Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

30

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / 390.000 λαθραία τσιγάρα στα αζήτητα των αποθηκών του Ελ. Βενιζέλος
ΕΛΛΑΔΑ

390.000 λαθραία τσιγάρα στα αζήτητα των αποθηκών του Ελ. Βενιζέλος

Για την ύπαρξή τους ενημερώθηκε η Αρχή Δημοσίων Εσόδων από ξένες υπηρεσίες και η έρευνα στοχεύει στους επίδοξους παραλήπτες.

Μια τεράστια ποσότητα 390.000 λαθραίων τσιγάρων βρισκόταν στα… αζήτητα των αποθηκών του Τελωνείου στις εγκαταστάσεις του διεθνούς αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι ελεγκτές του Τελωνείου προχώρησαν στην κατάσχεση του μεγάλου φορτίου των λαθραίων, η διακίνηση των οποίων, υπενθυμίζεται, μεταξύ των άλλων, έχει προκαλέσει και την ανηλεή αλληλοεξόντωση μελών συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αξιοποιώντας πληροφορίες ξένων διωκτικών Αρχών, προχώρησαν σε φυσικό έλεγχο σε 13 χαρτοκιβώτια, που εντόπισαν σε αποθήκη του Αερολιμένα. Το φορτίο είχε προέλευση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ανύπαρκτο παραλήπτη.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι τα χαρτοκιβώτια, τα οποία είχαν δηλωθεί ως γενικό φορτίο, περιείχαν συνολικά 1.950 κούτες με 390.000 τεμάχια λαθραίων τσιγάρων, με το ποσό των αναλογούντων δασμών και φόρων να προσδιορίζεται στα 79.000 ευρώ». Τα λαθραία τσιγάρα κατασχέθηκαν, ενώ συνεχίζεται η προανάκριση για τον εντοπισμό του παραλήπτη των χαρτοκιβωτίων.

Ψάχνουν τους παραλήπτες

Τα λαθραία τσιγάρα κατασχέθηκαν, ενώ συνεχίζεται η προανάκριση για τον εντοπισμό του παραλήπτη των χαρτοκιβωτίων. Όμως, το ποσό της φοροδιαφυγής που αναφέρεται είναι μεν σημαντικό στοιχείο, αλλά το ακόμη πιο σημαντικό είναι η ολέθρια επίπτωση των λαθραίων τσιγάρων στην υγεία. Πιο ολέθρια, εννοείται, από των νόμιμων τσιγάρων, που καταναλώνονται. Απλά για τα βιομηχανικά, οι Αρχές γνωρίζουν που και πως παρασκευάζονται και οι εταιρίες υπόκεινται σε ελέγχους. Κάτι που δεν ισχύει για τα λαθραία.

 

Καταστροφικά για την υγεία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τσιγάρα «μαϊμού» που κυκλοφορούν στην αγορά της Ελλάδας και της Ευρώπης είναι καταστροφικά για την υγεία. Κατασκευάζονται σε άγνωστα εργοστάσια στην Κίνα, στα Βαλκάνια, στη Ρωσία και αλλού και μοιάζουν όσον αφορά το περιτύλιγμα με τα βιομηχανικά τσιγάρα μεγάλων εταιρειών.

Τα τσιγάρα αυτά δεν τηρούν καμία προδιαγραφή ασφαλείας και τα υλικά από τα οποία έχουν κατασκευαστεί είναι χειρίστης ποιότητος. Σε παλαιότερη ανάλυση, που έχει γίνει σε δείγμα τέτοιων τσιγάρων, βρέθηκε ότι περιέχουν 11 φορές περισσότερο αρσενικό, μόλυβδο και κάδμιο από τα κανονικά. Επιπλέον περιέχουν κατά 133% περισσότερο μονοξείδιο του άνθρακα, 160% περισσότερη πίσσα και 80% περισσότερη νικοτίνη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις