Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κατάργηση πιστοποιητικών: Ένα ακόμα ψηφιακό βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατάργηση πιστοποιητικών: Ένα ακόμα ψηφιακό βήμα

Θα ακολουθήσει η κατάργηση έκδοσης και άλλων πιστοποιητικών

Στην κατάργηση των πιστοποιητικών γέννησης και οικογενειακής κατάστασης προχωρά το κράτος, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, εξηγώντας πως πλέον αυτά τα πιστοποιητικά θα αντλούνται από τους δημόσιους φορείς κατευθείαν εφόσον ο ίδιος ο πολίτης το εγκρίνει. Η εξέλιξη αυτή, μεταξύ άλλων, συνιστά ένα βήμα μείωσης της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο, μια εξέλιξη που σύμφωνα με τον υφυπουργό, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που θα συζητηθεί σήμερα Τρίτη (19/3) από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. «Έρχεται αυτό το νομοσχέδιο και καταργεί πιστοποιητικά. Την υποχρέωση που έχουν οι πολίτες να εκδίδουν ένα πιστοποιητικό από το Δημόσιο για να το δώσουν σε μια άλλη δημόσια υπηρεσία».

Με το εν λόγω νομοσχέδιο τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως «δίνεται η δυνατότητα ένας δημόσιος φορέας να αντλεί τα δεδομένα που περιέχονται σε ένα πιστοποιητικό μέσω διαλειτουργικότητας και κατόπιν συναίνεσης του πολίτη (ο οποίος θα ενημερώνεται και θα ερωτάται μέσω του wallet αν συναινεί) και άρα δεν θα χρειάζεται η έκδοση του πιστοποιητικού».

Θα ακολουθήσει η κατάργηση έκδοσης και άλλων πιστοποιητικών

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι θα ακολουθήσει κατάργηση έκδοσης και άλλων πιστοποιητικών, ενώ τόνισε ότι «αυτό θα επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα όπως τηλεπικοινωνίες, ενεργειακοί πάροχοι, ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες αντί να λένε στον πολίτη να ανανεώσει το συμβόλαιό του και να υπογράφει, μέσω του wallet θα μπορεί να τον ενημερώνει σχετικά αν συμφωνεί να αντληθούν τα δεδομένα του ή όχι». Ο κ. Κυρανάκης πρόσθεσε ότι ακόμη υπάρχει η δυνατότητα για όσους πολίτες το επιθυμούν να εξυπηρετούνται και δια ζώσης, καθώς «μιλάμε για μια μετάβαση. Δεν μπορεί να είναι βίαιη, δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική».

Αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, σημείωσε ότι «όσα δεδομένα διακινούνται ψηφιακά είναι απολύτως ελεγχόμενο και ανιχνεύσιμο του ποιος τα διαχειρίζεται και πού πηγαίνουν και ποιος μπορεί να τα διαρρεύσει. Για δεδομένα που διακινούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δεν υπάρχει τρόπος κάποιος να κάνει παράνομη, παράτυπη πράξη και να μην βρεθεί».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις