Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / 3d όπλα Σάμος: Πώς η ΕΥΠ “έπιασε” τους φοιτητές
ΕΛΛΑΔΑ

3d όπλα Σάμος: Πώς η ΕΥΠ “έπιασε” τους φοιτητές

3d όπλα Σάμος: Η επαφή στη Γερμανία και η ημιαυτόματη καραμπίνα

Στα χέρια των Αρχών έπεσαν τέσσερις άνδρες ηλικίας 19 και 20 ετών, για την κατασκευή και διακίνηση όπλων, με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή (3D printer), καθώς και διακίνηση ναρκωτικών στη Σάμο. Η ΕΛΑΣ προχώρησε στην εξάρθρωση της οργάνωσης μετά από αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποίησε την Τετάρτη (21/2). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, τα μέλη της τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, προέβαιναν στη διακίνηση κάνναβης σε τρίτα άτομα που διέμεναν στη Σάμο, ενώ παράλληλα κατείχαν όπλα κρότου-λάμψης, τα οποία στη συνέχεια μετέτρεπαν σε λειτουργικά πυροβόλα, καθώς επίσης παρήγαγαν – κατασκεύαζαν πυροβόλα όπλα, χρησιμοποιώντας τρισδιάστατο εκτυπωτή (3D printer), με σκοπό την εμπορία.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε μετά από πολύμηνη έρευνα, οι κατηγορούμενοι αφού είχαν προμηθευτεί 3D εκτυπωτή, τον οποίο είχαν εγκαταστήσει στην οικία του ενός μέλους της οργάνωσης προέβαιναν στην παραγωγή- εκτύπωση είτε αυτοτελών όπλων, είτε ουσιωδών ανταλλακτικών και μερών αυτών, ενώ παράλληλα είχαν προμηθευτεί δύο πιστόλια κρότου λάμψης, με σκοπό την μετατροπή αυτών σε ενεργά πυροβόλα όπλα και την επακόλουθη πώλησή τους σε ενδιαφερόμενους αγοραστές. Μάλιστα, τα μέλη της συμμορίας, με τη χρήση του ανωτέρω εξοπλισμού, είχαν κατασκευάσει τρισδιάστατη εκτυπωμένη ημιαυτόματη καραμπίνα, η οποία αποτελεί νέα μορφή οπλισμού.

Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι προμηθεύονταν από άγνωστα άτομα ποσότητες ναρκωτικών ουσιών – ακατέργαστης κάνναβης, μέρος της οποίας αποθήκευαν για προσωπική χρήση, ενώ την υπόλοιπη την διακινούσαν σε τρίτα άτομα που διέμεναν στη Σάμο έναντι συμφωνηθέντος αντιτίμου, με σκοπό τον πορισμό παράνομου οικονομικού οφέλους και την περαιτέρω συνέχιση της δράσης τους.

Η ΕΥΠ “είδε” τις επαφές

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση ξεκινά τον Οκτώβριο του 2023, όταν στο στόχαστρο της ΕΥΠ μπήκε η δραστηριότητα ενός 19χρονου φοιτητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος είχε επαφή με άτομο στο εξωτερικό, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προμήθευε μέσω διαδικτύου πληροφοριακό και ενημερωτικό εγχειρίδιο με σκοπό την τρισδιάστατη κατασκευή όπλων και εκρηκτικών μηχανισμών.

Λίγες ημέρες αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο 19χρονος έλαβε το επίμαχο υλικό και εγχειρίδιο, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου προμηθεύτηκε εκτυπωτή 3D και ποσότητα πλαστικής πρώτης ύλης για την κατασκευή του οπλισμού από την Γερμανία. Ο 19χρονος διαπιστώθηκε ότι είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2023 στην Κοζάνη έχοντας στην κατοχή του ένα πιστόλι και ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Μετά την κατασκευή μερών ενός πρωτότυπου ημιαυτόματου και εξαρτημάτων πιστολιών, ο 19χρονος αναζητούσε να φέρει λαθραία από τις ΗΠΑ, έτοιμα εξαρτήματα 3D, προκειμένου να μετατρέψει σε λειτουργικό τον οπλισμό. Τον Ιανουάριο του 2024, τα στελέχη της ΕΥΠ, διαπίστωσαν από τις συνομιλίες των 4 φοιτητών ότι είχαν εξελιχθεί και ανέφεραν ότι μπορούσαν να κατασκευάσουν όλα τα μοντέλα πιστολιών GLOCK και ημιαυτόματων τύπου SCORPION και άλλα.

Αυτή η εξέλιξη ανησύχησε και η υπόθεση διαβιβάστηκε στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος προκειμένου να προβεί στις περαιτέρω ενέργειες.

Οι εκτυπωτές 3D και τι μπορούν να εκτυπώσουν

“Τυπώνονται όπλα και πολλές φορές όπλα που βρίσκονται και στο πεδίο της μάχης. Υπάρχουν ειδικά τμήματα στρατιωτικά, με ειδικούς εκτυπωτές, που τυπώνουν το όπλο που έχει πάθει ζημιά -δεν έχει εκπυρσοκροτήσει- για να φτιάξουν και τα ανταλλακτικά. Καταλαβαίνεται λοιπόν, πόσο εύκολο είναι για κάποιον να τυπώσει ό,τι επιθυμεί”, εξηγεί μιλώντας στην εκπομπή “Live News” του Mega, ο Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος της “Internet Now!”.

O ίδιος προειδοποιεί ότι “είναι σχεδόν σαν κανονικά όπλα. Μάλιστα, όταν χρησιμοποιούνται ανθρακονήματα για τις εκτυπώσεις, γίνονται καλύτερα και από τα κατασκευασμένα μεταλλικά όπλα γιατί είναι πιο ελαφριά και μεταφέρονται πιο εύκολα”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις