Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Οδηγίες ΕΦΕΤ – Σαρακοστιανό τραπέζι: Συμβουλές για τη συντήρηση και την ασφάλεια των τροφίμων
PLUS

Οδηγίες ΕΦΕΤ – Σαρακοστιανό τραπέζι: Συμβουλές για τη συντήρηση και την ασφάλεια των τροφίμων

Οδηγίες ΕΦΕΤ – Σαρακοστιανό τραπέζι: Την προσοχή στους καταναλωτές εφιστά ο ΕΦΕΤ, για την προμήθεια και τη συντήρηση των σαρακοστιανών προϊόντων

Διανύουμε μια εποχή νηστείας λόγω Σαρακοστής και τα τρόφιμα που καταλανώνουμε είναι κυρίως χαλβάς, όσπρια, ελιές, λαχανικά, όστρακα κτλ . Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς η Σαρακοστή που σημαίνει «Μεγάλες 40 Ημέρες», είναι σημαντικότατη περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθόδοξων Χριστιανών, η οποία προετοιμάζει τους Χριστιανούς για τη μεγαλύτερη εορτή του εκκλησιαστικού ημερολογίου, το Πάσχα.

Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα και αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες, ενώ αργότερα προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα. Η νηστεία της Σαρακοστής, χαρακτηρίζεται από την αποχή κάθε κατανάλωσης τροφίμων ζωικής προέλευσης (κρέας, ψάρια, αβγά, γαλακτοκομικά προϊόντα), αλλά και από το κρασί και το λάδι.

Προσοχή στην προμήθεια και τη συντήρηση

Τα σαρακοστιανά προϊόντα, χρειάζονται προσοχή στην προμήθεια, τη συντήρηση τους και την προετοιμασία τους, αλλά και για όσους έχουν κάποια αλλεργία, σύμφωνα με τις χρήσιμες οδηγίες που έδωσε σήμερα Τετάρτη 13/3, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΦΕΤ, Παναγιώτης Βασιλόπουλος. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Έχουμε τώρα μια εποχή με ιδιαίτερα προϊόντα για τα οποία ο καταναλωτής θα θέλαμε εμείς να συστήσουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένος μπορεί. Αυτά που πρέπει να προσέχουμε σε ό,τι αφορά τις γενικές μας οδηγίες είναι πως: η επιλογή καθ΄ αυτή των τροφίμων, η μεταφορά τους η αποθήκευση τους στο σπίτι, η αποθήκευση τους στο ψυγείο μας και οι προσεκτικοί χειρισμοί για την προετοιμασία τους αποτελούν βασικά σημεία της διασφάλισης της ασφάλειας μας και υπάρχουν και ειδικά θέματα. Για παράδειγμα: Ειδικά για αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να ξέρουμε πάρα πολύ καλά: Να προσέχουμε αν έχουμε κάποια αλλεργία, να δίνουμε μεγάλη προσοχή στην ένδειξη αλλεργιογόνων»

Και συνέχισε: «Σε ό,τι αφορά την αποθήκευση των τροφίμων, θα πρέπει να πούμε ότι θα πρέπει τα αποθηκεύουμε με ασφάλεια. Εάν πρόκειται να τα καταναλώσουμε μέχρι δύο μέρες (σε 48 ώρες), να τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο, ειδάλλως σε σακούλες τροφίμων πρέπει να αποθηκευτούν στην κατάψυξη για μεγαλύτερο διάστημα.Να διατηρούμε τα ωμά αλιεύματα, τα οστρακοειδή και τα αλιεύματα γενικότερα, μακριά από φρέσκα φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά για να αποφύγουμε μια διασταυρούμενη επιμόλυνση. Κατά τη διάρκεια του χειρισμού, δηλαδή της παρασκευής των γευμάτων μας, πρέπει να διατηρούμε καθαρά όλα τα σκεύη μας, να χρησιμοποιούμε διαφορετικό εξοπλισμό μαχαίρια, σανίδες κοπής για τα θαλασσινά ή τα ωμά κρέατα και πουλερικά, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα τρόφιμα. Κυρίως να μαγειρεύουμε καλά και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του προμηθευτή μας, ώστε να αποφύγουμε γαστρεντερίτιδες κτλ » είπε ο Γενικός Διευθυντής του ΕΦΕΤ, Παναγιώτης Βασιλόπουλος μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ” Συνδέσεις”.

Τέλος ανέφερε ότι «Καλό θα είναι οι καταναλωτές να προμηθεύονται τα τρόφιμα τους από επίσημους προμηθευτές, δηλαδή από επίσημες εγκαταστάσεις, όπως είναι και η Βαρβάκειος, η οποία είναι μια αγορά με εμπόρους υπεύθυνους και εμείς βρισκόμαστε σε όλες αυτές τις αγορές με ελέγχους για να διασφαλίσουμε την σωστή διακίνηση αυτών των προϊόντων. Πάντως η επιλογή του προμηθευτή είναι ένα πολύ κομβικό σημείο και η αποφυγή προμήθειας από πλανόδιους εμπόρους» είπε μεταξύ άλλων»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις