Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αποχή και νεολαία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποχή και νεολαία

Η επιλογή της ΝΔ, θα πει αρκετές φορές ο πρωθυπουργός, είναι μια επιλογή σταθερότητας και συνέχισης της οικονομικής ανάπτυξης

Δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες επηρεάζουν πάντα κάθε εκλογική αναμέτρηση και αυτοί μεταξύ άλλων είναι το ποσοστό της αποχής, αλλά και οι νέοι ψηφοφόροι. Τις δύο αυτές παραμέτρους εξετάζουν πολύ σοβαρά όλα τα κόμματα και στη ΝΔ ήδη έχουν εξυφάνει τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Με δεδομένο ότι τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ένα ποσοστό αποχής πολύ μεγαλύτερο από αυτό των βουλευτικών εκλογών, το «γαλάζιο» επιτελείο αναζητεί τρόπους ώστε οι ψηφοφόροι όχι μόνο να προσέλθουν στις κάλπες, αλλά να επιλέξουν και τη ΝΔ.

Του Γιάννη Ντσούνου 

Η ΝΔ κινούμενη προς αυτήν την κατεύθυνση θα επιχειρήσει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η συμμετοχή θα αποτυπώσει καλύτερα τη λαϊκή βούληση, ενώ το «χαρτί» της σταθερότητας είναι βασικό ως προς την επιλογή του κόμματος. Και αυτό γιατί οι γαλάζιοι υποψήφιοι, αλλά και όσοι συμμετάσχουν στην προεκλογική εκστρατεία, προεξάρχοντος του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα αντιπαρατάξουν το κυβερνητικό έργο, αλλά και την κομματική συνοχή που έχει στην παρούσα χρονική στιγμή η ΝΔ απέναντι στην εικόνα εσωστρέφειας που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στις χαμηλές πτήσεις που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Μια επιλογή σταθερότητας

Στη ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά ότι στις ευρωεκλογές θα αποτυπωθεί και μια ψήφος αντίδρασης ή ακόμη και αποδοκιμασίας κάποιων κυβερνητικών επιλογών, ωστόσο εκτιμούν ότι η αναλυτική παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος και οι θέσεις που θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την εικόνα και τον ρόλο της χώρας μας στην Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα «γείρουν» τη ζυγαριά υπέρ του κυβερνώντος κόμματος στην τελική επιλογή των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες τον Ιούνιο. Η επιλογή της ΝΔ, θα πει αρκετές φορές ο πρωθυπουργός, είναι μια επιλογή σταθερότητας και συνέχισης της οικονομικής ανάπτυξης και αυτό θα αποτελεί και το βασικό επιχείρημα όλης της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος μέχρι τις ευρωεκλογές.

Η στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας στα κρίσιμα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα, αλλά και το νομοσχέδιο για την ίδρυση στη χώρα μας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων καταδεικνύει συνοχή εντός της ΝΔ, αλλά και επαφή με τα προτάγματα της κοινωνίας και αυτό σε αντιδιαστολή με τις διφορούμενες απόψεις, αλλά και τα «θολωμένα» μηνύματα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα οδηγήσουν τους πολίτες στην κάλπη για να επιδοκιμάσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Η προσέλκυση των νέων ψηφοφόρων

Την ίδια ώρα ιδιαίτερος σχεδιασμός γίνεται και για την προσέλκυση των νέων ψηφοφόρων που προσέρχονται για πρώτη φορά στις κάλπες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια στη χώρα μας παρά τις αντιδράσεις ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο, ενώ δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ανακοινώθηκε και η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος για τους νέους που φοιτούν εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ είναι η προσέλκυση των νέων ψηφοφόρων και στην κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός θα βρεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κοντά τους για να συνομιλήσει μαζί τους, αλλά και για να ανακοινώσει τις επόμενες κυβερνητικές δράσεις που αφορούν στις σπουδές τους, αλλά και στην εύρεση εργασίας.

Παράγοντας που λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν του «γαλάζιου στρατηγείου» είναι ότι οι νέοι είναι πολύ καλύτερα ενημερωμένοι για ό,τι συμβαίνει στη γηραιά  Ήπειρο από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την επικοινωνία μαζί τους κυρίως στο επίπεδο των σπουδών, αλλά και της επαγγελματικής τους αποκατάστασης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις