Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημοσκόπηση Alco Alpha: Προβάδισμα για ΝΔ, εντείνεται η μάχη για τη δεύτερη θέση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Alco Alpha: Προβάδισμα για ΝΔ, εντείνεται η μάχη για τη δεύτερη θέση

Δημοσκόπηση Alco Alpha: Αυξάνονται οι αναποφάσιστοι

Προβάδισμα 15,5 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η ΝΔ ενόψει ευρωεκλογών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha. Την ίδια ώρα, η μάχη για τη δεύτερη θέση εντείνεται, καθώς το ΠΑΣΟΚ χάνει έδαφος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιείται και ανεβαίνει. Η νέα δημοσκόπηση της Alco, που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κώστας Παναγόπουλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha με τον Αντώνη Σρόιτερ, αποτυπώνει επίσης: Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, αλλά και έλλειψη εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη όσον αφορά την απόδοση ευθυνών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, υπόθεση για την οποία, μάλιστα, εκτιμούν ότι επιχειρείται προσπάθεια συγκάλυψης. Τέλος, η πανελλαδική δημοσκόπηση δείχνει την επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον Στέφανο Κασσελάκη, μετά το επεισοδιακό Συνέδριο.

Δημοσκόπηση Alco Alpha: Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 27% (πτώση 1,2 μονάδων, είχε 28,2% στην προηγούμενη μέτρηση). Το ΠΑΣΟΚ είναι 15,5 μονάδες πίσω, χάνοντας 0,7%, και κινείται στο 11,5%. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην τρίτη θέση, ανακάμπτοντας ωστόσο ελαφρά (10,5% από 10,2%). Το ΚΚΕ κινείται στο 8,9%, η Λύση στο 6,4%. Σημαντικό εύρημα, ωστόσο, είναι ότι αυξάνονται οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι από το 16% ανεβαίνουν στο 17,8%.

Δημοσκόπηση Alco: Το συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

Στο συνολικό κοινό, το 23% εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε αποδυναμωμένος από το συνέδριο, το 15% απαντά ότι βγήκε ενισχυμένος, το 47% απαντά «το ίδιο» και ένα 15% δεν απαντά. Στους ψηφοφόρους που έχουν δηλώσει ως πρόθεση να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, το 57% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε ενισχυμένος από το συνέδριο, έναντι 21% που απαντά «το ίδιο» και 21% που θεωρεί ότι το κόμμα αποδυναμώθηκε. Ανάμεσα σε εκείνους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο (όπου περιλαμβάνονται προφανώς και τμήματα όσων ακολούθησαν τη διάσπαση με τη Νέα Αριστερά), το ποσοστό όσων θεωρούν ότι το κόμμα ενισχύθηκε είναι μόλις 36%, το 37% απαντά το ίδιο και το 23% ότι αποδυναμώθηκε.

Δημοσκόπηση Alco Alpha: Η εικόνα Κασσελάκη

Το «ίδιο κακή» είναι η εικόνα του Στέφανου Κασσελάκη μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ απαντά το 37% του συνόλου των ερωτηθέντων. «Χειρότερη» απαντά το 22%, το «ίδιο καλή» λέει το 16%, «καλύτερη» απαντά μόλις το 7%, ενώ το 18% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά. Σε όσους εκδηλώνουν πρόθεση ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ, το 55% απαντά ότι η εικόνα Κασσελάκη παραμένει το «ίδιο καλή», το 29% απαντά «καλύτερη», το 5% απαντά το «ίδιο κακή» και το 2% «χειρότερη». Δεν απαντά το 9%. Στη δημοσκόπηση της Αlco καταγράφεται δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση. Το 46% απαντά ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι, το 29% απαντά «λίγο», ενώ το 23% απαντά «πολύ/αρκετά».

Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν θα επηρεάσει την ψήφο στις ευρωεκλογές απαντά το 42%. «Πολύ» απαντά το 30%, «λίγο» το 21%. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα επηρεάσουν πολύ την επιλογή των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές απαντά το 37%, «λίγο» απαντά το 29% και «καθόλου» το 27%. Τέλος, το ν/σ για τα μη κρατικά ΑΕΙ δεν θα επηρεάσει καθόλου την ψήφο στις ευρωεκλογές απαντά το 32%. «Πολύ» λέει το 39%, «λίγο» το 20%.

Alco για Τέμπη

Το 77% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης για την τραγωδία των Τεμπών, καθώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, έναντι 11% που απαντά ότι δεν υπάρχουν. Ένα αντίστοιχο ποσοστό της τάξης του 77% απαντά ότι ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα δεν έχουν γίνει όσα πρέπει για να μην επαναληφθεί, έναντι 9% που πιστεύει το αντίθετο. Τέλος, το 38% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται καθόλου τη Δικαιοσύνη σε σχέση με την απόδοση ποινικών ευθυνών για τα Τέμπη. Το 29% απαντά ότι την εμπιστεύεται λίγο, το 22% «αρκετά» και μόλις το 5% «πολύ».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις