Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πανστρατιά για τις ευρωεκλογές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανστρατιά για τις ευρωεκλογές

«Μητσοτάκης: Κεντρικός στόχος να συγκλίνουμε σε όλα με την Ευρώπη»

«Κεντρικός στόχος, η χώρα να συγκλίνει σε όλα με την Ευρώπη. Σε Παιδεία, Υγεία, μισθούς, ασφάλεια. Αυτές οι προτεραιότητες διαπερνούν όλες τελικά τις επιλογές μας και με βάση αυτές θα κριθούμε στο τέλος» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε πως τα παραπάνω δείχνουν τι μπορεί να συμβεί στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές και έκανε λόγο για εκστρατεία λάσπης. «Ας μην ξεχνάμε ότι οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη μάχη μετά τις εθνικές εκλογές.

Για τα άλλα κόμματα τα αποτελέσματα μπορεί να σημαίνουν ανακατατάξεις στην αντιπολίτευση. Για την πατρίδα οι εκλογές θα έχουν πολύ πιο σημαντικό αποτύπωμα. Από τη μία πλευρά η αναμέτρηση θα δείξει αν η Ελλάδα θα μείνει σταθερή σε ένα ασταθές περιβάλλον. Από την άλλη η μάχη αυτή θα κρίνει πόσο δυνατή θα είναι η εθνική φωνή στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών. Είναι ανάγκη να ενισχυθεί η παράταξη που έβαλε και όταν χρειάστηκε κράτησε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, να ενισχυθεί το κόμμα που καθιέρωσε τα εθνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά. Να στηριχθεί η πολιτική δύναμη που έφερε πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους 36 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η μόνη παράταξη που έχει θέσεις για τις προκλήσεις της Ευρώπης για την επόμενη πενταετία. Η εκπροσώπησή μας στην Ευρωβουλή γίνεται κρίσιμη. Γι’ αυτό και πρώτοι εσείς πρέπει να ψηφίσετε και να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε να ψηφίσετε με επιστολική ψήφο», τόνισε.

Του Γιώργου Αυτιά 

«Να εξηγήσουμε ότι οι Βρυξέλλες είναι πολύ πιο κοντά στην Αθήνα απ’ ό,τι δείχνει ο χάρτης. Οι κάλπες αυτές δεν προσφέρονται για μηνύματα αδιαφορίας και ανέξοδης διαμαρτυρίας. Οι επιλογές μας για την Ευρώπη θα έχουν μετάφραση ελληνική. Από σήμερα μπαίνουμε άπαντες σε προεκλογική επιφυλακή με τη νεολαία μας όπως πάντα στην πρώτη γραμμή», υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το «κοντέρ μηδενίζει ξανά και οι κάλπες θα είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν πάλι με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια. Σας καλώ και πάλι. Το μέλλον είστε εσείς. Στο δικαίωμα το οποίο έχετε να διεκδικήσετε και να ζήσετε μια ζωή καλύτερη από των γονιών σας. Κλείστε τα αυτιά σας στην ισοπέδωση. Βοηθήστε μας να γινόμαστε και εμείς καλύτεροι. Είμαστε 50 ετών παράταξη αλλά είμαστε πολύ πιο νέοι από κάποιους που υποτίθεται έχουν κάνει τη νεανικότητά τους παράσημο. Μας περιμένουν νέα στοιχήματα με πρώτο αυτό των ευρωεκλογών. Είμαι σίγουρος ότι και αυτό θα το κερδίσουμε και πάλι μαζί», πρόσθεσε κλείνοντας την ομιλία του

Η παιδεία

«Ποτέ άλλοτε η εκπαίδευση δεν ενισχύθηκε τόσο σε όλες τις βαθμίδες. Θυμίζω ότι φέτος η χρηματοδότηση των ΑΕΙ είναι διπλάσια σε σχέση με το 2018. Έγιναν 25.000 διορισμοί σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, άνοιξαν 1.850 θέσεις πανεπιστημιακών, καθιερώθηκε ξενόγλωσσο νηπιαγωγείο, διπλασιάστηκαν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, που η αριστερά πολέμησε με μένος, ενώ τα σχολεία μας περνούν στην ψηφιακή εποχή» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα μιλήσω πολύ σήμερα για την ποιότητα της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς διολισθαίνει σε όλο και μεγαλύτερες χυδαιότητες. Πρώτον υποστηρίζοντας ένα ψήφισμα ντροπής που διασύρει τη χώρα, φτάνοντας στο σημείο κάποιοι να ζητούν να διακοπεί η χρηματοδότηση της χώρας. Και πότε μετατρέποντας σε κομματικό εργαλείο ακόμα και το πένθος, το συλλογικό πένθος το οποίο δεν έχει χρώμα για την τραγωδία των Τεμπών. Είναι ντροπή και κατάντια ορισμένοι υποκριτές της πολιτικής να επιθυμούν να μονοπωλούν αυτή τη συλλογική θλίψη. Όλοι πονάμε το ίδιο για την τραγωδία των Τεμπών και πρώτα οι νέες και οι νέοι μας», ανέφερε.

Να ενισχυθεί το κόμμα που καθιέρωσε τα εθνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά

Πρόσθεσε πως τα παραπάνω δείχνουν τι μπορεί να συμβεί στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές και έκανε λόγο για εκστρατεία λάσπης. «Ας μην ξεχνάμε ότι οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη μάχη μετά τις εθνικές εκλογές. Για τα άλλα κόμματα τα αποτελέσματα μπορεί να σημαίνουν ανακατατάξεις στην αντιπολίτευση. Για την πατρίδα οι εκλογές θα έχουν πολύ πιο σημαντικό αποτύπωμα. Από τη μία πλευρά η αναμέτρηση θα δείξει αν η Ελλάδα θα μείνει σταθερή σε ένα ασταθές περιβάλλον. Από την άλλη η μάχη αυτή θα κρίνει πόσο δυνατή θα είναι η εθνική φωνή στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών. Είναι ανάγκη να ενισχυθεί η παράταξη που έβαλε και όταν χρειάστηκε κράτησε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, να ενισχυθεί το κόμμα που καθιέρωσε τα εθνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά. Να στηριχθεί η πολιτική δύναμη που έφερε πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους 36 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η μόνη παράταξη που έχει θέσεις για τις προκλήσεις της Ευρώπης για την επόμενη πενταετία. Η εκπροσώπησή μας στην Ευρωβουλή γίνεται κρίσιμη. Γι’ αυτό και πρώτοι εσείς πρέπει να ψηφίσετε και να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα αν το επιθυμείτε να ψηφίσετε με επιστολική ψήφο», τόνισε.

«Να εξηγήσουμε ότι οι Βρυξέλλες είναι πολύ πιο κοντά στην Αθήνα απ’ ό,τι δείχνει ο χάρτης. Οι κάλπες αυτές δεν προσφέρονται για μηνύματα αδιαφορίας και ανέξοδης διαμαρτυρίας. Οι επιλογές μας για την Ευρώπη θα έχουν μετάφραση ελληνική. Από σήμερα μπαίνουμε άπαντες σε προεκλογική επιφυλακή με τη νεολαία μας όπως πάντα στην πρώτη γραμμή», υπογράμμισε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το «κοντέρ μηδενίζει ξανά και οι κάλπες θα είναι άδειες και θα πρέπει να γεμίσουν πάλι με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια. Σας καλώ και πάλι. Το μέλλον είστε εσείς. Στο δικαίωμα το οποίο έχετε να διεκδικήσετε και να ζήσετε μια ζωή καλύτερη από των γονιών σας. Κλείστε τα αυτιά σας στην ισοπέδωση. Βοηθήστε μας να γινόμαστε και εμείς καλύτεροι. Είμαστε 50 ετών παράταξη αλλά είμαστε πολύ πιο νέοι από κάποιους που υποτίθεται έχουν κάνει τη νεανικότητά τους παράσημο. Μας περιμένουν νέα στοιχήματα με πρώτο αυτό των ευρωεκλογών. Είμαι σίγουρος ότι και αυτό θα το κερδίσουμε και πάλι μαζί», πρόσθεσε κλείνοντας την ομιλία του

Στεγαστικό επίδομα 2.500€

Την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος έως τα 2.500 ευρώ προανήγγειλε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά την ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σε πρώτη φάση έχουμε συμφωνήσει με τον υπουργό να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το στεγαστικό επίδομα, φτάνοντας ως τα 2.500 ευρώ. Θέλω να θυμίσω ότι ήδη εμείς ήμασταν αυτοί που το αυξήσαμε στα 2.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση της συγκατοίκησης. Και αυτό είναι μια σημαντική ανάσα για τους φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους».

Κυβερνητική πηγή διευκρίνιζε ότι η αύξηση που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό αφορά τους φοιτητές που φοιτούν στα περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας και θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2024, δηλαδή από το νέο ακαδημαϊκό έτος (όχι αναδρομικά). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για μέτρο στήριξης των περιφερειακών πανεπιστημίων.

Κατασκευή πέντε νέων φοιτητικών εστιών

«Γνωρίζω την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες, δεν είναι καλή και πρέπει να κάνουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις για να τις αναβαθμίσουμε. Έχουμε ήδη, όμως, δρομολογήσει την κατασκευή πέντε νέων φοιτητικών εστιών, που θα στεγάσουν σχεδόν 10.000 σπουδαστές σε ολόκληρη τη χώρα. Γιατί θέλουμε να είναι μέρος της πανεπιστημιακής σας εμπειρίας και η παραμονή σας σε μία σύγχρονη, καθαρή, όμορφη, καλαίσθητη φοιτητική εστία», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Για να συμπληρώσει: «Και πάλι, όμως, όλα αυτά δεν αρκούν, γιατί ξέρετε καλά ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο η φοιτητική στέγη, αλλά συνολικά η νεανική στέγη. Εκείνη που θα μπορέσει να σας απελευθερώσει από την οικογενειακή εστία, φιλοξενώντας τη δική σας προσωπική πορεία, όταν θα έχετε τελειώσει πια το πανεπιστήμιο. Το πρόγραμμα “Σπίτι μου” ήταν ένα εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα. Προσέφερε πρώτη κατοικία σε 20.000 νέους ή νέα ζευγάρια, που την αποκτούν αποπληρώνοντας ένα ευνοϊκό δάνειο, με μικρές δόσεις, μικρότερη δόση από όσο θα πλήρωναν αν νοίκιαζαν το αντίστοιχο σπίτι και, τελικά, το σπίτι θα είναι δικό τους».

Tα μη κρατικά πανεπιστήμια

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. «Η τριτοβάθμια παιδεία διεκδικεί τώρα, ναι, να καταστήσει επιτέλους την Ελλάδα περιφερειακό εκπαιδευτικό πόλο με το νέο νομοσχέδιο το οποίο ήδη συζητείται στη Βουλή. Ένα νομοσχέδιο το οποίο εμπλουτίζει το διδακτικό δυναμικό μας με επιστήμονες από το εξωτερικό. Ανοίγει τις σχολές μας σε ξένους φοιτητές», είπε αρχικά για το θέμα ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Θέλω να θυμίσω σε όσους επιμένουν να παρουσιάζουν το νομοσχέδιο αυτό ως ένα νομοσχέδιο το οποίο αποκλειστικά ασχολείται με τα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά πανεπιστήμια ότι παραπάνω από το 70% του νομοσχεδίου αφορά άρθρα ενίσχυσης του δημόσιου πανεπιστημίου. Καθιερώνουμε το Δημοκρίτειο ως το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην επικράτεια λόγω της στρατηγικής του θέσης. Αναβαθμίζουμε το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ως κέντρο δια βίου μάθησης. Είναι το ίδιο νομοσχέδιο που ανάμεσα στα πολλά άλλα προβλέπει και τη μεγάλη μεταρρύθμιση για την οποία έκανα λόγο στην αρχή: τη λειτουργία επιτέλους και στον τόπο μας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

«Παραρτήματα διεθνών πανεπιστημίων, με εμβέλεια, ακαδημαϊκοί, θα επιτρέπουν στα Ελληνόπουλα να μη φεύγουν στο εξής εκτός συνόρων για σπουδές. Είναι μία επιλογή που θα κρατά πλέον στην πατρίδα της τη νέα γενιά, ανακουφίζοντας όμως και από τα πολλά έξοδα τις οικογένειές τους», είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για ενδιαφέρον ξένων πανεπιστημίων να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα: «Μπορώ να σας πω ότι ήδη το ενδιαφέρον για τη δημιουργία τέτοιων παραρτημάτων μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην πατρίδα μας είναι πολύ έντονο».

Έσπευσε όμως να μιλήσει και για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν: «Αλλά το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώνεται γνωρίζοντας τις αυστηρές προϋποθέσεις που έχουμε θέσει σε σχέση με τις οικονομικές και τις εκπαιδευτικές προδιαγραφές. Δεν πρόκειται εδώ να επιτρέψουμε τη δημιουργία πανεπιστημίων στο μοντέλο κάποιων ορόφων σε μία πολυκατοικία. Δεν είναι αυτό το οποίο χρειάζεται η Ελλάδα, δεν είναι αυτό το οποίο θα επιτρέψουμε με τον νόμο τον οποίο θα ψηφίσουμε. Διατηρούμε τη βάση εισαγωγής που ισχύει για κάθε υποψήφιο φοιτητή και εξασφαλίζουμε ότι θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία εξάλλου -όπως ξέρετε- ελέγχει και τα δημόσια πανεπιστήμια. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία πρωτοβουλία καλά μελετημένη, με βάση τα όσα ισχύουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι μία πρωτοβουλία που άργησε να έρθει στην πατρίδα μας».

Για Κασσελάκη και Ανδρουλάκη

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μίλησε και για την περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη, τονίζοντας δηκτικά: «Ο κ. Κασσελάκης λέει “όχι” (σ.σ.: στα μη κρατικά πανεπιστήμια), αλλά, προσέξτε, ο ίδιος σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Εξηγήστε μου τώρα εσείς αυτή την αντίφαση. Αν δηλαδή, προσέξτε, το πανεπιστήμιο στο οποίο σπούδασε ο κ. Κασσελάκης θέλει να έρθει και να ιδρύσει παράρτημα εδώ στην Ελλάδα, τι θα πει ο κ. Κασσελάκης; Ότι δεν πρέπει να έρθει;».

Από το στόχαστρο του πρωθυπουργού δεν ξέφυγε ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Για τον κ. Ανδρουλάκη δεν μπορώ να πω πολλά, θα τα πούμε βέβαια στη Βουλή. Θα πω μόνο ότι μου κάνει πολλή εντύπωση πώς κατάφερε και πήρε πίσω την αρχική του θέση, μπερδεύοντας ακόμα και τους ίδιους τους συνεργάτες του. Την ώρα που, προσέξτε, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ και της συνταγματικότητας αλλά και της αναγκαιότητας της ρύθμισης. Αυτά πάντως είναι προβλήματα εκείνων που ασχολούνται αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κόκκινο ή πράσινο χρώμα και όσων φιλονικούν για την πρωτιά μεταξύ των ηττημένων στην πολιτική σκηνή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις