Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συζητήσεις ΗΠΑ- Τουρκίας: «Μας χρωστάτε F-35», επιμένει ο Φιντάν
ΚΟΣΜΟΣ

Συζητήσεις ΗΠΑ- Τουρκίας: «Μας χρωστάτε F-35», επιμένει ο Φιντάν

Ο Φιντάν είπε ότι οι ΗΠΑ χρωστούν στην Τουρκία αεροσκάφη για την πληρωμή και τη δουλειά που έκανε ως κατασκευαστής

Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εκτενείς συνομιλίες για τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα και διάφορα διμερή ζητήματα κατά τη διάρκεια συναντήσεων στην Ουάσιγκτον, δήλωσε αργά την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. ΗΠΑ και Τουρκία ξεκίνησαν τις συναντήσεις, που ονομάστηκαν Στρατηγικός Μηχανισμός, την Πέμπτη για να συζητήσουν τις προσπάθειες να προχωρήσουν πέρα ​​από τις βαθιές διαφωνίες πολιτικής και να βελτιώσουν τη συνεργασία σε άλλους τομείς. Οι δεσμοί μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια εν μέσω αυξανόμενων διαφωνιών για μια σειρά ζητημάτων, αν και οι σχέσεις από τότε έχουν αποκτήσει δυναμική μετά την έγκριση από την Άγκυρα της προσπάθειας της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Φιντάν είπε ότι η Τουρκία διατήρησε τη θέση της για τη Συρία και για τα F-35, λέγοντας ότι στην Άγκυρα χρωστούν αεροσκάφη για την πληρωμή και τη δουλειά που έκανε ως κατασκευαστής. Είπε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή να συζητήσει το θέμα, αλλά η Ουάσιγκτον πρέπει να είναι «ανοιχτή». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είπε ότι αξιωματούχοι από τις χώρες πραγματοποίησαν αρκετούς γύρους συζητήσεων για θέματα όπως η Συρία, η Ουκρανία, η Γάζα, η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, η ενέργεια και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Αυτή τη στιγμή, ειδικά δεδομένου του σημείου στο οποίο έχουμε φτάσει, με μια ανανεωμένη ψυχολογία, μια πιο θετική ατζέντα, έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε την πορεία μας γυρίζοντας μια νέα σελίδα», είπε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης στην Ουάσιγκτον. «Κατά τη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε τώρα, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε επίσης το κοινό δυναμικό που μπορούν να δημιουργήσουν τα δύο έθνη και τις ευκαιρίες που μπορούν να φέρουν», είπε.

Ο Φιντάν είπε ότι επανέλαβε την άποψη της Τουρκίας ότι απαιτείται άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τόνισε την ανάγκη οι χώρες να κάνουν περισσότερα για να ανακουφίσουν την ανθρωπιστική καταστροφή και να ανοίξουν το δρόμο για μια λύση δύο κρατών. Συζήτησε επίσης τρόπους για τον τερματισμό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία με τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Jake Sullivan, επαναλαμβάνοντας ότι η Άγκυρα πίστευε ότι είναι καιρός να συζητηθούν οι δρόμοι για το τέλος του πολέμου, αλλά ότι η Τουρκία δεν είδε αυτή την προθυμία από το Κίεβο και τη Μόσχα. «Χρειαζόμαστε μια βάση για να μιλήσουμε, για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος και έναν διάλογο για να αποτρέψουμε χειρότερες κρίσεις, και το ζητάμε», είπε ο Φιντάν.

Με πληροφορίες Reuters

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις