Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ανεβάζουν στροφές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανεβάζουν στροφές

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση δημοσιονομικού χώρου, που θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό να ανακοινώσει ένα ενισχυτικό επίδομα για το Πάσχα

Ανεβάζουν στροφές στη ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών, αφού ήδη ανεπισήμως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και οι επιτελείς της Πειραιώς επιθυμούν να έχουν οργανώσει τη στρατηγική του κόμματος, αλλά και το πρόγραμμα των υποψηφίων ευρωβουλευτών όσο το γρηγορότερο δυνατόν. Σε πολιτικό επίπεδο η ΝΔ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες μέχρι να οδηγηθούμε στις κάλπες, που είναι το κυβερνητικό έργο και η κατάσταση που επικρατεί στα κόμματα της κεντροαριστεράς. Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί φτάνοντας στις κάλπες να μην έχει κανένα ανοικτό μέτωπο ούτε με κοινωνικές ομάδες, ούτε με επαγγελματίες, αλλά ούτε εσωκομματικά.

Του Γιάννη Ντσούνου

Για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου η συνάντηση με τους αγρότες, ώστε να κλείσει, όπως θεωρούν στην κυβέρνηση, ένα δύσκολο μέτωπο, ενώ οι ίδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι θα υποχωρήσει και το μέτωπο των αντιδράσεων για την ίδρυση των μην κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Στη ΝΔ θεωρούν λήξαν και το εσωκομματικό μέτωπο που αναπτύχθηκε από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και έτσι το κόμμα συνεχίζει χωρίς τριγμούς και εσωτερική εσωστρέφεια την πορεία του στην κυβέρνηση αλλά και τις ευρωεκλογές.

Τα ατού της κυβέρνησης

Αιχμή του δόρατος στην προεκλογική εκστρατεία σίγουρα αποτελεί το κυβερνητικό έργο, η ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, αλλά και οι επόμενες παρεμβάσεις στη φορολογία και τα επιδόματα, που θα αυξήσουν το εισόδημα των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση δημοσιονομικού χώρου, που θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό να ανακοινώσει ένα ενισχυτικό επίδομα για το Πάσχα στα πρότυπα του επιδόματος των Χριστουγέννων, γεγονός που θα ενισχύσει την πάγια θέση της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι «κόποι των πολιτών» θα επιστρέφονται στους ίδιους τους πολίτες.

Η κατάσταση στην κεντροαριστερά

Σε πολιτικό επίπεδο η ΝΔ μπορεί να μην ασχολείται «επισήμως» με την κατάσταση που επικρατεί στην κεντροαριστερά και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα διαλυτικά φαινόμενα που παρατηρούνται στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Άλλωστε οι πρώτες διαρροές που έγιναν από το κυβερνητικό στρατόπεδο για την εικόνα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ότι θα ήταν δύσκολο εκείνοι που δεν μπορούν να «νοικοκυρέψουν το κόμμα τους» να διαχειριστούν κρίσεις που θα αφορούσαν στο σύνολο του ελληνικού λαού. Αυτή η άποψη προϊόντος του χρόνου και πλησιάζοντας προς τις κάλπες του Ιουνίου αναμένεται να αποτελέσει μέρος της επιχειρηματολογίας των γαλάζιων στελεχών, ιδιαιτέρως εάν οι μελλοντικές δημοσκοπήσεις δεν δείξουν στοιχεία ανάκαμψης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα βέλη τους θα στρέψουν τα κυβερνητικά στελέχη και προς το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήδη κατηγορούν ότι έχει επιλέξει την μορφή της αντιπολίτευσης του «όχι σε όλα», με προφανή στόχο να μειώσουν τη δημοσκοπική του άνοδο και την παγίωσή του στη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις των πολιτών.

Η οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας

Πέραν του πολιτικού διακυβεύματος των ευρωεκλογών, που λίγο πολύ θα κινείται στο πλαίσιο που μόλις περιγράψαμε, στη ΝΔ έχουν δώσει ιδιαίτερο βάρος στην οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας των υποψήφιων ευρωβουλευτών, αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αποτελεί και το «βαρύ χαρτί»> σε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση. Ο στόχος είναι και τα δύο προγράμματα, δηλαδή αρχηγού και υποψηφίων, να είναι έτοιμα πριν την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου, ώστε μόλις γίνει η σχετική ανακοίνωση να τεθούν αμέσως σε εφαρμογή  ώστε να υπάρχει και το περιθώριο τροποποιήσεων εάν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις