Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης γενέθλια: Γιορτάζει ο πρωθυπουργός, ευχές από Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης γενέθλια: Γιορτάζει ο πρωθυπουργός, ευχές από Ερντογάν

Μητσοτάκης γενέθλια: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου 1968

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, ο οποίος τον κάλεσε ώστε να του αντευχηθεί για τα γενέθλιά του. Σημειώνεται πως τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ο τούρκος πρόεδρος έκλεισε τα 70 του χρόνια, καθώς είναι γεννημένος τον Φεβρουάριο του 1954. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τότε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, ώστε να του ευχηθεί για τα γενέθλιά του.

Λίγα λόγια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου 1968. Είναι ο μοναδικός γιος και το τελευταίο από τα τέσσερα παιδιά του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίκας Γιαννούκου. Από την πλευρά του πατέρα του, κατάγεται από οικογένεια πολιτικών και είναι απόγονος της αδερφής του Ελευθέριου Βενιζέλου. Μεταξύ άλλων, είναι δισέγγονος του πολιτικού Κωστή Μητσοτάκη, εγγονός του Κυριάκου Μητσοτάκη και αδελφός της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

Όταν ήταν έξι μηνών, ο πατέρας του διέφυγε στο εξωτερικό και η οικογένειά του τέθηκε υπό κατ’ οίκον περιορισμό από το καθεστώς της Χούντας. Έναν χρόνο αργότερα, δόθηκε διαβατήριο στη μητέρα του και έτσι αναχώρησαν για το Παρίσι, όπου βρισκόταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Μετά την επιστροφή της οικογένειάς του στην Ελλάδα το 1973 ο Μητσοτάκης φοίτησε με τη βοήθεια του επιχειρηματία Μποδοσάκη Αθανασιάδη στο Κολλέγιο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε ως αριστούχος («salutatorian») το 1986. Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου βραβεύτηκε για τη διπλωματική εργασία που εκπόνησε με αντικείμενο την εξωτερική πολιτική της Κυβερνήσεως των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ με αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και, εκ νέου, στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με αντικείμενο τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Το 1997 νυμφεύτηκε την πολωνικής καταγωγής Μαρέβα Γκραμπόφσκι, επιχειρηματία και πρώην τραπεζικό στέλεχος. Έχουν αποκτήσει μαζί τρία παιδιά: τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη. Πέραν των ελληνικών, ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις