Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

22

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΠΑΣΟΚ Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: “Γίνατε ρεζίλι”, λέει ο Γεωργιάδης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: “Γίνατε ρεζίλι”, λέει ο Γεωργιάδης

Γεωργιάδης για μη κρατικά ΑΕΙ: Το ΠΑΣΟΚ έγινε ρεζίλι των σκυλιών με τη στροφή Ανδρουλάκη -Εύγε στον Πιερρακάκη

«Θα ψηφίσουμε ένα σπουδαίο νομοσχέδιο που θα μπει σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο της κοινοβουλευτικής μας Ιστορίας» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε κατά τη συζήτηση της Ολομέλειας στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων». Ο υπουργός εστίασε στο Δ’ μέρος του νομοσχεδίου, που αφορά τη δυνατότητα εγκατάστασης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων ως παραρτήματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην πατρίδα μας, με αφορμή την υπεράσπιση της διάταξης της τροπολογίας που έχει κατατεθεί στο σχέδιο νόμου για την παράταση έως το τέλος του 2024 της ρύθμισης αύξησης του πλαφόν από το 9% στο 15% της καταβολής των αμειβόμενων εφημεριών των ιατρών, λέγοντας πως «γι’ αυτό φαντάζομαι πως όλοι συμφωνούμε».

Ο κ. Γεωργιάδης, σχετικά με τη δυνατότητα εγκατάστασης ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, έκανε μια αναδρομή στις προσπάθειες που έγιναν από το 2008 για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που θα επέτρεπε την ίδρυση πανεπιστημίων από νομικά πρόσωπα, θυμίζοντας ότι «είχε σχηματιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία με σύμφωνη γνώμη τότε του ΠΑΣΟΚ και είχα ζήσει την τραγική στιγμή όταν τέσσερις μέρες μετά (από Πέμπτη σε Τρίτη) ήρθαμε στην Ολομέλεια και το ΠΑΣΟΚ έκανε πίσω, μετά από μια μεγάλη εσωκομματική σύγκρουση που είχε μεσολαβήσει μεταξύ των Ευάγγελου Βενιζέλου, Αννας Διαμαντοπούλου κ.λπ. και του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος φοβήθηκε αυτές τις εσωκομματικές συγκρούσεις».

«Έχει μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον ότι την ίδια χρονιά, το 2008, μια παρόμοια συνταγματική διαδικασία εξελισσόταν στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπου αναθεωρήθηκε το δικό τους “άρθρο 16″» και πρόσθεσε ότι «τώρα, 16 χρόνια μετά, μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε με ψυχραιμία και χωρίς πολιτικές αντεγκλήσεις πώς εξελίχθηκε η κάθε απόφαση που ελήφθη στο κάθε ένα από τα δύο κράτη. Έως το 2018, στην Κύπρο δεκάδες χιλιάδες Κύπριοι φοιτούσαν στα ελληνικά Πανεπιστήμια και κανένας ξένος φοιτητής στην Κύπρο» είπε ο κ. Γεωργιάδης, και συνέχισε:

«Το 2024, ο τομέας Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί έναν από τους βασικότερους μοχλούς ανάπτυξης της χώρας. Πολύ λιγότεροι, πια, Κύπριοι φοιτητές σπουδάζουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, αντιθέτως πολλές χιλιάδες Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στα Κυπριακά Πανεπιστήμια και πολλές περιοχές και πόλεις της Κύπρου έχουν ανθίσει, έχουν αναπτυχθεί μέσα από την επιλογή που έλαβε τότε η Κυπριακή Δημοκρατία και δυστυχώς τότε δεν την έλαβε η Ελλάδα και μοναδικός υπαίτιος ήταν το ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε υπερήφανος που είναι μέλος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ γι’ αυτό το σχέδιο νόμου. Παράλληλα, εξήρε τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη γι’ αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία αλλά και το προσωπικό ρίσκο που, όπως είπε, «είναι το ενδεχόμενο της απόρριψης του Νόμου από το ΣτΕ», προσθέτοντας πως «εγώ δεν προκαταλαμβάνω καμία απόφαση του ΣτΕ. Αυτό είναι κυρίαρχο και ανεξάρτητο, αλλά θλίβομαι γιατί σχεδόν σύσσωμη η Αντιπολίτευση προκαταλαμβάνει την απόφαση του ΣτΕ, λέγοντας ότι θα απορριφθεί ως αντισυνταγματικός».

Γεωργιάδης: Αξίζουν πολλά «εύγε» στον Κυριάκο Πιερρακάκη

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως εμείς «οι πολιτικοί θα πρέπει κάποτε να περνάμε από τους ατέρμονες λόγους στην πράξη», όπως κάνει σήμερα ο υπουργός Παιδείας, και «γι’ αυτό του αξίζουν πολλά εύγε»! Ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε την κριτική περί ταξικού νομοσχεδίου, λέγοντας σήμερα κάποιοις που έχει χρήματα μπορεί να στείλει το παιδί του σε κάποιο πανεπιστήμιο στην ΕΕ. «Για ποιο ταξικό επιχείρημα μιλάμε; Στην πραγματικότητα, αυτό που λέτε είναι να έχει την επιλογή μόνο όποιος έχει περισσότερα χρήματα, ενώ αυτός που έχει λιγότερα να μην μπορεί να το πράξει».

Γεωργιάδης: Ρεζίλι των σκυλιών το ΠΑΣΟΚ

Έστρεψε τα πυρά του στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για την επιλογή της καταψήφισης του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι «είναι πραγματικά κρίμα που ο κ. Ανδρουλάκης, προφανώς μόνος του, αποφάσισε την αλλαγή στάσης και την επανάληψη της ιστορίας του 2008». Επισήμανε ότι «είναι χαρακτηριστικό πως οι πρωταγωνιστές που εμπόδισαν την αναθεώρηση του 2008, οι κύριοι Βενιζέλος, Λοβέρδος, η κυρία Διαμαντοπούλου, σήμερα είναι όλοι τους υπέρ του νομοσχεδίου και τους λέω ”μπράβο” γι’ αυτό». Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο υπουργός, με αυτή την στάση του είναι εκτεθειμένο, «γιατί το κόμμα σας ξεκίνησε λέγοντας ότι στηρίζει τα Μη Κερδοσκοπικά – Μη Κρατικά Πανεπιστήμια και ήρθε μια ημέρα ο κ. Ανδρουλάκης, χωρίς να εξηγήσει σε κανέναν το γιατί, και μας είπε ότι θα το καταψηφίσετε. Αυτό, πραγματικά, που κάνατε ήταν τραγικό και κάποιος θα πρέπει να σας λέει την αλήθεια».

Ο υπουργός χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ «τραγικό κόμμα, για μια ακόμη φορά», προσθέτοντας πως «αν ένα κόμμα έγινε ρεζίλι των σκυλιών, αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ». Στις διαμαρτυρίες από τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι είναι δημώδης έκφραση. Απέδωσε δε αυτή τη στροφή στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ «θέλει να κάνει αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, βάζοντας πίσω όμως τα συμφέροντα της χώρας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, απάντησε στον Άδωνι Γεωργιάδη ότι το κόμμα του «δεν έχει κάνει καμία μεταστροφή ή αλλαγή στη θέση του. Διαχρονικά λέγαμε δύο πράγματα: “Ναι” στην ενίσχυση του δημοσίου Πανεπιστημίου πρώτα από όλα και “ναι” στα ιδιωτικά Μη Κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, αλλά με αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Με τη νομοθετική αυτή όμως πρωτοβουλία κανένα από τα δύο δεν συντελείται. Και για αυτό λέμε “όχι”».

Σχετικά με την Κύπρο, ο κ. Μάντζος είπε ότι «και εκεί χρειάστηκαν δύο χρόνια διαβουλεύσεων», αλλά «το κυπριακό μοντέλο δεν είναι και κανένα καλό παράδειγμα, όταν έχει 72% κερδοσκοπικά ιδρύματα, που η χώρα μας θα πρέπει να ακολουθήσει». Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι ο κ. Γεωργιάδης «είναι ο πρώτος που αναγνωρίζει πως υπάρχει ρίσκο ο Νόμος αυτός να κριθεί από το ΣτΕ αντισυνταγματικός». Ο κ. Γεωργιάδης ανταπάντησε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι ο ίδιος ο κ. Πιερρακάκης έχει πει ότι η αντισυνταγματικότητα ή όχι του Νόμου στο τέλος θα κριθεί από τα δικαστήρια, «άρα έχει πει αυτό που είπα και εγώ».

Γεωργιάδης: Ποτέ ο κ. Ανδρουλάκης στο παρελθόν δεν είχε συνδέσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με το άρθρο 16

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε πως «σπουδαίοι συνταγματολόγοι, οι καθηγητές Βενιζέλος, Μανιτάκης, Αλεβιζάτος, Σπυρόπουλος -που πιστεύω ότι δεν τους χρεώνετε στη ΝΔ- έχουν γράψει κείμενα υπερασπιζόμενοι τη συνταγματικότητα του σχετικού νομοσχεδίου» και σαφώς, πρόσθεσε, θα περιμένουμε «να δούμε τη στάση του ΣτΕ, που δεν δεσμεύεται ούτε από τη δική μου ή δική σας γνώμη ή των συνταγματολόγων. Έχει τη δική του γνώμη και θα τη δούμε». Τέλος, ο υπουργός παρατήρησε ότι «σε όλες τις δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Ανδρουλάκης όταν ξεκίνησε η νέα θητεία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και είχε αναφερθεί στην κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, πουθενά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν είχε συνδέσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με το άρθρο 16, γι’ αυτό οι βουλευτές σας έλεγαν στα κανάλια ότι συμφωνούν και έτσι βρεθήκατε εκτεθειμένοι».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις