Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Συνελήφθησαν συμνοριοφύλακες για χτυπήματα σε κρατούμενο
ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθησαν συμνοριοφύλακες για χτυπήματα σε κρατούμενο

4 συλλήψεις - Βαριές κατηγορίες

Τέσσερις συνοριοφύλακες που εκτελούσαν υπηρεσία στο Προαναχωρησιακό Κέντρο της Αμυγδαλέζας όπου κρατούνται αλλοδαποί προς απέλαση, συνελήφθησαν από τις Εσωτερικές Υποθέσεις με βαριές κατηγορίες.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Οι μεν δύο πρώτοι ότι χτύπησαν Χιλιανό κρατούμενο μετά από επεισόδιο του ίδιου με άλλους συγκρατούμενους με αποτέλεσμα να χρειαστεί μεταφορά του σε νοσοκομείο, ενώ οι άλλοι δύο ότι παρά το ότι ήταν αυτόπτες μάρτυρες του απαράδεκτου γεγονότος, δεν ανέφεραν το πάρα μικρό αρμοδίως, συγκαλύπτοντας το σοβαρό αδίκημα. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ «από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, συνελήφθησαν βραδινές ώρες,  Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024, τέσσερις Συνοριακοί Φύλακες, που υπηρετούν στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. Αμυγδαλέζας και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- βασανιστήρια και συνέργεια σε βασανιστήρια. Προηγήθηκε καταγγελία αλλοδαπού κρατούμενου, σύμφωνα με την οποία το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, ένστολοι του προκάλεσαν σωματικές βλάβες.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε προέκυψε ότι το απόγευμα της Τετάρτης, 13 Μαρτίου 2024, έπειτα από διαπληκτισμό μεταξύ του καταγγέλλοντα και δύο ακόμη αλλοδαπών, δύο από τους κατηγορούμενους Συνοριακούς Φύλακες χτύπησαν τον καταγγέλλοντα στο πρόσωπο και σε διάφορα σημεία του σώματός του.  Οι άλλοι δύο Συνοριακοί Φύλακες κατηγορούνται ότι, ενώ βρίσκονταν στον χώρο, δεν προσπάθησαν να τους αποτρέψουν ή να τους σταματήσουν, αποδεχόμενοι με αυτόν τον τρόπο τις πράξεις τους. Ο αλλοδαπός μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου μετά τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και την ιατροδικαστική εξέταση, διαγνώσθηκε με κάταγμα στο πλευρό».

Για απέλαση

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Alphafreepress, η ενός Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, ενημερώθηκε ότι Χιλιανός κρατούμενος, ο οποίος κρατείται στην Αμυγδαλέζα από τις 7 Μαρτίου για διοικητική απέλαση, κατήγγειλε ότι ένστολοι, που υπηρετούν εκεί,  το προηγούμενο βράδυ του προξένησαν σωματικές βλάβες με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου διαγνώστηκε ότι είχε υποστεί κάταγμα στο πλευρό του. Ομάδα «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ, βρέθηκε στην Αμυγδαλέζα, όπου από τα στοιχεία της έρευνάς τους προέκυψε ότι ο Χιλιανός πολίτης είχε διαπληκτισθεί με έναν πολίτη Βολιβίας και ένα Βενεζουέλας. Όπως ήταν φυσικό έτρεξαν να  κατευνάσουν τα πνεύματα συνοριακοί φύλακες, που ήταν υπηρεσία. Πάντα κατά τα ίδια έγκυρα στοιχεία, οδήγησαν τους τρεις αλλοδαπούς σε χώρο επισκεπτηρίου, κοντά στο γραφείο του αξιωμαικού Υπηρεσίας του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ, προκειμένου να τους γίνει σωματική έρευνα, ενώ στη συνέχεια τους συνόδευσαν ενώπιον του αξιωματικού Υπηρεσίας.

Τα χτυπήματα

Όπως διαπιστώθηκε από τους «αδιάφθορους», στο χώρο του επισκεπτηρίου μαζί με τους αλλοδαπούς, παρέμειναν οι 4 συνοριοφύλακες και σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης ο ένας εξ αυτών χτύπησε μια φορά με το χέρι του τον Χιλιανό πολίτη και στη συνέχεια άλλος συνοριοφύλακας του κατάφερε χτυπήματα με τα χέρια του σε διάφορα σημεία του σώματός του για εκφοβισμό. Οι άλλοι δύο ένστολοι, κατά τα ίδια στοιχεία, παρίσταντο αλλά δεν προσπάθησαν να σταματήσουν τις απαράδεκτες ενέργειες των συναδέλφων τους, σαν να αποδέχονταν, λένε οι Εσωτερικές Υποθέσεις τις πράξεις τους. Την επομένη του σοβαρού συμβάντος ημέρα, ο Χιλιανός ζήτησε τη μεταφορά του σε νοσοκομείο και πράγματι μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας.

Διέγνωσαν οι γιατροί ότι έφερε κάταγμα στο 10ο αριστερό πλευρό. Οι θεράποντες χορήγησαν φαρμακευτική αγωγή και ο Χιλιανός επέστρεψε στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ της Αμυγδαλέζας. Στη συνέχεια ο τραυματίας εξετάστηκε και από ιατροδικαστή ο οποίος διέγνωσε «βαριά σωματική βλάβη συμβατή δια θλώντος – εμβλέος οργάνου η και από πτώση του σώματος σε αμβλύ αντικείμενο». Στη δικογραφία που σχηματίστηκε οι συνοριοφύλακες κατηγορούνται για «βασανιστήρια» και «συνέργεια σε βασανιστήρια».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις