Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ανακαινίζω – Ενοικιάζω: Έναρξη του προγράμματος εντός της εβδομάδας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακαινίζω – Ενοικιάζω: Έναρξη του προγράμματος εντός της εβδομάδας

Ανακαινίζω - Ενοικιάζω: Ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω»

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την έναρξη του προγράμματος «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», και εντός της εβδομάδας θα ανοίξει για τις αιτήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα αφορά σε περίπου 12.500 κατοικίες. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι ιδιοκτήτες κατοικιών, που διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου, σε ποσοστό 50% και άνω. Ωστόσο δεν έχουν δικαίωμα συμμέτοχης, όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους, τα τελευταία πέντε έτη.

Κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί να υποβάλει αίτηση για ένα μόνο ακίνητό του, ως χρήση κατοικίας, υποβάλλοντας την αίτηση ηλεκτρονικά, με τη χρήση των κωδικών του taxisnet.



Οι προϋποθέσεις προς ανακαίνιση ακίνητο είναι οι εξής:

Να έχει εμβαδόν έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε αστική περιοχή
Δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένη αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.

Όφελος για 12.500 κενές κατοικίες

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπουργείων περίπου 12.500 κενές κατοικίες μπορούν να επωφεληθούν από το νέο πρόγραμμα, αρκεί οι ιδιοκτήτες τους να ακολουθήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες. Συγκεκριμένα, η επιδότηση από το κράτος ανέρχεται σε 40% επί των δαπανών που θα κάνει ο ιδιοκτήτης, για εργασίες και για υλικά, ενώ η ανώτατη επιδότηση είναι τα 10.000 ευρώ. Βασικό και προαπαιτούμενο είναι οι εργασίες και τα υλικά να έχουν αγοραστεί όλα με κανονικά τιμολόγια, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά, για να αποφευχθούν περιστατικά φοροδιαφυγής. Σε αντίθετή περίπτωση, που κάποιος να ανακαινίσει το ακίνητό του χωρίς να έχει αποδείξεις, δεν θα μπορεί να λάβει την επιδότηση.

Ενοίκιο σπιτιού

Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης αφού θα κάνει την ανακαίνιση, είναι απαραίτητο να νοικιάσει για τρία χρόνια το ακίνητο και ο τρόπος που αποδεικνύεται αυτό είναι όταν θα υποβάλει τα τιμολόγια για να λάβει την επιδότηση, να υποβάλει μαζί και το ηλεκτρονικό μισθωτήριο, το οποίο αποδεικνύει ότι έχει βρει ήδη το άτομο ή τα άτομα που θα νοικιάσει το σπίτι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις