Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης ΗΠΑ 2024: Αναμένοντας την επιβεβαίωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης ΗΠΑ 2024: Αναμένοντας την επιβεβαίωση

Μητσοτάκης ΗΠΑ 2024: Η βεβαιότητα για το ότι το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί στις 4 Απριλίου ήρθε από τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Τζωρτζ Τσούνη

Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Η βεβαιότητα για το ότι το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί στις 4 Απριλίου ήρθε από τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Τζωρτζ Τσούνη που παράκαμψε τις συνήθεις διπλωματικές πρακτικές και ανακοίνωσε «ημιεπισήμως» επίσκεψη στη συγκεκριμένη ημερομηνία. Στο διπλωματικό πεδίο όμως οι συναντήσεις κορυφής δεν επιβεβαιώνονται μέσω δηλώσεων και ακολουθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα κάτι που οδήγησε την κυβέρνηση στο να διαψεύδει μια είδηση, που το πιθανότερο είναι να είναι ακριβής.

Από την προηγούμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια. Τότε τον Μάιο του 2022 τα πράγματα ήταν διαφορετικά, τουλάχιστον για τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τότε και τώρα έχει χωρίς αμφισβήτηση την πολιτική πρωτοκαθεδρία, σε αντίθεση με τον Τζο Μπάιντεν που τότε ερχόταν από μία νίκη κατά του αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίον ξαναβρίσκει φέτος μπροστά του, με τη μάχη όμως να είναι σκληρή και μακρά. Η επίσκεψη του 2022 σημαδεύτηκε και από ένα γεγονός που για την ελληνική κυβέρνηση και για το πολιτικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρείται εμβληματική. Η ομιλία του στο Κογκρέσο, όχι μόνο για το περιεχόμενό της, αλλά και για την αποδοχή που είχε από τους Αμερικανούς γερουσιαστές. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό και το «ταμείο» για την ελληνική κυβέρνηση απολύτως θετικό. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο τον Έλληνα πρωθυπουργό φορώντας γραβάτα με ελληνικές σημαίες.

Μητσοτάκης ΗΠΑ 2024: Αναμένοντας την επιβεβαίωση

Η εσωτερική πολιτική διαμάχη των ΗΠΑ πάντως δεν επηρεάζει τις σταθερές στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Η ημερομηνία της συνάντησης έχει δευτερεύουσα σημασία, αλλά είναι βέβαιο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στις ΗΠΑ πριν τις 5 Απριλίου, καθώς στην Αθήνα ξεκινά το συνέδριο του κόμματος. Σύντομα είναι βέβαιο ότι η ημερομηνία θα οριστικοποιηθεί καθώς η δήλωση του Αμερικανού πρέσβη μπορεί να μην επιβεβαιώθηκε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι μακριά από την αλήθεια. Σε κάθε περίπτωση στις 4 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η εκδήλωση με την Ομογένεια για την 25η Μαρτίου που διοργανώνεται σε ετήσια βάση προς τιμήν της ελληνικής επανάστασης. Η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι αυτή που εκφράστηκε από το στόμα του πρωθυπουργού «αν δεχτούμε πρόσκληση, θα ανταποκριθούμε», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσθέτει χαριτολογώντας «Το σίγουρο είναι ότι θα είμαι εδώ για το συνέδριο της ΝΔ».

Η συνάντηση πάντως όποτε θα πραγματοποιηθεί γίνεται σε μια συγκυρία που είναι κρίσιμη και για τις δύο πλευρές. Ο μεν Τζο Μπάιντεν έχοντας μια κρίσιμη εκλογική μάχη μπροστά προσδοκά σε ενεργό υποστήριξη της ελληνικής κοινότητας.Ο κ. Μητσοτάκης που έχει μπροστά τη μάχη των ευρωεκλογών ζητά την ενεργό εμπλοκή της ομογένειας μέσω της επιστολικής ψήφου. Τα ελληνοτουρκικά θα βρίσκονται σίγουρα στο τραπέζι, με δεδομένο το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν μετά το Πάσχα, ενώ θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, με την ενεργό εμπλοκή της Ελλάδας στο μέτωπο της Ερυθράς Θάλασσας με τη φρεγάτα ΥΔΡΑ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις