Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επιτόκια δανείων 2024: Αύξηση στο 6,15%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτόκια δανείων 2024: Αύξηση στο 6,15%

Επιτόκια δανείων 2024: Εκτοξεύθηκαν κατά 4 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 6,15% - Σταθερές οι τιμές στις καταθέσεις

Τον Ιανουάριο του 2024, το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,53%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για νέα δάνεια αυξήθηκε στο 6,15%. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων διατήρησε σταθερότητα στις 5,62 εκατοστιαίες μονάδες.

Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2024, τα μέσα επιτόκια για το σύνολο των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων διατήρησαν σχεδόν αμετάβλητα ποσοστά στο 0,53% και 6,36% αντίστοιχα. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων παρέμεινε περίπου σταθερό στις 5,83 εκατοστιαίες μονάδες.

1. Επιτόκια νέων καταθέσεων και δανείων σε ευρώ

Νέες Καταθέσεις

Το μέσο επιτόκιο των συνολικών νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν σταθερό, συγκρινόμενο με τον προηγούμενο μήνα, διατηρώντας το ποσοστό του στο 0,53%. Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο για τις καταθέσεις μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,03%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο για τις καταθέσεις από επιχειρήσεις σχεδόν διατήρησε την αμετάβλητη τάση στο 0,20%.

Σε ό,τι αφορά το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτους από νοικοκυριά, διατηρήθηκε η αμετάβλητη τιμή του 1,83%. Αντίθετα, το επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης, καθιστώντας το 3,19%.

Νέα Δάνεια

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο για το συνολικό νέο χορηγούμενο δάνειο προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 6,15%. Αναλυτικά, το μέσο επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια (περιλαμβάνοντας πιστωτικές κάρτες, ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρέχοντες λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 15,00%.

Το μέσο επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια με συγκεκριμένη διάρκεια και μεταβαλλόμενο επιτόκιο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 12,08%, ενώ το μέσο επιτόκιο για κατοικίας με μεταβαλλόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 39 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 5,47%.

Στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων, το μέσο επιτόκιο για δάνεια χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 6,80%. Επίσης, το επιτόκιο για επαγγελματικά δάνεια μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 7,73%.

Για τα νέα επιχειρηματικά δάνεια με συγκεκριμένη διάρκεια και μεταβαλλόμενο επιτόκιο, το μέσο επιτόκιο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,87%. Ενώ το επιτόκιο για τα δάνεια τακτής λήξης προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 6,05%.

Όσον αφορά τη διακύμανση των επιτοκίων ανάλογα με το ύψος του δανείου, το μέσο επιτόκιο για δάνεια έως 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 37 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 5,40%. Για δάνεια από 250.001 έως 1 εκατ. ευρώ, αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 6,09%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,88%.

2. Επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα καταθέσεων και δανείων σε ευρώ

Υφιστάμενες Καταθέσεις

Το μέσο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας, αυξήθηκε στο 0,53% από το προηγούμενο 0,51%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,72%. Στο μεταξύ, το επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 3,02%.

Υφιστάμενα Δάνεια

Το μέσο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 6,36%. Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,40%. Επιπλέον, το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο στο 8,25%.

Στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων, το μέσο επιτόκιο για δάνεια με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης, φτάνοντας το 6,33%. Αντίθετα, το επιτόκιο για επαγγελματικά δάνεια μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το στο 7,04%.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις