Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μητσοτάκης – ΤΕΚΑ: Ο ατομικός κουμπαράς και τα οφέλη για τους νέους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης – ΤΕΚΑ: Ο ατομικός κουμπαράς και τα οφέλη για τους νέους

Μητσοτάκης - ΤΕΚΑ: Η μεγάλη μεταρρύθμιση θα δοκιμαστεί στο χρόνο – Περνάμε στη φάση της πειθούς

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για τα δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) στο κέντρο πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υπογράμμισε ότι: «Αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση από την φύση της θα δοκιμαστεί στον χρόνο. Στόχος είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των νέων». Σήμερα οι ασφαλισμένοι ανέρχονται σε 300.000 από 140.000 επιχειρήσεις και το κεφάλαιο που έχει συσσωρευτεί ανέρχεται σε 112 εκατ. ευρώ το οποίο σε βάθος χρόνου όπως εκτιμούν οι ειδικοί θα φτάσει τα 38 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά, ωστόσο, την εθελοντική ένταξη των ασφαλισμένων έως 35 ετών στο νέο ταμείο, τα στοιχεία είναι αποθαρρυντικά καθώς έχουν ασφαλιστεί μόνο 2.500 εργαζόμενοι. Αιτία της μικρής συμμετοχής, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, είναι η απουσία ενημερωτικής εκστρατείας προκειμένου να πειστούν για τα οφέλη του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος. Η εκστρατεία επικοινωνίας (πχ τηλεοπτικά σποτ) θα ξεκινήσει άμεσα με στόχο να προσελκύσει κυρίως τους νέους ασφαλισμένους έως 35 ετών που έχουν δικαίωμα να ενταχθούν εθελοντικά στο Ταμείο.

Όλη η δήλωση του πρωθυπουργού

Υπενθυμίζουμε ότι οι μισθωτοί που εισήρθαν στην αγορά εργασίας από 1/1/ 2022, όταν άρχισε η λειτουργεία του ΤΕΚΑ, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο νέο ταμείο όσον αφορά στην επικουρική τους ασφάλιση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού ευχαρίστησε τα στελέχη που οραματίστηκαν και υλοποίησαν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση επεσήμανε ότι: «Η δυνατότητα που δίνεται μέσα από το ΤΕΚΑ να επιλέξει κανείς διαφορετικά επενδυτικά εργαλεία, η εξοικείωση με την έννοια του ρίσκου και της απόδοσης, όλες αυτές είναι σημαντικές εκπαιδευτικές διαδικασίες από τις οποίες οι νέοι μας πρέπει σταδιακά να περάσουν».

«Στο εξωτερικό υπάρχουν παντού μεγάλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί, με πολύ μεγάλη τεχνογνωσία που έχουν δέσμευση πάνω από όλα να προστατεύσουν τις εισφορές των ασφαλισμένων. Αυτό πάμε να κάνουμε με το ΤΕΚΑ, να χτίσουμε έναν οργανισμό με μεγάλη τεχνογνωσία, υπό την εποπτεία της τράπεζας Ελλάδος, ο οποίος θα εγγυάται τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις, με βάση το ρίσκο που θέλει να αναλάβει ο ασφαλισμένος αλλά και με βάση το που βρίσκεται στον κύκλο της ζωής του» συμπλήρωσε. Επίσης, ανέφερε ότι τα κεφάλαια αυτά θα επενδυθούν στην ελληνική οικονομία. «Σήμερα είμαστε στα 112 εκατομμύρια, αλλά σύντομα το ΤΕΚΑ θα βρεθεί να διαχειρίζεται δισεκατομμύρια» σημείωσε και τόνισε ότι πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των νέων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις