Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σε εγρήγορση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εγρήγορση

Όπως αναφέρουν πηγές της Πειραιώς, το ευρωψηφοδέλτιο θα κινηθεί στη λογική των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, βουλευτικών ή ευρωεκλογών, όπου περιλάμβανε υποψήφιους από όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλες τις επαγγελματικές ομάδες

Πιο σαφές δεν θα μπορούσε να είναι το μήνυμα που έστειλε πριν λίγες μέρες στην κοπή της πίτας του οργανωτικού της νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αφορούσε φυσικά στην προεκλογική περίοδο για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για πρώτη φορά σε ένα αμιγώς κομματικό ακροατήριο μετά την ψήφιση του κρίσιμου νομοσχέδιο για το γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο προκάλεσε τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματος. Όπως ο ίδιος ανέφερε, οι ευρωεκλογές δεν είναι μία χαλαρή διαδικασία, ούτε πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μία χαλαρή εκλογική αναμέτρηση.

Γιάννης Ντσούνος
Του Γιάννη Ντσούνου

Άλλωστε σε λίγες εβδομάδες από τώρα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γνωστοποιήσει και το διακύβευμα αυτών των εκλογών, από τις οποίες θα εξαχθούν πολύ σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα για το μέλλον όλων των πολιτικών κομμάτων. Εκτός από το διακύβευμα των εκλογών, γνωστοί θα γίνουν και οι στόχοι της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές, που δεν είναι άλλοι από την πρώτη θέση, αλλά και τη διατήρηση της μεγάλης διαφοράς από το δεύτερο και το τρίτο -ανεξάρτητα με το αν θα είναι το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ- κόμμα.

Η στρατηγική της ΝΔ

Η στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος για την εκλογική αναμέτρηση της ευρωκάλπης είναι συγκεκριμένη και θα κινηθεί βασικά σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου και την απαρέγκλιτη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ψήφισης των νομοσχεδίων, αλλά και των κυβερνητικών εξαγγελιών. Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τη λεγόμενη κάθοδο στην κοινωνία, δηλαδή το πρόγραμμα επισκέψεων του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και κορυφαίων υπουργών και βουλευτών σε ολόκληρη την επικράτεια.

Οι επισκέψεις αυτές θα είναι στοχευμένες τόσο από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα προσπαθήσει για μία ακόμη φορά να συναντηθεί και να συνομιλήσει με όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές ομάδες, όσο και από τα κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές του κόμματος που εκτός από την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος θα επικοινωνήσουν και τις θέσεις της νέας Δημοκρατίας τόσο για τους επόμενους μήνες στο εσωτερικό της χώρας, όσο και για την πορεία της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ευρωψηφοδέλτιο

Στην αρχή της προεκλογικής περιόδου η Νέα Δημοκρατία θα έχει ανακοινώσει και τα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου, που όπως αναφέρουν πηγές της Πειραιώς θα κινηθεί στη λογική των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων βουλευτικών ή ευρωεκλογών, όπου το ψηφοδέλτιο περιλάμβανε υποψήφιους από όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλες τις επαγγελματικές ομάδες. Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα έχουν το μεγαλύτερο βάρος της προεκλογικής κινητοποίησης, με το μήνυμα από την Πειραιώς να είναι η άμεση επαφή τους με τους πολίτες στους χώρους που εκείνοι δραστηριοποιούνται. Και μπορεί το κυβερνών κόμμα να μην αναφέρεται καθόλου σε νούμερα ή ποσοστά, τα οποία θα δηλώσουν και την αποτυχία ή την επιτυχία στις ευρωεκλογές, όλοι όμως γνωρίζουν ότι ο πήχης έχει μπει πολύ ψηλά λόγω του αποτελέσματος των πρόσφατων εθνικών εκλογών.

«Ανάγνωση» των δημοσκοπήσεων

Ήδη στη Νέα Δημοκρατία έχει ξεκινήσει η ανάγνωση και μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και ήδη καταρτίζουν και ένα πρόγραμμα συγκεκριμένων μετρήσεων, που άπτονται κυρίως της καθημερινότητας των πολιτών και των βασικών τους προβλημάτων, όπως είναι για παράδειγμα η ακρίβεια. Τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων θα δείξουν και αν η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας θα χρειαστεί κάποιες μικρές αλλαγές στην πορεία μέχρι τις εκλογές.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο και χωρίς να αποκλίνει από τη νικηφόρα συνταγή, θα ενεργοποιηθούν και θα ενταθούν οι παρουσίες των στελεχών σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα, θα υπάρξει μεγαλύτερη αξιοποίηση των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης που έχουν μεγάλη διεισδυτικότητα σε όλες τις δεξαμενές ψηφοφόρων, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα εμφανίζεται, όπως και στο παρελθόν, σε όλα τα μέσα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ξεχωριστό ρόλο αναλαμβάνει και η νεολαία του κόμματος, καθώς θα επωμιστεί την αφύπνιση των νέων, ώστε να πάνε στις κάλπες και να συμμετάσχουν στις εκλογές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις