Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ανεβάζει στροφές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανεβάζει στροφές

Ψηλά στην ατζέντα της προεκλογικής στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται βέβαια το κυβερνητικό έργο και κυρίως η σταθερή πορεία της οικονομίας

Είχαμε γράψει εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα πορευόταν προς τις ευρωεκλογές με τον αέρα των δημοσκοπήσεων και χωρίς να θέσει στους πολίτες το πολιτικό διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Ο πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ανέβασε τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Του Γιάννη Ντσούνου 

Η αρχή έγινε με την επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και Νίκο Ανδρουλάκη για την στάση που τήρησε στην ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε αλλαγή της στάσης του μόνο και μόνο για να κερδίσει αντιπολιτευτικούς πόντους και όχι για να καταθέσει προτάσεις επί της ουσίας, παρά το γεγονός ότι στην έναρξη της συζήτησης για τη δημιουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων ο ίδιος ο κύριος Ανδρουλάκης είχε δηλώσει ότι δεν είναι αρνητικός.

Η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ακολούθησε η σφοδρή αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη και το ζήτημα των εταιρειών που εκείνος διαθέτει στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στο πρώτο συνέδριο του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε σε έντονο ύφος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο πρόεδρός του δεν μπορούν να μιλούν για κράτος δικαίου, όταν ακόμη δεν έχει διευθετηθεί το καθεστώς ιδιοκτησίας των εταιρειών του κ. Κασσελάκη και μάλιστα θύμισε ότι ο νόμος που διέπει και απαγορεύει τέτοιου είδους δραστηριότητες ψηφίστηκε το 2016 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΧΑ έφτιαξε ένα νόμο για τον Μητσοτάκη, αλλά σε αυτόν τον νόμο έχει εγκλωβιστεί ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Οι εκ δεξιών

Σφοδρή όμως είναι η επίθεση που εξαπολύει στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του ο πρωθυπουργός και κατά των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τη στάση τους στο θέμα του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών. Ο πρωθυπουργός, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κάποιοι χτίζουν πολιτικές καριέρες ενόψει ευρωεκλογών πάνω στην υπόθεση των Τεμπών, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά όλους όσοι υποστηρίζουν και οριοθετούν τα σενάρια περί συγκάλυψης, μπαζώματος της περιοχής και δήθεν εξαφάνισης βαγονιών των τρένων.

Ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα

Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις ευρωεκλογές είναι προφανής και αφορά στο γεγονός ότι οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει την χώρα όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως και στις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες. Η στάση, λοιπόν, των κομμάτων της αντιπολίτευσης τόσο στα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως είναι η ακρίβεια και η ασφάλεια, αλλά και η στάση τους απέναντι στα νομοσχέδια που θα φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, δεν θα μένει στο απυρόβλητο όσο πλησιάζουμε προς τος ευρωεκλογές.

Στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν πολύ καλά ότι στις ευρωεκλογές θα αποτυπωθεί και η οποία δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση και μάλιστα ένα μέρος των ψηφοφόρων αυτών ενδέχεται να επιλέξουν ένα κόμμα που βρίσκεται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτόν τον λόγο ο πρωθυπουργός αλλά και τα γαλάζια στελέχη θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους προς τα κόμματα αυτά σε μία προσπάθεια να καταδείξουν ότι η στάση τους είναι καθαρά ψηφοθηρική και ουδεμία σχέση έχει με τη βούληση των πολιτών, που δεν επιθυμούν ακραίες τοποθετήσεις και εφαρμογή ακραίων πολιτικών.

Η σημασία της οικονομίας

Ψηλά στην ατζέντα της προεκλογικής στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται βέβαια το κυβερνητικό έργο και κυρίως η σταθερή πορεία της οικονομίας. Η ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις απέναντι στην ακρίβεια και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στις εταιρείες που αποδεδειγμένα αισχροκερδούν απέναντι στους πολίτες είναι μερικά από τα βασικά επιχειρήματα του κυβερνώντος κόμματος στην πορεία προς τις κάλπες. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι κυβερνητικές κινήσεις απέναντι σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι αγρότες, οι κάτοικοι της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, αλλά και οι νέοι.

Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές του και την συνάντηση του με τους φορείς και τους αγρότες της Θεσσαλίας, ώστε να ενημερώνονται για την πορεία των έργων αποκατάστασης, ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί και τα προγράμματα ενίσχυσης των νέων που είναι είτε φοιτητές και σπουδαστές, είτε είναι στο κατώφλι της αγοράς εργασίας. Τις επόμενες εβδομάδες ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει και το όραμά του για την Ευρώπη, αλλά και τη θέση που έχει σε αυτήν η Ελλάδα, όπως και τους τρόπους, ώστε η χώρα μας να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις