Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Προσωπική Ανάπτυξη – Αυτοβελτίωση: Το Γνώθι σ’ αυτόν, είναι το Ευ Ζην για την ύπαρξή μας
PLUS

Προσωπική Ανάπτυξη – Αυτοβελτίωση: Το Γνώθι σ’ αυτόν, είναι το Ευ Ζην για την ύπαρξή μας

Προσωπική Ανάπτυξη - Αυτοβελτίωση: Οι 5 πυλώνες της αυτοανάπτυξης - αυτοβελτίωσης: αυτογνωσία, αυτοαποδοχή, αυτοσεβασμός, αυτοσυμπόνια, αυτοπεποίθηση.

Η προσωπική ανάπτυξη είναι μια πολύ εξαιρετική και σημαντική διαδικασία για τον ίδιο τον άνθρωπο, γιατί εξελίσσει το άτομο στην πάροδο του χρόνου και το φέρνει πιο κοντά με την αλήθεια του. Η διαδικασία αυτοβελτίωσης στο βάθος των αιώνων έχει συζητηθεί ποικιλοτρόπως και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί. Σημαντικό σε αυτή τη διαδικασία είναι να νιώθει τελικά ο άνθρωπος όμορφα με τον εαυτό του, να νιώθει πραγματικά ότι βελτιώνεται, ότι γίνεται καλύτερος άνθρωπος. Η προσωπική ανάπτυξη και η αναζήτηση για να ανακαλύψουμε τον καλύτερο εαυτό μας, προϋποθέτει θέληση για αλλαγή και αυτό συμβαίνει όταν ο άνθρωπος μπαίνει στη δράση μέσω της δικής του προσπάθειας. Οι άνθρωποι που θέτουν την αυτοβελτίωση προτεραιότητα τείνουν να έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση και είναι επίσης πιο ανθεκτικοί.

Το Γνώθι σ’ αυτόν

Οι 5 πυλώνες της προσωπικής εξέλιξης που οδηγούν στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, είναι η αυτογνωσία, η αυτοαποδοχή, ο αυτοσεβασμός, η αυτοσυμπόνια και η αυτοπεποίθηση.

  • Αυτογνωσία: Το Γνώθι σ’ αυτόν είναι να γνωρίζω ποιος πραγματικά είμαι τώρα και πού θέλω να πάω στο μέλλον. Να κατανοώ τον εαυτό μου και να επιλεγώ συνειδητά κάθε στιγμή, να έρχομαι ακόμα πιο κοντά στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου.
  • Αυτοαποδοχή: Είναι να αγαπώ τον εαυτό μου σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μου ακόμα και αυτές που δεν μου αρέσουν και να αποδέχομαι και να εκτιμώ απέραντα τον εαυτό μου. Να σταθώ με καλοσύνη στον εαυτό μου να τον αγκαλιάσω και παρά τα οποιαδήποτε ελαττώματα και τις ατέλειές μου, αποδέχομαι και αγαπώ τον εαυτό μου.
  • Αυτοσεβασμός: Είναι να έχω υγιή αίσθηση της αξίας μου ως άνθρωπος και να αντιμετωπίζω τον εαυτό μου με σεβασμό, με αγάπη και φροντίδα. Να τρέφω τον εαυτό μου σωστά και με φροντίδα με υγιεινή διατροφή, με τη θετική τροφή της σκέψης και των όμορφων συναισθημάτων μου, την άσκηση και την ξεκούραση.
  • Αυτοσυμπόνια: Είναι στάση και τρόπος ζωής όπως και όλα τα παραπάνω. Διαμορφώνει ουσιαστική ποιότητα στην καθημερινότητά μας, αποφεύγει επικριτικές σκέψεις, διαθέτει ευγένεια και καλοσύνη προς τον ίδιο μας τον εαυτό.
  • Αυτοπεποίθηση: Είναι να πιστεύω τόσο πολύ στον εαυτό μου και να πιστεύω ακράδαντα ότι μπορώ να πετύχω τα όνειρα μου, αυτά τα όμορφα που λαχταρά η ψυχή μου.

Εσωτερική Μεταμόρφωση

Όταν θέλουμε να βελτιώσουμε εμάς και γενικά τη ζωή μας χρειάζεται να στραφούμε εκ των ένδον, για να απελευθερώσουμε τυχόν εσωτερικά βαρίδια του παρελθόντος που μας περιορίζουν να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή. Η εσωτερική μεταμόρφωσή μας σίγουρα δεν είναι περίπατος, αλλά ούτε και ανέφικτο όνειρο. Είναι ένα θαυμάσιο απελευθερωτικό ταξίδι και απαραίτητη προϋπόθεση στην διαδικασία της αυτοβελτίωσης είναι η δράση. Να επιλέξουμε συνειδητά δηλαδή τι επιθυμούμε να βιώνουμε από εδώ και πέρα για την ευδαιμονία, την υγεία και για όλες τις σχέσεις και τους τομείς της ζωή μας. Όταν θέλουμε να γνωρίσουμε τους άλλους, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε και να γνωρίσουμε εμάς πρώτα. Να κατανοήσουμε ότι η ζωή είναι ένα πανέμορφο δώρο που μας δόθηκε απλόχερα και στο χέρι μας είναι να ζήσουμε μια ευδαιμονική και ευτυχισμένη ζωή στο εδώ και τώρα και κάθε στιγμή. Η Ευγνωμοσύνη και ο εστιασμός για όσα υπέροχα έχουμε, διεγείρει το συναίσθημα της χαράς, της αγάπης και της ευτυχίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις