Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Φοντάνα ντι Τρέβι χρήματα: Πού καταλήγουν τα κέρματα που πετάνε οι τουρίστες
ΚΟΣΜΟΣ

Φοντάνα ντι Τρέβι χρήματα: Πού καταλήγουν τα κέρματα που πετάνε οι τουρίστες

Φοντάνα ντι Τρέβι χρήματα: Τα αστρονομικά νούμερα που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο

Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, όσοι επισκέπτονται τη Ρώμη συρρέουν στη Φοντάνα ντι Τρέβι για να κάνουν μια ευχή, ρίχνοντας κέρματα – με το δεξί χέρι, πάνω από τον αριστερό ώμο – στο νερό του σιντριβανιού. Τα κέρματα αυτά, που μεταφέρουν ευχές για αγάπη, καλή υγεία ή επιστροφή στην Αιώνια Πόλη, δίνουν σημαντική βοήθεια σε ανθρώπους που οι τουρίστες δεν θα συναντήσουν ποτέ. Τα κέρματα συσσωρεύονται για αρκετές ημέρες και στη συνέχεια αφαιρούνται και μεταφέρονται στο ρωμαϊκό τμήμα της παγκόσμιας καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas, η οποία τα χρησιμοποιεί για τη χρηματοδότηση μιας τράπεζας τροφίμων, μιας κοινωνικής κουζίνας άλλων προγραμμάτων πρόνοιας.

Το 2022 η Caritas συγκέντρωσε 1,4 εκατομμύρια ευρώ από το σιντριβάνι και αναμένει να έχει συγκεντρώσει ακόμη περισσότερα το 2023. Η Ρώμη είναι μια από τις πιο επισκέψιμες πόλεις του κόσμου με 21 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

Φοντάνα ντι Τρέβι χρήματα: Πώς συλλέγονται τα κέρματα

Η εξαγωγή των κερμάτων είναι από μόνη της ένα θέαμα και περιλαμβάνει εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και Νερού (ACEA) που ισορροπούν στην άκρη του τεράστιου μπαρόκ σιντριβανιού, χρησιμοποιώντας μακριές σκούπες και σωλήνες αναρρόφησης. Δύο φορές την εβδομάδα, έως και τέσσερις εργαζόμενοι συλλέγουν τα νομίσματα, δηλώνει στο Reuters ο Francesco Prisco, διευθυντής της ACEA. Το σιντριβάνι αδειάζει για καθαρισμό δύο φορές τον μήνα. «Οι εργασίες συλλογής και καθαρισμού πραγματοποιούνται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον χρόνο διακοπής λειτουργίας του σιντριβανιού», λέει.

Αφού με τις μακριές σκούπες τα κέρματα συγκεντρωθούν σε μια μακρόστενη γραμμή, αναρροφώνται και μεταφέρονται στο γραφείο της Caritas, όπου ο υπάλληλος Fabrizio Marchioni τα απλώνει σε ένα τεράστιο τραπέζι για στέγνωμα με σεσουάρ μαλλιών και στεγνωτήρες μαχαιροπήρουνων. Στη συνέχεια τα κέρματα διαχωρίζονται, ταξινομούνται και καταμετρώνται. Άλλωστε από το σιντριβάνι δεν ψαρεύονται μόνο κέρματα. Στην Caritas έχουν φτάσει επίσης κοσμήματα, οδοντοστοιχίες, θρησκευτικά μενταγιόν, ακόμη και… ομφάλιοι λώροι. Το σούπερ μάρκετ της Caritas, γνωστό ως Emporium, βρίσκεται κοντά στον κεντρικό σταθμό της Ρώμης και διαθέτει τρόφιμα σε άπορους κατοίκους.

brown concrete building near water fountain during daytime

Φοντάνα ντι Τρέβι: Πρόστιμα για είσοδο στο σιντριβάνι και κλοπή

Η Φοντάνα ντι Τρέβι, που ολοκληρώθηκε το 1762, καλύπτει τη μία πλευρά του Παλάτσο Πόλι στο κέντρο της Ρώμης, με τα αγάλματα Τρίτωνων και αλόγων να σέρνουν το άρμα του θεού Ωκεανού, εξημερώνοντας τα ύδατα.

Είναι το σημείο όπου ο σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι έστησε μια από τις πιο διάσημες σκηνές του κινηματογράφου στην ταινία «Γλυκιά Ζωή» (La Dolce Vita), με την Ανίτα Έκμπεργκ να μπαίνει μέσα στο σιντριβάνι μετά τα μεσάνυχτα και να καλεί τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι να την ακολουθήσει Βέβαια, το να βουτήξει κανείς στα νερά του σήμερα απαγορεύεται αυστηρά και οι τουρίστες αντιμετωπίζουν πρόστιμα αν το κάνουν. Όπως επίσης απαγορεύεται και η κλοπή των νομισμάτων, που κάποιοι έχουν επιχειρήσει ακόμη και με μαγνήτες στερεωμένους σε κοντάρια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις