το οποίο η καταληκτική ημερομηνία είναι η 20ή Απριλίου, όσο και για το συνέδριο του κόμματος, που θα διεξαχθεί στις αρχές του επόμενου μήνα. Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι και τα δύο αυτά γεγονότα, δηλαδή και η ανακοίνωση των ονομάτων του ευρωψηφοδελτίου αλλά και η διεξαγωγή του συνεδρίου, θα λειτουργήσουν συσπειρωτικά και έτσι το κόμμα θα ελαχιστοποιήσει την όποια φορά καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις και οι κυλιόμενες μετρήσεις.

Του Γιάννη Ντσούνου

Άλλωστε δημοσκοπικά η Νέα Δημοκρατία θα μπει στη μάχη των ευρωεκλογών από θέση ισχύος και μάλιστα με μία διαφορά από το δεύτερο και τρίτο κόμμα, που θα αγγίζει τη διαφορά που είχε το κυβερνών κόμμα από τους αντιπάλους του στις εκλογές του προηγούμενου καλοκαιριού. Παρά το βεβαρημένο το πρόγραμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη συμμετάσχει σε σκέψεις με τους επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας, έτσι ώστε μέσα στην επόμενη εβδομάδα να ανακοινωθεί σχεδόν το 50% των ονομάτων που θα απαρτίζουν το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Τα υπόλοιπα ονόματα θα ανακοινωθούν σταδιακά τόσο πριν, όσο και μετά το συνέδριο του κόμματος.

Ένα πολυσυλλεκτικό ευρωψηφοδέλτιο

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η δημιουργία ενός πολυσυλλεκτικού ευρωψηφοδελτίου, που θα απαρτίζεται όχι μόνο από πολιτικούς, αλλά και πρόσωπα τα οποία έχουν διακριθεί στον τομέα τους και έχουν γνώση των ευρωπαϊκών δεδομένων. Ανάμεσά τους καθηγητές πανεπιστημίου, αθλητές, αλλά και επαγγελματίες που έχουν σημαντική δράση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Προφανής στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι η προσέλκυση ψηφοφόρων όχι μόνο από τον κεντροδεξιό χώρο, αλλά και από το παραδοσιακό κέντρο, που όπως φάνηκε από τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έχει ιδιαίτερα μεγάλη διεισδυτικότητα.

Παράλληλα με τις ανακοινώσεις των ονομάτων του ευρωψηφοδελτίου, στο φουλ είναι οι μηχανές της Πειραιώς και για το συνέδριο του κόμματος, αφού όπως εκτιμάται οι ομιλίες τόσο του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, όσο και αυτές κορυφαίων υπουργών και στελεχών του κόμματος θα λειτουργήσουν απολύτως συσπειρωτικά και θα ωθήσουν τους ψηφοφόρους στις κάλπες και όχι στην αποχή ή στην αδιαφορία για τις εκλογές.

Η στρατηγική της πορείας προς τις ευρωεκλογές

Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινείται ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του επιτίθεται τόσο κατά του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έχει κάνει και στο επικίνδυνο φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη χώρα μας. Αυτή θα είναι και η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταδεικνύοντας κυρίως την αδυναμία και την ατολμία τους απέναντι στις μεταρρυθμίσεις και τονίζοντας την έλλειψη κυβερνητικού προγράμματος και ρεαλιστικών θέσεων για τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Σε ό,τι αφορά στην καθημερινότητα και τα προβλήματα, όπως είναι αυτό της ακρίβειας, αυτά θα έχουν την πρώτη θέση στην ρητορική που θα αναπτύξει η ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα θέσει στους πολίτες και το δίλημμα για το ποιος μπορεί να τα αντιμετωπίσει καλύτερα.

Η αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων

Στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν πολύ καλά ότι, αν και οι ευρωεκλογές είναι περισσότερο χαλαρές από τις βουλευτικές εκλογές, τα μηνύματα τα οποία δίνονται και τα οποία θα κρίνουν εν πολλοίς και τις μελλοντικές κινήσεις της κυβέρνησης είναι πολλαπλά και προς όλες τις κατευθύνσεις, δηλαδή και σε κόμματα και σε πρόσωπα. Για τον λόγο αυτό και θέλοντας να αποφύγουν πιθανές δυσάρεστες εκπλήξεις, θεωρούν ότι η διατήρηση των οκτώ ευρωβουλευτών αποτελεί βασικό στόχο, καθώς και η διατήρηση του ποσοστού που είχε λάβει η Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες ευρωεκλογές δηλαδή το 33,12%. Ωστόσο ουδείς στη Νέα Δημοκρατία έχει τολμήσει να θέσει πήχη, είτε ποσοστό για τις επικείμενες ευρωεκλογές, γεγονός που υποδηλώνει ότι στο κυβερνών κόμμα επιθυμούν μια ευρεία νίκη, που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών στην παρούσα κυβέρνηση και τις επιλογές της.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις