Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Πώς χρησιμοποιείται το αλουμινόχαρτο: Ποια πλευρά είναι η σωστή
PLUS

Πώς χρησιμοποιείται το αλουμινόχαρτο: Ποια πλευρά είναι η σωστή

Πώς χρησιμοποιείται το αλουμινόχαρτο: Τι λένε οι ειδικοί και ποια η διαφορά της γυαλιστερής και ματ επιφάνειας

Αναμφισβήτητα το αλουμινόχαρτο είναι απαραίτητο και πολυχρησιμοποιημένο υλικό για την κουζίνα. Με τη χρήση του μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα τα τρόφιμα που αποθηκεύονται, όπως επίσης είναι ο τέλειος τρόπος για να απαλλαγή από τη βρωμιά στο φούρνο, καθώς μπορεί να κάνει τη σχάρα γυαλιστερή και καθαρή. Ποια πλευρά του αλουμινόχαρτου είναι η σωστή για χρήση και ποια όχι, ίσως πολλοί να αναρωτιούνται, η γυαλιστερή ή η θαμπή; Ωστόσο ειδικοί τονίζουν: ότι δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος χρήσης του αλουμινόχαρτου όταν μαγειρεύετε. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το αλουμινόχαρτο απ’ όποια πλευρά θέλετε και η απόδοση του θα είναι η ίδια. Επίσης, δεν υπάρχει καμία διαφορά ως προς το ψήσιμο και επομένως μπορούν να χρησιμοποιούνται εξίσου και οι δύο πλευρές. Η διαφορά οφείλεται στη διαδικασία παραγωγής του επόμενος είναι λειτουργικές και οι δύο επιφάνειες του αλουμινόχαρτου.

Πώς δημιουργείται η γυαλιστερή και η θαμπή επιφάνεια

Με τη μέθοδο της συμπίεσης δημιουργούνται τα φύλλα αλουμινίου, περνώντας ανάμεσα από κυλίνδρους. Έτσι η μία πλευρά ακουμπά πάνω στους κυλίνδρους, ενώ η άλλη τυλίγεται σε ρολό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η πλευρά που έρχεται περισσότερο σε επαφή με τους κυλίνδρους να γίνεται πιο λεία και γυαλιστερή. Αυτός είναι ο λόγος που το αλουμινόχαρτο έχει δύο πλευρές.

Το αλουμινόχαρτο αποτελείται από 98,5% αλουμίνιο, με το υπόλοιπο να είναι σίδηρος και πυρίτιο για αντοχή, σύμφωνα με το USDA(Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών). Το αλουμίνιο είναι ένας αγωγός που παγιδεύει τη θερμότητα. Έτσι όταν τυλίγετε το φαγητό σας σε αλουμινόχαρτο, η θερμότητα του διατηρείται και παραμένει ζεστό για περισσότερο χρόνο. Επίσης το αλουμινόχαρτο συνήθως δεν ζεσταίνεται, γεγονός που σημαίνει ότι μπορείτε να το αφαιρέσετε από το φούρνο χωρίς να κάψετε τα χέρια σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για το καπάκι της κατσαρόλας ή στο φούρνο ως ένας εύκολος τρόπος για να μην στεγνώσουν τα τρόφιμα.

Σημαντική σημείωση είναι ότι το αλουμίνιο είναι μέταλλο, επομένως θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν το βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων, καθώς υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις